support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 22 15 2 5 47
3 EIN 22 11 6 5 39
4 ALM 23 12 3 8 39
5 VVV 23 10 6 7 36
6 MVV 22 10 5 7 35
7 JAZ 23 10 5 8 35
8 RJC 23 10 4 9 34
9 WII 22 9 6 7 33
10 TEL 23 8 8 7 32
11 NAC 23 9 4 10 31
12 JPS 23 8 6 9 30
13 ADO 23 7 7 9 28
14 GRA 23 7 6 10 27
15 DOR 23 7 5 11 26
16 JAJ 22 5 9 8 24
17 DBO 23 7 2 14 23
18 HEL 23 6 4 13 22
19 TOP 23 6 3 14 21
20 JUT 23 4 5 14 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 19-05-1989 19:37:00

'FC Den Haag heeft recht op promotie'


Niemand twijfelt meer aan het feit dat FC Den Haag volgend seizoen wederom in de eredivisie acteert.


Door Wim de Lange en Dennis Mulkens
 
 
De (wellicht nog officieuze) promotie is zeer waarschijnlijk zondag een feit en dus wordt er een sportief succes toegevoegd aan de historie van de Haagse profclub. De kunst zal zijn om FC Den Haag voor een langere periode in de hoogste voetbalklasse te houden dan bij de promotie van drie jaar geleden het geval was. Onderstaand vertellen acht min of meer direct betrokkenen hoe zij over de hernieuwde kennismaking met de eredivisie denken.
 
 
Henk Werkhoven (voorzitter FC Den Haag)
"Toen ik in februari in het bestuur kwam, zag het er allerminst naar uit dat FC Den Haag zou promoveren. Er werd meer gesproken over promotie in het volgende seizoen. Voor mij kwam het allemaal vrij onverwacht. Daar raak je dan tamelijk opgewonden van. Dan Haag is natuurlijk, ook historisch bezien, een echte voetbalstad. Het is belangrijk dat FC Den Haag in de bovenste helft van de eredivisie een plaats vindt. Al zal dat misschien nog een paar jaar duren. Het verheugt mij tevens dat in het Zuiderpark dit seizoen geen grof supportersgeweld heeft plaatsgevonden. Het was tamelijk rustig. Dat moet zo blijven. Zodat mensen zich niet geremd voelen om weer de gang naar het stadion te maken. 
 
 
Karel Bouwens (speler FC Den Haag, verhuurd aan Haarlem):
"Over het hele seizoen bekeken heeft FC Den Haag recht op promotie. Er is aanvallend en aantrekkelijk voetbal gespeeld. Dat wordt dus zondag een leuke dag in het Zuiderpark. Ik herinner me nog goed dat we bij het vorige kampioenschap met het hele elftal op het stadion in de Javastraat stonden. Dat was heel indrukwekkend. Ik zal er zondag helaas niet bij zijn, omdat ik met Haarlem zelf moet voetballen. Ik sport nu weer met veel plezier, omdat ik topfit ben. Ik ga ook zeker nog een paar jaar door. Of dat volgend seizoen bij FC Den Haag zal zijn, weet ik niet. Ik kan volgend jaar in Den Haag net zo veel gaan verdienen als in die vier maanden nu bij Haarlem. De aanbieding 
die ik schriftelijk heb ontvangen, ervaar ik toch als een soort van belediging."
 
 
Pieter den Dulk (ex-bestuurder van FC Den Haag en gemeenteraadslid):
"Het grote verschil met drie jaar geleden was dat we toen heel bewust op promotie aanstuurden. Martin Jol, Heni Otto en Remco Boere waren gekocht en dus waren er bepaalde verwachtingen. Aan het begin van dit seizoen had ik niet verwacht dat FC Den Haag zou promoveren. Veel jonge spelers hebben zich heel goed ontwikkeld onder Co Adriaanse. Hij verdient zeker een compliment. Ik denk ook dat deze spelersgroep in staat moet worden geacht volgend seizoen behoorlijk mee te draaien. Drie jaar geleden bestonden daarover bij mij meer twijfels. De toekomst ziet er niet slecht uit. Zeker niet als het bedrijfsleven er op inspeelt. En ook in dat opzicht ligt er perspectief. "
 
 
Martin Jol (speler FC Den Haag):
In de komende maanden zal het fundament onder FC Den Haag moeten worden gelegd. Alle betrokkenen moeten er keihard aan werken om ervoor te zorgen dat FC Den Haag niet linea recta weer afzakt. En dus moet er op zakelijk gebied worden gescoord, zodat van FC Den Haag een sterk team wordt gemaakt. Dat lekker kan voetballen en niet vanaf de eerste week tegen degradatie moet knokken. Er moeten versterkingen komen. Dat is prettig voor de huidige routiniers en ook voor de jongeren, die je niet massaal voor de leeuwen kunt gooien. Het elftal zal zo moeten presteren dat de supporters tevreden zijn, je hoort ze tenslotte alleen als het slecht gaat. We moeten omhoog kijken en vooruit denken. Straks komt er een Europese competitie. FC Den Haag moet daar aan meedoen. Ik weet dat het wellicht een utopie is, maar je moet moeite doen om iets te bereiken. Als je bij voorbaat zegt dat het toch niet lukt, slaag je nooit."
 
 
A. Havermans (burgemeester van 's Gravenhage):
"In sportief opzicht juich ik promotie natuurlijk toe. In feite heeft de stad Den Haag recht op een eredivisieploeg. Aan de andere kant heb ik ook mijn zorgen over promotie. Ik had de hoop dat de supporters in de eerste divisie zouden ervaren dat het fijn is om voetbalwedstrijden te zien zonder gedonder eromheen. Ik heb begrepen dat er een paar dagen geleden in Schiedam (uitwedstrijd tegen S.V.V.) ook weer de nodige problemen zijn geweest. Dat is jammer. In het nieuwe seizoen krijgen we dus weer te maken met risicovolle wedstrijden waarbij extra politie dient te worden ingezet. In dat opzicht ben ik niet blij met de promotie. Binnenkort heb ik samen met mijn collega Verduyn Lunel een gesprek met het bestuur van FC Den Haag om deze zaken door te nemen. Het uitgangspunt daarbij is om er ook in de eredivisie een sportief succes van te maken." 
 
 
Alfons Groenendijk (ex-speler van FC Den Haag, nu actief bij Roda JC)
"Ik draag FC Den Haag nog steeds een warm hart toe en heb ook veel vrienden in het Zuiderpark. Ik gun FC Den Haag de promotie derhalve van harte. Sommige mensen hier in Limburg zeggen natuurlijk dat een terugkeer van FC Den Haag een ramp is voor het Nederlands voetbal. Ik ga er dan direct tegen in, want dat kan ik absoluut niet hebben. Alsof FC Den Haag in Nederland de enige club is waarbij de supporters zich nogal eens roeren. Of ik ooit nog terkeerin Den Haag, kan ik momenteel niet zeggen. Ik sluit het niet uit. Overigens heb ik gisteren tegen de manager van Roda JC gezegd dat ik niet langer bij deze club wil blijven. Ik kan namelijk niet opschieten met trainer Jan Reker. In het afgelopen weekeinde had ik voor de zoveelste keer een conflict met heb. Ik heb weliswaar van Roda een betere aanbieding gekregen, maar ik geloof niet dat het onder de huidge omstandigheden verstandig is om in Kerkrade te blijven. Ik zal de VCS inschakelen en voorlopig afwachten."
 
 
Jan Wingelaar (voorzitter van de KNVB, afdeling 's Gravenhage):
"We staan op het punt een overeenkomst met FC Den Haag aan te gaan. Alleen al om die reden is de stap naar de eredivisie een goede zaak. Een profclub op het hoogste niveau kan een enorme uitstraling op het amateurgebeuren hebben. Wij proberen straks niet alleen taltrijke amateurspelers bij FC Den Haag onder te brengen, ook trachten wij goede amateurs die net niet slagen in het betaalde voetbal voor de Haagse amateurs te behouden. Nu is het vaak nog zo dat die knapen ergens in Rotterdam spelen en dat kan natuurlijk nimmer de bedoeling zijn."
 
 
Heini Otto (aanvoerder FC Den Haag):
"Ik ben nog wat voorzichtig, maar stel dat we promoveren dan zou dat de tweede stap richting eredivisie binnen drie jaar voor mij betekenen. Destijds was de situatie natuurlijk anders. We werden met trainer Rob Baan ongeslagen kampioen. We wisten toen al zes wedstrijden voor het einde dat we zouden promoveren. Nu ligt dat allemaal anders. Wij zijn, laat ik zeggen van heel ver gekomen en dus is dat zonder meer een prestatie. Die inhaalrace horen we dus nu te bekronen met een promotie. Maar nogmaals, eerst dient er zondag wél even gewonnen te worden. Ach, met de ambiance die ik verwacht moet dat eigenlijk gewoon lukken."