Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 27-08-1957 13:35:00

Winst voor de debutanten ADO bij Elinkwijk

Wat gevreesd werd, is gebeurd. De new look van Elinkwijk met blank en bruin heeft geen vruchten afgeworpen. Elinkwijk, op vele plaatsen gewijzigd en zwaar gehandicapt door het vertrek van Klein, had toch heus niet zo'n zware kluif aan het debuterende ADO.

De Hagenaars lieten een nuttige partij voetbal zien, maar ze glansden geen ogenblik door fraaie aanvallen of brillant spel. Er was echter meer eenheid en dit was dan ook de basis van het succes. Elinkwijk gaf zo maar een doelpunt cadeau, het eerste nog wel en dergelijke gebeurtenissen zijn in staat, om een ploeg alle vertrouwen te ontnemen.

Bij een Haagse aanval speelde Hilgers terug op zijn doelman en het was voor Rijnvis 'n klein kunstje om te scoren (0—1). Het nieuwe Elinkwijk kwam maar niet tot grote daden. Het spel van de drie Surinamers, Mijnals, Kruin en Marbach viel als totaliteit tegen, maar het moet worden gezegd, dat spil Mijnals persoonlijk wel een erepalm verdiende door zUn goed verzorgde techniek en tactiek. In de aanval konden Kruin en Marbach hun aanleg maar niet tot uitdrukking brengen en de Haagse spil Jans heeft veel van Kruins roem weggenomen door een uitstekende schaduwrol.

In de tweede helft was middenvoor Schuurman bijzonder op dreef. Na zeven minuten zorgde hij voor 0-2 en bij een ogenschijnlijk ongevaarlijke Haagse aanval kreeg hij de bal, richtte en trof de roos met een hard schot (0—3). Nadat W. de Jongh bij de Utrechters was uitgevallen wegens een duel met keeper Kok, moest Elinkwijk met tien man spelen. In deze periode lukte het Marbach, de eer te redden (1—3). De klein Surinamer schoof de bal listig langs Kok.

Even leek het erop, dat ADO voor hete vuren kwam te staan. De mankracht van Elinkwijk was evenwel te gering voor een verwoed offensief en bovendien begrepen de Hagenaars iets van verdedigen. In de laatste minuut werd het zelfs nog I—4 toen Schuurman weer eens succes had met een hard schot.