Datum plaatsing: 23-02-2015 12:17:00

Kramer is 'speciale meneer'

Topschutter bezorgt ADO Den Haag weer een overwinning

door Daniel Dwarswaard

Aan Dmitri Bulykin denkt Michiel Kramer nooit. Toch is hij hard op weg om de prestaties van de Russische topscorer bij ADO Den Haag te evenaren. Tegen PEC Zwolle flikte Kramer het weer, dit keer in een krankzinnige slotfase (3-2). De "koning van het Haags Kwartiertje", ongekend beslissend voor zijn club.

Het duurt na een wedstrijd meestal niet lang voordat Martin Hansen zijn gevoelens deelt met zijn volgers op Twitter. De berichtjes van de Deense keeper van ADO Den Haag komen doorgaans recht uit zijn hart. Vaak zonder reserves of nuances. Afgelopen zaterdagavond sloot hij zijn tweet af met: "Let's remember the King KRAMER". Ofwel: laten we koning Kramer niet vergeten.

Hansen hoeft zich geen zorgen te maken. In Den Haag vergeet helemaal niemand Kramer. Weer was hij daar tegen PEC Zwolle. Weer van ongekende waarde voor zijn ploeg. Weer leverde zijn doelpunt (nummer 14 van het seizoen) ADO direct een overwinning op. Nu in de absurde minuten blessuretijd, waarin de thuisploeg de overwinning leek weg te geven, maar in de laatste minuut van de extra tijd dus toch nog won.

Een analyse van Kramers doelpunten toont het extreme belang van de spits voor ADO Den Haag aan. Ga maar na: de Rotterdammer maakte zes van zijn veertien doelpunten in het laatste kwartier van de wedstrijd, allemaal thuis tijdens het inmiddels gereanimeerde “Haags kwartiertje”. En elke keer leverde dat zijn ploeg direct punten op. Twee keer een gelijkspel, drie keer winst. Elf punten totaal dus. "Ongekend hoe koelbloedig hij is", vertelde zijn trainer Henk Fraser. "Hij is een heel speciale meneer."
Dát wist Fraser eigenlijk al langer. En daarover gaat hun voortdurende strijd dit seizoen ook niet. Twee weken geleden nog werd de topscorer gepasseerd. Fraser wil dat Kramer harder werkt, ook doordeweeks tijdens trainingen. Kramer vindt de wedstrijden belangrijker.

Verwacht van Kramer geen voorgeprogrammeerde antwoorden, zoals negentig procent van de profvoetballers die geeft. Hij doet het lekker op zijn eigen manier. Juist die houding wekt soms irritatie, maar tegelijkertijd maakt het hem ongrijpbaar. Zeker omdat hij maar blijft scoren. Fraai en beslissend. Of heeft het binnenbrandje met Fraser toch effect gehad? Kramer verrichtte tegen PEC meer arbeid dan normaal, inclusief slidings op zijn eigen helft. Kramer droogjes: "Oh, zo voelde ik dat niet, hoor. Maar als het vanaf de tribune zo leek zal het wel." Je zag hem denken: ik scoor in de laatste minuut, dat lijkt mij belangrijker.

Net als vorige week tegen NAC was Kramer nu weer de man. ADO nestelt zich met een puike reeks (tien punten uit vier wedstrijden) gestaag in de veilige middenmoot. De club is inmiddels al acht thuiswedstrijden ongeslagen. De beste reeks sinds 1979. Plots heerst er weer optimisme in het Kyocera Stadion.

Met Kramer als stralend middelpunt, al speelden ook Roland Alberg en Wilson Eduardo sterk. Maar de topscorer staat in de spotlights. En dus valt ineens de naam van Dimitry Bulykin weer in Den Haag. Hij maakte er 21 tijdens het successeizoen 2010-2011. Kramer weet het, maar zegt nooit aan de Rus te denken. "Dat was een, heel ander seizoen, hè. Weet je, ik kijk naar mezelf. Twintig doelpunten zou prachtig zijn."

En daarna? Het contract van Kramer bij ADO Den Haag loopt medio 2016 af. Dus aankomende zomer betekent dat verlengen of verkopen. Bij elk doelpunt stijgt zijn marktwaarde. Tot dusver hoorde hij nog niets van de club. Kramer haalt zijn schouders op. Hij ziet wel.

Michiel Kramer maakte al 10 van zijn 14 goals in eigen huis. Hij heeft nu in totaal 21 keer gescoord voor ADO, evenveel als Dmitry Bulykin. Die had daar 30 wedstrijden voor nodig, Kramer 48 duels.