18 DBO 36 8 9 19 33
19 TOP 36 10 3 23 33

Datum plaatsing: 30-11-2014 15:50:00

Verslag en foto's ADO Den Haag op de valreep verdiend gelijk met Ajax

ADO Den Haag heeft vandaag een verdiend punt gehaald in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Na een vroege openingsgoal van Klaassen, was het de topscorer van de eredivisie die vlak voor tijd de gelijkmaker maakte: 1-1.

Vooraf was er niet al teveel hoop op een goed resultaat. De omstandigheden waren prima: uitverkocht huis, mooi spandoek en vuurwerk om de boel een beetje wakker te schudden waren geregeld. Maar de mentale weerstand van ADO Den Haag is al weken het zwakste punt, dus het was maar zeer de vraag hoe en of ADO dat tegen Ajax kon bolwerken.

Fraser liet Christensen op de bank beginnen en zette Jansen op het middenveld. Na het vuurwerkgeweld  bleek al snel dat ADO krachteloos was. ADO kreeg de bal niet rondgespeeld en Ajax bleek gemakkelijk overeind. En in de eerste de beste serieuze aanval, bleek Ajax gelijk doeltreffend. Klaassen rondde een aanval van Ajax, opgezet door - oud ADO-er - Kishna mooi af: 0-1.

En dat was het een hele lange tijd. Ajax zag hoe ADO met de moed der wanhoop een beetje probeerde aan te vallen en gokte op de counter. Het leverde vooral een fletse eerste helft op. Dat veranderde in de tweede helft. Fraser had de opdracht gegeven opportunistischer te gaan spelen en duels om de afvallende bal te winnen. Dat betaalde zich uit. Ajax dacht nog steeds dat het gemakkelijk de wedstrijd kon winnen, maar langzaam kantelde de wedstrijd. Nog even kort aandacht voor de bepaald niet sportieve Cillesen. Tot twee keer toe probeerde hij Kramer een tweede gele kaart aan te smeren. In de eerste helft deed hij alsof hij bij een redding door Kramer aan zijn hoofd werd geraakt en in de tweede helft trapte hij  een uittrap expres tegen Kramer aan in de hoop dat dat als spelbederf beoordeeld zou worden. Trieste acties voor een keeper van een topclub wat ons betreft.

Voordat ADO in de 57e minuut voor het eerst echt gevaarlijk werd met  een kopbal, had Ajax al de score kunnen verdubbelen. Kishna wilde alleen al te mooi zijn wedstrijd tegen ADO opfleuren en dat leverde niets op. Daarna werd het een kansenfestvial. Zowel Ajax als ADO kregen grote kansen op een treffer. Na van Duinen was het vanaf dichtbij bijna Zuiverloon en was Michiel Kramer ook twee keer dichtbij zijn tiende treffer. De mooiste aanval was van de uitblinkende "boem boem Kanon", die met een rush over 50 meter door het midden drie man uitspeelde en vervolgens net voor Cillesen van de bal werd gezet.

In de 85e minuut was het dan toch zo ver. Mike van Duinen knikte een voorzet mooi terug en Kramer kon de bal keurig intikken en het stadion op zijn kop zetten met zijn tiende treffer van het seizoen. En zodoende haalde ADO vooral een morele zege, na de zeperd tegen Heracles vorige week. En blijft ADO vier punten voor op NAC en 3 op Heracles. Met de uitwedstrijd tegen FC Zwolle op het programme een fijne gedachte.

Man of the Match: vanwege zijn doelpunt natuurlijk Kramer, maar Wilfried Kanon maakte vandaag echt indruk. Zwakke schakels vandaag: Zuiverloon (die terecht alsnog in de 95e minuut van het veld moest met twee gele kaarten op zak en het hadden er nog meer kunnen zijn) en Jansen, die slap speelde.