support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 35 18 12 5 66
5 GRA 35 18 5 12 59
6 ADO 34 16 10 8 58
7 NAC 35 14 9 12 51
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 34 13 6 15 45
13 VVV 34 12 9 13 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 35 9 6 20 33
17 TOP 35 10 2 23 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-08-2014 14:16:00

Discussie over nepsprieten laait op in Eredivisie


Buitenland haalt neus op voor kunstgras. "Er wordt nooit een EK of WK op gespeeld."


Fred Rutten baalde afgelopen zondag na ADO - Feyenoord flink van de kunstgrasmat in Den Haag. Het tempo fatsoenlijk opschroeven was niet mogelijk, vond de trainer van Feyenoord. De discussie over nepsprieten laait meteen weer op. Rutten kan zijn borst nat maken. Maar liefst zes eredivisieclubs spelen dit seizoen op kunstgras. Over de grens kijkt men er met verbijstering naar. "Kunstgras? Een non-discussie hier. To-taal geen item."
 
 
door Daniël Dwarswaard
 
 
Matthieu Delpierre stond er vorig seizoen een beetje beteuterd bij. De Fransman van FC Utrecht keek na afloop van de 4-1 nederlaag tegen ADO Den Haag nog maar eens met open mond naar beneden. Vol ongeloof staarde de doorgaans betrouwbare centrumverdediger naar het Haagse kunstgras, waarop hij deze zondag in april maar weinig indruk maakte. Ploeggenoot Jens Toornstra verklapte na afloop: "Hij had nog nooit op kunstgras gevoetbald. Hij had tijdens de warming-up nog verkeerde schoenen aan."
 
Het is maar goed dat Delpierre niet meer in Nederland voetbalt, want door de promotie van Excelsior en FC Dordrecht is het aantal eredivisieclubs dat op kunstgras speelt gestegen naar zes. Naast ADO Den Haag zijn dat trendsetter Heracles, PEC Zwolle en SC Cambuur. Feyenoord-coach Rutten zal niet aftellen naar die uitwedstrijden. "Ik ben er geen fan van", zo pookte hij de discussie over 'Nederland-kunstgrasland' nog maar eens op. "Op het ene veld spat rubber op na een sliding, bij het andere veld zand. En dit veld was weer heel stroef. Lastig om het tempo op te voeren", verzuchtte hij.
 
 
Ronald Koeman, inmiddels trainer van Southamton, sprak eind vorig seizoen als coach van Feyenoord ook al zijn bedenkingen uit. "Als die trend zich doorzet kan dat op termijn een negatief effect hebben op onze talenten. In Nederland heeft kunstgras de toekomst. Maar zollang clubs in Spanje, Engeland en Duitsland niet op kunstgras spelen, wordt er nooit een EK of WK op die ondergrond gespeeld."
 
 
Koeman heeft gelijk, vindt ook Marc Degryse, oud-international van België. "Het gat tussen onze en jullie competitie en die in de toplanden is al zo groot. Op termijn zullen we helaas wellicht naar een situatie gaan waarin er op semi-kunstgras wordt gespeeld. Maar voorlopig zou ik zeggen: wen maar niet aan dat kunstgrasveld. Daar heb je meer last dan profijt van."
 
 
Degryse kijkt met stijgende verbazing naar de samenvattingen van de eredivisie. Op het Belgische hoogste niveau spelen alle clubs op natuurgras. "Hier is de heersende gedachte: houdt dat kunsgras zo lang mogelijk buiten de deur. Sint-Truiden, inmiddels gedegradeerd, heeft het wel. Maar dat was meer een speeltje van toenmalig voorzitter Roland Duchatelet. De echte voetbalmensen moeten er niets van hebben. In Engeland en Duistland is het voor topclubs zelfs verboden om op kunstgras te spelen. De Duitse journalist Hans-Günter Klemm van voetbamagazine Kicker herhaalt het woord nog maar eens. "Kunstgras? To-taal geen item hier. Nee, het lijkt me heel sterk als dat ooit in de Duitse stadions te zien is. Het is ook helemaal geen onderwerp van discussie."
Franks van Beusekom werkt bij SGL, een Nederlands bedrijf dat natuurgrasvelden in stadions met een speciaal lichtsysteem in optimale conditie brengt en houdt. Onder meer Ajax, Feyenoord, PSV en FC Twente zijn klanten. Maar ook Europese grootmachten als Manchester United, Arsenal, Chelsea, Bayern München en Borussia Dortmund.
 
 
In Engeland werkt het bedrijf samen met achttien van de twintig eredivisieclubs. Van Beusekom: "Er wordt met verbazing gekeken naar Nederland. In een land met zon, regen en wind moet toch een prima veld kunnen liggen? Zij zeggen: jullie hebben de kennis in huis om het perfecte veld aan te leggen. Engelse clubs hebben op hun trainingscomplex vaak wel een kunstgrasveld. Dan kunnen ze in elk geval altijd trainen. Maar liever niet."
 
Voor lang niet elke Nederlandse club is het zo simpel. Zij stapten de afgelopen jaren bijna noodgedwongen over op kunstgras. Traditieclub Sparta deed het afgelopen zomer ook, met pijn in het hart. De clubleiding moest drastisch bezuinigen en kwam daarbij ook uit bij een kunstgrasveld. "Het is lastig om er een standaardbedrag op te plakken wat een club per jaar bespaart", zegt directeur Manfred Larons. "Voor ons gaat het om zo'n vier ton per jaar."
 
Romantische argumenten verliezen het dan van de keiharde realiteit. Toch ligt het geld bij de Belgische clubs ook niet voor het oprapen, weet Marc Degryse. "Maar natuurgras blijft heilig."
 
 
KNVB
'Clubs maken zelf afweging over welke mat ze nemen'
Clubs in Nederland mogen zelf bepalen of zij op natuur- of kunstgras willen spelen, mits het veld voldoet aan de internationale eisen. Een verbod zoals in Engeland of Duitsland zal er niet snel komen, laat een woordvoerder van de KNVB weten. "Wij hebben juist in samenspraak met de clubs afgesproken dat de beslissing daarover bij hen zelf ligt. Zij zullen altijd zelf de financiële en sportieve argumenten afwegen en de juiste beslissing nemen voor hun club. Dat zal in de nabije toekomst zo blijven."
 
ADO Den Haag kreeg vorig jaar zelfs toestemming van de bond om tijdens het lopende seizoen van ondergrond te wisselen. De Haagse club zou eigenlijk pas dit seizoen op kunstgras overgaan, maar vanwege problemen met een eerder aangelegde onderlaag was het natuurgrasveld na een paar flinke regenbuien onbespeelbaar.
 
 
 
Kunstgras is niet zomaar kunstgras.
Twee leveranciers, drie verschillende velden
 
Het lijkt gewoon kunstgras, maar dat is het niet altijd. In de ere- en eerste divisie liggen drie verschillende soorten grasvelden. Die zijn gemaakt door twee verschillende leveranciers: Ten Cate en Fieldturf.
 
 
Grienfields MX Trimension
ADO Den Haag, PEC Zwolle, Excelsior en Heracles
Het nieuwste kunstgras, ontwikkeld door Koninklijke Ten Cate. Het veld is geweven, wat inhoudt dat de graspollen in de onderlaag verwerkt worden. Dit kent vier voordelen:
1. De schoen kan makkelijk onder de bal. Door de structuur van het veld kan een speler makkelijk een bal 'lobben'. De speler kan het gras makkelijk opzij duwen en op die manier onder de bal komen. 
2. Kappen en draaien. Om technisch voetbal mogelijk te maken is het belangrijk dat spelers snelle bewegingen kunnen maken. Dit kan op de nieuwste mat beter door de manier waarop het gras in de onderlaag vast zit. 
3. Grip op het veld. De spelers kunnen beter blijven staan en makkelijker afzetten door de nieuwe toplaag.
4. Slidings. De tijd dat een speler na een sliding gelijk door kon naar de EHBO omdat zijn hele been open lag, is voorbij. Door nieuwe korreltjes die over het kunstgras gestrooid worden, glijden spelers beter.
 
 
Greenfields Evolution XQ
FC Dordrecht
Het andere veld dat Koninklijke Ten Cate levert. Dit is een geturft veld, wat betekent dat het gras als het ware in de onderlaag is 'genaaid'. Het gras wordt met een draad door die onderlaag gehaald, waarna het op die manier wordt vastgestezet.
 
 
FieldTurf Coolplay
SC Cambuur
Dit veld wordt geleverd door FieldTurf. Het gras wordt ingestrooid met een laag van zand en rubber, waarna er een toplaag van kurk wordt toegevoegd. Hierdoor blijft het veld altijd koel en kan er onder alle weersomstandigheden op gespeeld worden.