support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
voetbalprimeur.nl

Datum plaatsing: 31-05-2006 00:00:00

Kolk gebrand op revancheVan het predikaat ‘eeuwig talent’ leek Santi Kolk maar niet af te komen. Tot FC Zwolle hem verloste en het vertrouwen schonk waar de Hagenees zo naar snakte. Een interview met de opgebloeide aanvaller.

Een lentezonnetje schijnt over het Oosterenkstadion, waar FC Zwolle één van zijn laatste trainingen afwerkt. In het onderlinge partijtje valt één speler op. Niet alleen door zijn techniek, maar ook door het plezier dat hij uitstraalt. Een dolletje hier, een grap daar. Santi Kolk voelt zich goed en zit na een uitputtende zoektocht naar de juiste club weer lekker in zijn vel. Toch gaat het kind van Den Haag een nieuwe poging wagen in de grote boze Eredivisie, die hem al zo vaak teleurstelde.

“Ik ga FC Zwolle zeker missen”, stamelt Kolk, beseffende dat hij bezig is aan zijn laatste dagen in Overijssel. “Niet alleen FC Zwolle, maar ook de mensen hier. De supporters, de mensen op kantoor, het bestuur. Al die mensen hebben mij een heel goed gevoel gegeven. Mede door dat vertrouwen heb ik zo goed kunnen presteren. Het lijkt erop dat FC Zwolle juiste club op het juiste moment was. Mijn situatie bij Excelsior lag een beetje moeilijk, ik kreeg niet de kans om gelijk weer te spelen na m’n blessure. Het deed me besluiten om te vertrekken naar FC Zwolle en dat mag je achteraf een hele goede keuze noemen”, glundert de 24-jarige vleugelspits.

Het verschil tussen Excelsior en FC Zwolle lijkt niet groot. Toch was de benadering in Rotterdam en Zwolle een wereld van verschil. “Bij FC Zwolle kwam ik direct binnen als een versterking, tenminste, dat gevoel gaven ze me. Ik heb een bepaalde vrijheid in het team gekregen waardoor ik veel rendement kon brengen. Bij Excelsior was ik eigenlijk een beetje iemand die er maar wat bij hing. Bij FC Zwolle ben ik eigen direct een belangrijke speler geworden. Bij dat vertrouwen voel ik me lekker en dat heb ik ook niet beschaamd.”

Kolk groeide uit tot uitblinker in het Oosterenkstadion. Niettemin waagt hij opnieuw de stap naar de Eredivisie, een keuze die al meerdere keren uitliep op een deceptie. Waarom dan toch voor ADO gekozen? “Allereerst omdat ze natuurlijk in de Eredivisie spelen. Daar ben ik ook heel eerlijk in geweest, want ik wilde gewoon zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. Daarvoor heb ik ook een goed seizoen gedraaid en dan krijg je de beloning in de vorm van een contract bij Den Haag. Het is natuurlijk een hele aparte club voor mij, omdat daar voor mij ook alles is begonnen. ADO zit in m’n hart en dan is het prettig om weer te kunnen terugkeren.”

De keuze voor ADO, of ‘Den Haag’ zoals Kolk de club tijdens het interview steevast noemt, is vooral ingegeven door clubliefde. “Ze kwamen best wel snel bij mij. Er zijn in de tussentijd best wat contacten met andere clubs geweest, maar als je dan luistert naar je gevoel dan voelde het bij ADO eigenlijk gelijk goed. Den Haag was ook het meest concreet. Ik wilde niet te lang nadenken en snel de knoop doorhakken, zodat ik gewoon rustig het seizoen kon afsluiten met FC Zwolle en daarna lekker op vakantie kon gaan. Maar het was eerlijk gezegd niet zo’n hele moeilijke keuze.” Een gemakkelijk seizoen lijkt Kolk bij ADO niet te kunnen verwachten. De Hofstedelingen kenden het afgelopen jaar een zwaar seizoen, waarna bovendien veel smaakmakers besloten te verkassen naar andere clubs. Desondanks koestert Kolk positieve verwachtingen: “Ik verwacht dat we met ADO leuk en attractief voetbal gaan spelen, wat echt bij Den Haag past. Als de mensen erachter gaan staan, dan kan het een mooi seizoen worden. Het moeten natuurlijk nog wel wat spelers bijkomen, want de selectie is aardig uitgedund, maar ik denk dat de mensen achter de schermen bij Den Haag goed bezig zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er een mooi seizoen van gaan maken. We zullen minimaal in de Eredivisie moeten blijven, dat is het belangrijkste voor de club. Persoonlijk hoop ik de lijn door te zetten die ik bij FC Zwolle heb ingezet. Veel spelen en rendement proberen te brengen aan de ploeg.”

Wie een vluchtige blik werpt op Kolk’s CV, ziet mooie clubs prijken. Op achttienjarige leeftijd debuterend bij Heerenveen, veelvuldig spelend in Jong Oranje. Bij ADO keert Kolk terug in de Eredivisie, maar ligt in Den Haag ook zijn plafond? “Dat zal moeten blijken”, reageert de jolige aanvaller met pretoogjes. “Ik heb geleerd van de jaren hiervoor dat het heel moeilijk is om je carrière uit te stippelen. Tuurlijk, iedereen streeft het hoogste na, maar ik denk dat ik wel realistisch moet zijn, aangezien ik al genoeg heb meegemaakt in m’n carrière. Mijn doel is gewoon om elke dag bezig te zijn met het beter worden en dan zie ik vanzelf wel of bij ADO mijn plafond ligt. Daar kijk ik nu eerlijk gezegd niet naar.”

Uit zijn woorden klinkt een vorm van terughoudendheid. Geleerd heeft hij van de jaren bij Heerenveen. “Ik ben heel jong naar Heerenveen gegaan. Daar heb ik gewoon een hele andere beleving gehad dan ik nu heb. Ik was achttien jaar en kwam in het jaar dat Heerenveen Champions League haalde. Natuurlijk was dat fantastisch om mee te maken, maar ik had op de momenten dat ik speelde of op de bank zat niet echt het gevoel dat ik ervan genoot. Ik had er toen van moeten genieten, want het was heel bijzonder dat ik dat zo jong al meemaakte, maar ik wilde gewoon te graag. Ik wilde heel graag laten zien dat ik het kon. In plaats van te genieten op de bank, zat in de ArenA me te verbijten omdat ik niet speelde. Dan ga je toch een beetje geforceerd proberen te laten zien wat je kan en dan komt het er niet uit. Daar ben ik in die tijd gewoon niet goed mee omgegaan. Misschien wilde ik in die tijd gewoon te graag.”