Datum plaatsing: 07-05-2014 10:31:00

Seizoen 2013-2014 ADO Den Haag in cijfers en statistieken

ADO Den Haag won afgelopen zaterdag de 34e en laatste wedstrijd van het seizoen 2013-2014. Door die winst eindigde ADO Den Haag op een 9e plek met 43 punten. Dat resultaat werd behaald door 12 wedstrijden te winnen, 7 maal gelijk te spelen en 15 keer de winst aan de tegenstander te laten.

Gezien het feit dat ADO Den Haag 88 dagen en 13 wedstrijden eerder degradatiekandidaat nummer 1 was is die 9e plek een zeer fraai resultaat.  Dat resultaat werd onder leiding van 2 trainers met 26 spelers behaald.

Punten en de ranglijst

De 43 punten die ADO Den Haag uiteindelijk in het linkerrijtje deed belanden werden als volgt behaald:

In de eerste 5 wedstrijden wist ADO Den Haag maar 5 punten te scoren. Dat leverde in ronde 3 nog een 13e plaats op, daarna kwam de club echter niet meer boven de 15e plaats uit. De club stond zelfs 4 speelrondes op de 18e en laatste plaats. Pas in ronde 28 werd de 15e plaats geëvenaard en na een kleine dip eindigde men op 9e plaats.

Onder leiding van Maurice Steijn behaalde ADO Den Haag in de eerste 22 wedstrijden 20 punten. een gemiddelde van 0,9 punten per wedstrijd.
In de laatste 12 wedstrijden, onder leiding Henk Fraser, haalde de club 23 punten, wat een gemiddelde van 1,9 punten per wedstrijd oplevert.

ADO Den Haag pakte de meeste punten in thuiswedstrijden. Zowel Steijn als Fraser pakten met ADO Den Haag thuis 14 punten. Steijn had daar 11 wedstrijden voor nodig en Fraser 6. In de uitwedstrijden presteerde het team onder Fraser beter door 9 punten uit 6 wedstrijden te pakken. In de 11 wedstrijden onder  Steijn pakte ADO Den Haag in uitwedstrijden 6 punten.

resultaten ADO Den Haag onder Maurice Steijn

resultaten ADO Den Haag onder henk Fraser

resultaten ADO Den Haag onder Henk Fraser

Spelers en wissels

Voor de 34 wedstrijden werden door de trainers 26 spelers ingezet, waarvan alleen Aaron Meijers alle speelminuten vol maakte en Robin Buwalda de minste speelminuten maakte.

ADO Den Haag maakte 76 keer gebruik van de mogelijkheid om een speler te wisselen. Het merendeel van de wissels – 72 – vond plaats in de 2e helft en 6 in de eerste helft.

Van die 76 wissels waren er 5 noodgedwongen. Coutinho moest in 3 uitwedstrijden  vroegtijdig het veld verlaten. Tegen PEC Zwolle en Feyenoord verliet hij geblesseerd het veld, tegen PSV moest hij met rood het veld af waardoor Steijn een veldspeler –  Gouriye – moest wisselen om Martijn de Zwart in de goal te kunnen zetten.  Vito Wormgoor moest na 36 minuten speeltijd in de Goffert het veld verlaten en voor hem kwam Christaan Supusepa het veld in. Supusepa werd in diezelfde wedstrijd overigens na 70 minuten weer gewisseld voor Mitchel Schet.  Tijdens NAC-ADO moest Kevin Jansen als gevolg van een ernstige knieblessure gewisseld worden Christaan Supusepa viel voor hem in. Alleen in de uitwedstrijd tegen sc Heerveen stonden na 90 minuten nog dezelfde spelers in het veld als die aan wedstrijd waren begonnen.

ADO Den Haag had  dit seizoen 3 buitenlanders in dienst: de Deen Mathias Gerth, de Ivoriaan Wilfried Kanon  en de Roemeen Catalin Tira.

De gemiddelde leeftijd van de spelers van ADO Den Haag was 26 jaar en 9 maanden. De jongste speler was  Danny Bakker die met 18 jaar, 8 maanden en 16 dagen tegen Vitesse thuis in viel voor Michiel Kramer. De oudste speler die ADO Den Haag  dit jaar opstelde was Gino Coutinho met 31 jaar,  8 maanden en 18 dagen.

Doelpunten

In de eindstand staat ADO Den Haag met  45 doelpunten voor en 64 tegen. Wat een doelsaldo van -19 oplevert.  Van de 45 doelpunten scoorden de  eigen spelers er 43 en Ajacied Denswil en Feyenoorder Clasie waren zo vriendelijk in hun eigen goal te scoren.  In de 64 tegengoals wzitten ook 2 eigen doelpunten van ADO Den Haag; zowel Holla als Zuiverloon wisten hun eigen doelman te passeren.

De meeste doelpunten moest ADO Den Haag vlak voor rust en vlak voor het einde van de wedstrijd incasseren.  Uit tegen NAC Breda wist invaller Kramer in de 90e minuut de 1-2  te scoren. Thuis tegen sc Heerenveen gaven de Hagenaars in de 92e minuut de winst uit handen en scoorde Otigba de gelijkmaker.

Ook wat betreft toegekende strafschoppen staat ADO Den Haag redelijk in balans. Alberg en Zuiverloon benutten er iedereen 1 en Beugelsdijk miste er 1. De tegenstanders benutten er 3 stafschoppen en misten er ook 1.

Wie de topscoorder zou worden was tot op het laatste moment spannend. Mike van Duinen had met 8 doelpunten al de prijs binnen toen Michiel Kramer in de uitwedstrijd tegen Cambuur bijna op gelijke hoogte met hem kwam.

Kaarten

In het totaal kregen dit seizoen 18 spelers 1 of meerdere keren een gele kaart getoond. Het gele kaartenklassement word dit seizoen aangevoerd door Tommie Beugelsdijk. Met 11 gele kaarten uit 29 wedstrijden is de verdediger niet alleen dit seizoen “topscoorder” maar  streeft  hij ook oud-speler Cor Lems voorbij.

Dion Malone kreeg tegen Heracles van arbiter Kamphuis 2 maal een geel kaart en mocht eerder gaan douche.  Er was 1x een rode kaart die kreeg Coutinho in de uitwedstrijd tegen PSV.

De tegenstanders van ADO Den Haag deden het overigens niet voor minder. 62 maal ontving een speler van de tegenstander een gele kaart en maar liefst 4 maal mocht een speler van de tegenstander vroegtijdig de kleedkamer opzoeken wegens direct rood en 1 maal als gevolg van  een 2e gele kaart.

Eind goed al goed?

Na een bewogen seizoen waarin afscheid werd genomen van het Zuiderparkstadion als trainingslocatie, het gras in het Kyocerastadion werd ingeruild voor kunstgras en er vroegtijdig afscheid werd genomen van Maurice Steijn is een 9e plaats een meer dan prima resultaat.
Maar de resultaten uit de laatste 12 wedstrijden en de 9e plaats verbloemen misschien de slechte resultaten uit het begin van het seizoen.

Na de laatste competitie wedstrijd in Leeuwarden liet trainer Henk Fraser weten ook het volgende seizoen op dezelfde manier te willen gaan spelen als de afgelopen wedstrijden onder zijn leiding. We hopen dat hij inderdaad de trend van de laatst wedstrijd kan voort zetten en dan kan seizoen 2014-2015 en heel leuk seizoen worden.