Datum plaatsing: 15-03-2014 23:31:00

Foto's en verslag: ADO Den Haag gelukkig langs FC Groningen: 2-1

ADO Den Haag had vandaag eens het geluk aan haar zijde. In de strijd tegen degradatie boekte ADO een hele belangrijke overwinning op FC Groningen. Met dank aan scheidsrechter Wiedemeijer kreeg ADO een onterechte penalty die de uiteindelijke overwinning inleidde.

ADO startte met Bakker op de plek van de geschorste Danny Holla. Verder bleef het team van de afgelopen weken gewoon staan. Niet raar, want hoeveel reden heb je om te wisselen als je vijf wedstrijden op rij niet verloren hebt?

ADO Den Haag startte ook best aardig. Alhoewel duidelijk was dat beide ploegen vooral niet wilden verliezen, was ADO het meest dreigend. Toch waren de grootste kansen in de eerste helft voor FC Groningen. In de zesde minuut gaf Zuiverloon een te korte terugspeelbal op Coutinho, waardoor bijna een tegendoelpunt gescoord werd. Niet veel later was het Aaron Meijers die na een mooie aanval net overschoot.

De teruggekeerde Tjaronn Chery speelde bij FC Groningen een prima wedstrijd. Voetballend zit er in het Groningse team niet al teveel, maar Chery was de middenvelder die het gevaarlijkst was. Aan de andere kant was er ook de Chery zoals wij die vaak zagen: veel balverlies en de vrije trap op 25 meter van het goal die hij ineens nam en daarbij prompt op de eenmansmuur van ADO schoot, maakte dat veel toeschouwers in het stadion blij waren hem niet in het geel groen te zien.

FC Groningen mocht zich ook beklagen. Vlak voor rust leek Alberg hands te maken in het strafschopgebied. Scheidsrechter Wiedemeijer gaf achteraf aan dat hij daarvoor een penalty had moeten geven.

Na rust zette het breiwerk zich voort. Weer was het FC Groningen die een aantal grote kansen kreeg. De jonge -door Ajax begeerde- Civkovic kreeg een aantal keer grote kansen zich te bewijzen, maar faalde oog in oog met de haagse keeper.

In de 64e minuut brak de wedstrijd. Uit een counter maakte Alberg zich los. Botteghin maakte een overtreding die voor iedereen duidelijk buiten de 16 meter begon, maar scheidsrechter Wiedemeier wees op advies van zijn lijnrechter naar de stip en gaf rood aan de verdediger. Alberg scoorde vervolgens ook voor de vierde keer in vier wedstrijden. Zo bleek in ieder geval dat de KNVB niet altijd 'tegen' ADO is, zoals door fans soms wordt geroepen. Eerder deze week seponeerde de KNVB in hoger beroep de straf van Coutinho en nu kregen we dus een onterechte penalty mee. Overigens pas de tweede penalty die we dit jaar meekrijgen!

Na de 1-0 dacht ADO het wel uit te spelen. Veel balbezit, maar weinig diepgang zorgde echter toch voor de tegentreffer. Achteraf was Henk Fraser behoorlijk kritisch op Schet, die het balverlies inleidde waaruit Civkovic mooi scoorde: 1-1.

ADO probeerde het daarna nog wel, maar zonder al teveel overtuiging. Iedereen had zich uiteindelijk al neergelegd bij weer een gelijkspel (die ook niet eens onterecht was). Toch kwam de overwinning nog. Schet pompte naar voren, Malone ging een een-twee aan met Alberg en de doorgelopen Malone maakte keurig beheerst de 2-1 in de 89e minuut.

En dat zorgde voor feestvreugde. ADO neemt behoorlijk afstand van de nummer 16, RKC, die nu op 5 punten staat. En Henk Fraser kon het in zijn nabeschouwing niet laten om te melden dat ADO ook stiekum nog naar de play off plaatsen kijkt. Om daarna haastig te zeggen dat de twaalfde of dertiende plek natuurlijk ook prima was!

Positieve opvallers: Alberg, Malone en Meiers. Minder in vorm: van Duinen en Schet.

ADO Den Haag gelukkig langs FC Groningen: 2-1