Datum plaatsing: 14-10-1940 15:34:00

A.D.O verslaat Feijenoord met 2-1 Een wedstrijd met een sensationeel slot

EEN STRAFSCHOP BEZORGT DEN HAGENAARS DE OVERWINNING

Een bijna uitverkocht huis was gistermiddag in het Zuiderpark getuige van den eersten thuiswedstrijd der roodgroenen.

Begon aldus A.D.O. penningmeester het nieuwe seizoen met ’n flinke recette ook het publiek had een goeden dag want het kreeg een wedstrijd te aanschouwen die het aanzien ten voile waard was.

Er werd door beide partijen snel en met overleg gespeeld zoodat er vaak goed spel te genieten was En daar pas in de laatste vijf minuten de beslissing viel was er dus spanning te over Allemaal factoren om de toeschouwers in een tevreden stemming weer huiswaarts te doen keeren. De verhouding in het veld tusschen de spelers was goed al was er door het hooge tempo wel eens een botsing die wat al te hard aankwam ’t Was dan ook zeer te betreuren dat een beslissing van scheidsrechter van Moorsel eenige repliek van een paar Feijenoordspelers uitlokte zoodat ze door den arbiter naar de kleedtent werden verwezen.

Wat toch was het geval Gedurende het laatste kwartier van den strijd — de stand was gelijk 1-1 — waren de roodgroenen in de meerderheid Maar wat het aanvalsquintet ook probeerde de verdediging der gasten — doelman Scholtens aan het hoofd — hield geducht stand. Het Haagsche aanvalsspel verdiende ook geen doelpunt.  Daar werd de inloopende Eversteyn wat al te stevig door v d Herjde afgehouden de scheidsrechter floot voor . . . strafschop. Vrauwdeunt zei te veel en moest aan den kant De Heer nam den schop en Scholtens stopte maar scheen zich voor zijn tijd bewogen te hebben. Overnemen dus maar nu versprak Kuppen zich en ook deze werd weggestuurd.  Aanvoerder Paauwe had alle moeite de opgewonden gemoederen in z’n elftal te kalmeeren. Opnieuw plaatste de Heer zich achter den bal en nu was het raak hoewel de bal heel wat gemakkelijker te stoppen ware geweest dan den eersten keer. Zoo kwam A.D.O. aan het winnende doelpunt en tevens aan de overwinning. Want in de resteerende minuten veranderde de stand niet.

Zooals reeds gezegd was het zeer jammer dat de wedstrijd zoo’n minder prettig einde had. En de gastheeren zelf hadden liever op een andere manier het winnende doelpunt behaald dan door middel van een strafschop. Bovendien veroorzaakte dit doelpunt een uitslag die niet geheel in overeenstemming was met de verhouding. De gasten hadden op zijn minst een gelijkspel verdiend In geen enkel opzicht waren ze de minderen van de Hagenaars. En dat ze het slechts tot een doelpunt wisten te brengen was hoofdzakelijk de schuld van hun voorhoede die te weinig doortastendheid bezat. Reeds in het begin van den wedstrijd bleek dat toen met wind en zon mee Feijenoord sterk in de meerderheid was Choufoer kwam er tenminste danig van onder den indruk en was ver beneden peil. Gelukkig duurde dat niet al te lang en herstelde hij zich prachtig Wel doelpuntte Vente in die periode maar zijn buitenspelstand maakte het doelpunt ongeldig. Wel was de druk op het Haagsche doel zwaar en Feijenoord had pech toen Vrauwdeunt hard tegen den paal schoot. Het duurde zeker wel 10 minuten eer de gastheeren zich aan dien druk onttrekken konden. En toen was het gauw raak ook Eversteyn gaf goed door en Westhoven schoot hard in (1-— 0).

Wat beide aanvalslines ook probeerden veel kansen kregen ze niet daar de verdedigingen voor haar te sterk waren. En als er nog eens een klein gaatje open bleef dan miste men zoo’n kans grandioos. Zoo hadden beide midvoors —Vente en Westhoven — nogal moeite met het vrijmaken van den bal En den een noch den ander schonk men voldoende ruimte In beide aanvalslinies treuzelden de binnenspelers te lang alvorens een kans te benutten.

Na de rust was de Haagsche aanval nog verzwakt doordat Neuteboom was uitgevallen Van der Tas verving hem op de linksbuitenplaats. Al spoedig miste de Heer een geheel vrije kans en de hierop volgende tegenaanval werd door Koek met stompen afgeslagen deze beweging bracht den bal niet ver genoeg weg en Zaanen scoorde (1-—1). Geruimen tijd achter elkaar waren de gasten nu sterker. Heel wat keeren moest Koek veruitloopend redden en voortdurend was z’n doel  in gevaar Rechtsbuiten Borgwerff kogelde in het zijnet in ’t kort ieder oogenblik kon men ’n Feijenoord-doelpunt verwachten. Dit duurde tot ongeveer 25 minuten na de rust. Toen werden merkwaardigerwijs de rollen weer omgedraaid en zwermden de roodgroenen aanhoudend voor Scholtens’ heiligdom.

Maar ook niet werden de weinige kansen gemist Zoo bleef de strijd volkomen open want de weinige Rotterdamsche uitvallen waren niet van gevaar ontbloot. Tot 5 minuten voor het einde het reeds vermelde incident plaatsvond vond Zoo eindigde de strijd met een kleine Haagsche overwinning

Feijenoord kwam uit met Scholtens v d Lely en v d Heijde Paauwe Kuppen en de Vroet Borgwerff Vrauwdeunt Vente Linssen en Zaanen