support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 03-01-2014 19:30:00

Herinneringen aan het Zuiderparkstadion 1925 - 2014


88 jaar lang was het Zuiderparkstadion de thuishaven voor A.D.O./ FC Den Haag. Miljoenen bezoekers bezochten sindsdien de wedstrijden van de rood/ groenen en later groen/gelen om hun idolen te zien spelen. Hieronder geven we een overzicht van 88 jaar Zuiderpark foto's.


Na een aantal jaren te hebben rondgezworven in Den Haag kon A.D.O. op 18 oktober 1925 het nieuwe terrein in het 'Zuidersportpark' in gebruik nemen.


Wij hebben uit ons archief een groot aantal foto's gehaald om een beeld te geven van wat er in die 88 jaar allemaal gebeurd is in het Zuiderparkstadion. Dit overzicht is absoluut niet compleet.  Als jij/u foto's hebt die een bepaald of bijzonder moment uit de historie van het Zuiderparkstadion in beeld brengen mail deze dan naar adofans@hotmail.com


Opening van het Zuiderparkstadion van ADO in 1925


Nadat Mr. Drooglever Fortuyn op 18 okober 1925 om 14.30 uur de opening had verricht kon A.D.O. tien minuten later tegen V.I.O.S. de eerste wedstrijd in de nieuwe thuishaven spelen.


De toeganghekken van ADO met kassahuisjes in het ZuiderparkstadionBij het stadion werden een beheerderswoning en kassahuisjes gebouwd.
ADO Feijnoord in het zuiderpark 1927
Op 2 oktober 1927 speelde A.D.O. voor de eerste keer in het Zuiderpark een wedstrijd tegen Feijenoord. De rood/groenen verloren deze wedstrijd na een ruststand van 2-1 met 2-4. 
SPARTA was in die jaren een topclub. Toen deze tegenstander dan ook op bezoek kwam, was er een grote toeloop voor deze wedstrijd.
De duizenden kaartjes waren in een mum van tijd verkocht.In de jaren '20 verschenen er diverse voetbal lesboeken. In één van de boeken werd een in het Zuiderpark gemaakte foto van de wedstrijd A.D.O. tegen stadsgenoot V.U.C. als instructiefoto gebruikt.


Tribune ADO in het Zuiderparkstadion circa 1928
Om de bezoekers enig gerief te bieden was er een overdekte houten tribune op het terrein gebouwd.


IJscoman bij ADO's Zuiderparkstadion 1930
De grote bezoekers aantallen trokken ook de aandacht van de horeca-ondernemers  uit de stad. Zo stond zomers de ijscoman uit de Rembrandstraat bij  het stadion om voor verkoeling te zorgen.


Politie in het Zuiderparkstadion 1930

Wie denkt dat politie in het stadion iets van de laatste jaren is vergist zich. In de jaren 30 was er ook al politie in het stadion aanwezig die toezicht hield . Zoals bij deze wedstrjid tussen A.D.O en het Delftse D.F.C.

Supporters die op het veld  komen om te vieren dat A.D.O gewonnen heeft is van alle jaren. En helemaal als de thuisclub in de kampioencompetitie concurent Heracles weet te verslaan.

In die periode verrees er ook een fraai clubgebouw in het Zuiderpark
Thuis met 3-0 van Feijenoord winnen was ook in de jaren 40 een reden voor grote vreugde.


In het Zuiderpark verliezen van sc Heerenveen met een piepjonge Abe Lenstra was een domper, maar A.D.O. werd dat jaar toch nog kampioen
Na de hongerwinter was er weinig over van de houten tribune. A.D.O. moest daarom 2 jaar voor het spelen van haar thuiswedstrijden uitwijken naar  het stadion van V.U.C.


 In die jaren wordt er door vrijwilligers hard gewerkt aan de herbouw van het stadion.Na de terugkeer naar het Zuiderpark zaten de tribunes van het Zuiderpark weer afgeladen vol.
Na het invoeren van het betaalde voetbal moest  A.D.O.  hard werken om een plaatsje in de eredivisie te verdienen en toen dat doel gehaald was kwamen de supporters op het veld om dit te vieren.


In de jaren ´60 werd de nieuw overdekte noord tribune gebouwd, daardoor zaten ook de supporters op die tribune voortaan droog.A.D.O.  won in 1968 voor het eerst de KNVB beker en ook deze wedstrijd werd in het Zuiderpark samen met de supporters gevierd.
De oude lichtmasten voldeden niet meer en in 1970 kreeg het Zuiderparkstadion  nieuwe lichtmasten
 Ondertussen was ook de politiemacht die in het Zuiderpark toezicht hield bij thuiswedstrijd uitgebreid

De oude westtribune was op dat moment nog een echt oude sta tribune!

De allereerste keer dat de Rolling Stones in Nederland een stadion concert gaven was in 1976. Op 29 en 30 mei maakte Mick Jagger en zijn band het  afgeladen Zuiderparkstadion tot een concertstadion.


In de jaren ´80 waren er diverse incidenten in het Zuiderparkstadion en de aanwezige politie deed meer dan toezicht houden.
 Soms gedroegen ook de supporters zich niet zoals dat hoorde en gooiden vuurwerk op het veld.


 


En na de degradatie in april 1982 waren er supporters die uit onvrede de houten hoofdtribune in brand staken.
 

Als straf mochten de supporters een tijdje het stavak op de Noordtribune niet meer gebruiken

Ondertussen werd er een nieuwe Zuidtribune in het Zuiderpark gebouwd
 

Staatssecretaris Van de Reijden opende de nieuwe tribune op 27-april  1986
Een dieptepunt  is nog altijd de de op 1 maart 1987 gestaakte wedstrijd tegen de Ajax. Door een opeenstapeling van foute beslissingen liep het rondom  deze wedstrijd volledig uit de hand.Het gedonder bleef aanhouden en de spelers deden daarom op unieke wijze een oproep. Deze actie haalde alle kranten en Studio Sport.

 


In de jaren daarna werd er veel gedaan om de sfeer in het stadion te verhogen, zo was voor het eerst naar Italiaans voorbeeld een tribunevlag te zien.  Alleen Studio Sport had geen aandacht voor dit unieke moment en liet er geen seconde van zien.
De spelers van FC Den Haag kwamen nog een keer met een spandoek het veld op, dit keer om de promotie te vieren.


Onder de Noord tribune kregen de supporters een plek om bijeen te komen: een echt supportershome.Ook serieuze activiteiten vonden plaats, zoals een minuut  stilte voor de overleden oud speler Mister ADO Aad Mansveld


Supporters hadden het Zuiderparkstadion wat kleur gegeven door het grijze beton onder de noordtribune van grafitti te voorzien


De jaren daarop ging het weer bergafwaarts met ADO Den Haag met soms een half gevuld stadion tot gevolg.


Maar als de prestaties van ADO Den Haag weer goed waren, kwamen de supporters ook weer masaal naar het Zuiderpark stadionIn 2002  is er nog een idee geweest om het Zuiderpark Stadion op te knappen zodat ADO Den Haag daar nog jaren kon blijven spelen.


Vaak was de sfeer in het Zuiderpark stadion meer dan uitstekend. Met groen gele rook werd het eigen team tot hogere prestaties gedreven.
Soms keken de supporters in het Zuiderparkstadion TV , net als in 2002 toen ADO supporters niet welkom waren bij de belangrijke wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in DeventerMaar in de uitwedstrijd  (!)  tegen VVV in het Zuiderpark dwong ADO een hernieuwde promotie naar de eredivisie af. En ook nu vierden de supporters dit feest op het veld van het Zuiderpark stadion


Soms moest ADO wedstrijden spelen, waarbij je je afvroeg of het veld bespeelbaar was. Zoals de bekerwedstrijd die  ADO in een onbespeelbaar  Zuiderpark tegen Ajax moest spelen.
 De successen in de Eredivisie waren niet van lange duur. Na een periode van slechte prestaties kwamen supporters wederom op het veld. Dit keer om  hun onvrede te uiten.


Door deze actie hingen er donkere wolken boven het Zuiderpark en de club. ADO nam dat seizoen  afscheid van het Zuiderpark met een degradatie  naar de eerste divisie.
ADO Den Haag was al gedegradeerd en de allerlaatste wedstrijd ooit in het Zuiderpark werd helaas niet in het Zuiderpark uitgespeeld.
Zoals afgesproken was mochten supporters als aandenken aan het Zuiderparkstadion hun eigen tribunestoeltje meenemen. En dat gebeurde dan ook massaal.Een laatste blik van boven op het  Zuiderpark stadion


Voor de sloop van het roemruchte stadion zal beginnen


Na nog een paar jaar als trainingslocatie te hebben gefungeerd was het  op 21 december 2013 definitief voorbij met ADO Den Haag in het Zuiderpark. Nog één keer trainde ADO Den Haag op de plek die zoveel voor de club betekend heeft


 Voor de diehard supporters is er nog één ding dat je als aandenken  aan het Zuiderpark  kan mee nemen: een stukje grasmat.Maandag 6 januari 2014 begint de sloop van het stadion. Wat nog rest van het zuiderparkstadion zijn de kassahuisjes en die nemen we mee naar het Forepark! Daardoor zal ADO Den Haag voor altijd verbonden blijven met het Zuiderpark.