Datum plaatsing: 11-12-2013 12:03:00

Haagse bluf geeft ADO Den Haag vleugels

Zaterdag in het Kyocera Stadion ADO Den Haag - RKC

door Rob Schram

Na een bloedstollend duel tegen FC Groningen (1-2 winst) heeft ADO Den Haag de kelder van de Eredivisie verlaten. Komende zaterdag (aanvang 19.45 uur) ontvangen de Hagenaars het zwalkende RKC Waalwijk dat alles in het werk zal stellen om de degradatie zone te verlaten.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Euroborg leek niets er op te wijzen dat ADO Den Haag met drie punten uit het Hoge Noorden zou vertrekken. FC Groningen was al zeven wedstrijden op rij ongeslagen en volgens insiders hadden de Noorderlingen het duel tegen de formatie van coach Maurice Steijn al vooraf als `in de tas' bestempeld. FC Groningen, met creatieve spelbepalers als Tjaronn Chery, Maikel Kieftenbeld en Filip Kostic zouden dat `varkentje' in no-time wassen.

Hoe ook menig zwartkijker uit de Randstad het mis had, bleek snel. ADO Den Haag (spelend in een verkapt 4-4-2 systeem) had al vanaf de eerste fase de zaak goed onder controle. Terwijl een veel balverlies lijdend FC Groningen er bijna niet aan te pas kwam verscheen Bakker al in de achtste minuut voor doelman Bizot die alle moeite had om het schot te keren. Met vrij compact spel, de ruimten klein houdend en vroeg verdedigend, werd de thuisspelende ploeg volkomen verrast. Door een enorme vechters mentaliteit (onder aanvoering van Danny Bakker, Dion Malone, Tom Beugelsdijk en uitblinker Zuiverloon) werd de tegenstander vakkundig vastgezet. Goed, het Haags verzet verdiende dan niet de schoonheidsprijs, de passie lef en inzet maakten veel goed. FC Groningen mocht dan een enkele keer in de omschakeling gevaarlijk zijn, hautain werden de Noordelijke pogingen afgestraft.

'voetbalgogme'
Hoe anders was dat bijna vier dagen eerder tijdens de inhaalwedstrijd tegen SC Heerenveen. Toen toonde ADO duidelijk een gebrek aan `voetbalgogme' te hebben en in blessuretijd zelfs nog de boot inging (1-1)! Het overwicht van de Haagse eredivisionist kwam zondag in de 32-ste minuut tot uiting door een koel doelpunt van Michiel Kramer. De lange aanvaller nam de bal op de borst mee en liet vervolgens sluitpost Bizot kansloos (0-1).

In de tweede helft drong FC Groningen meer aan, maar de Hagenaars wisten niet van wijken. Totdat in de 79-ste minuut Andraz Kirm een eind aan alle illusies leek te maken. Hij nam Coutinho vol onder vuur, zijn pegel werd gepareerd, maar Kappelhof maakte de zaak droog af (1-1).  Een moedig ADO ging daarna op jacht om de ploeg weer op voorsprong te zetten waarbij ondermeer Alberg een levensgrote kans miste om dat waar te maken. In de slotfase ontstonden wisselende kansen voor beide ploegen, maar het duel leek in 1-1 te eindigen. Totdat Beugelsdijk in de 83-ste minuut profiteerde van een bizarre fout die sluitpost Bizot maakte en ongehinderd de 1-2 aantekende. Een grimmig ADO verdedigde daarna met hand en tand de voorsprong en bouwde na het eindsignaal van arbiter Gözöbüyük een ten volle verdiend feestje. Door pure Haagse bluf en niet aflatende inzet was FC Groningen op een nederlaag getrakteerd.

Knipogen
Als ADO Den Haag zaterdag in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk dezelfde spelstijl hanteert als in Groningen, is er geen vuiltje aan de lucht. De Waalwijkers (17e plaats) sleepten het afgelopen weekend tegen SC Cambuur met hangen en wurgen een gelijkspel uit het vuur. Tijdens dat duel moesten belangrijke spelbepalers als Castelen, Sno en doelman Seda met blessures echter afhaken. Bovendien werd Schet met rood uit het veld gestuurd en die aanvaller is dus zaterdag geschorst. Coach Erwin Koeman van de uitgedunde ploeg uit Waalwijk zal dus zwaar moeten puzzelen om zijn formatie voor het komende duel weer op sterkte te brengen.
ADO hoopt ditmaal, na afloop van het cruciale duel, te knipogen naar de bovenste helft van het rechterrijtje.