support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-10-2013 12:20:00

Help, we worden een kunstgrasland!


Geld is voor veel clubs een voorname reden om de overstap te maken.


Door Daniël Dwarswaard en Tim Niemantsverdriet 
 
 
Sta niet gek te kijken als u tijdens een bezoekje aan de Toekomst in Amsterdam moeite heeft om een plekje voor de auto te vinden. Het zou namelijk zomaar kunnen dat één van de jeugdteams van Ajax een training afwerkt op het parkeerterrein van het jeugdcomplex. Pardon? Trainen op een parkeerplaats, terwijI er prachtige natuurgrasvelden en kunstgrasvelden klaar liggen om de talentjes voor te bereiden op een profbestaan even verderop in de Arena. Een parkeerterrein ja. Wim Jonk, lid van het technisch hart van Ajax en 'bewaker' van de jeugdopleiding, legt uit:  "Onze spelers moeten op elke ondergrond uit de voeten kunnen. Binnen onze jeugdopleiding wordt ook veel op kunstgras gespeeld, maar dat brengen we nu heel bewust terug." Want onze toekomstige topspelers moeten niet afhankelijk zijn van een perfect egaal grasmatje om uiteindelijk aan te haken bij de echte top. "
 
 
"Door de opkomst van kunstgras verdwijnt de verrassing uit het spel. Echt goede voetballers anticiperen juist op onvoorziene situaties. Op straat kan er wel eens een steen scheef liggen. Ook dan moet je een bal onder controle kunnen houden. Waar het ons vooral om gaat is dat spelers op alle ondergronden kunnen spelen. Jeugdspelers, onze nieuwe generatie topvoetballers, moeten meer kunnen dan spelen op een biljartlaken." Want voorlopig worden er, ook internationaal gezien, maar bar weinig topwedstrijden op kunstgras gespeeld. In het Loezjnikistadion van Moskou ligt een kunstmat, maar toen Manchester United en Chelsea daar in 2008 de finale van de Champions League speelden, werd er voor de gelegenheid 'gewoon even' een natuurgrasveld aangelegd. 
 
 
Kunstgrasvelden schieten in Nederland uit de grond. Amateurclubs kunnen uit praktische overwegingen bijna niet meer zonder. Alle leden, jong en oud, trainen en spelen altijd, ongeacht de weersomstandigheden. Wethouders vallen bijna over elkaar heen om weer een nieuw kunstgrasveld te openen bij de plaatselijke voetbalvereniging van pakweg Lunteren of Ochten.  
"Maar als je naar het topvoetbal kijkt: gaat de introductie van kunstgras veel minder snel dan we een aantal jaren geleden dachten," zegt Damien Hertog, hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord. Een WK-finale op kunstgras? Het lijkt verder weg dan we een paar jaar terug dachten. En zie je clubs in de beste competities van Europa afscheid nemen van het echte gras? Nee dus.
 
 
Sliding
Op Varkenoord, het voorportaal richting De Kuip, ligt zowel kunstgras als gewoon gras. "Onze jeugdspelers krijgen dus ook met elke ondergrond te maken. Want spelen op kunstgras is nog altijd wel degelijk anders dan op een normaal veld. Slidings zet je niet zomaar in en ook een steekbal geef je anders. De bal gaat veel sneller en harder." Een half jaar terug stond Hertog met open mond te kijken bij het jeugdcomplex van Tottenham Hotspur in Londen. "Volgens mij lagen daar wel dertien natuurgrasvelden. Stuk voor stuk heerlijke matjes. Maar ja. Daar zit geld, he. Er lopen bij wijze van spreken ook twintig terreinknechten rond." Het geld ja. Voor veel clubs een belangrijke reden om toch de overstap naar kunstgras te maken.
 
 
Ook ADO Den Haag, na Heracles, PEC Zwolle en SC Cambuur de vierde club in de eredivisie op kunstgras, redeneert zo. Tijdens een speciaal belegde supportersavond waarop de overstap werd verduidelijkt, kwam het financiele verhaal prominent aan de orde: een kunstgrasveld vergt minder onderhoud en is dus goedkoper. Hertog: "Je zou zeggen dat wij een goed klimaat hebben om prachtige velden neer te leggen, maar clubs moeten ook de financien op orde hebben." Maar ook het feit dat in Nederland de kennis aanwezig is over de nieuwste foefjes in kunstgraswereld speelt een rol, stelt Ties Joosten. De directeur van Kiwa ISA Sport, verantwoordelijk voor de keuring van sportvelden, legt uit: "Nederland heeft de beste kunstgrasvelden ter wereld. De kennis is dichtbij."
 
 
En hoe zit het in Eindhoven dan? Op de Herdgang liggen zes natuurgrasvelden en een kunstgrasveld. Plannen voor nog een nieuwe kunstmat liggen klaar. Want Art Langeler, hoofd opleiding van PSV, is helemaal niet zo negatief over de nepsprieten.  "Voor de duidelijkheid: ik heb ook liever een mooi natuurgrasveld, maar het belangrijkste is dát er een goed veld ligt", zegt Langeler, die vorig jaar als trainer van PEC Zwolle aantrekkelijk voetbal speelde op kunstgras. In de toekomst afhaken bij de wereldtop omdat wij Nederlanders steeds minder op natuurgras spelen? "Onzin", vindt Langeler. "Het klopt ook niet meer dat alleen 'behendige kleine dwergen' uit de voeten kunnen op kunstgras. Ook 'een grote beer' moet dat kunnen. Zeker op het kunstgras van de toekomst dat steeds beter op echt gras gaat lijken." Maar Hertog houdt de komende jaren de vinger aan de pols: "Als Nederland zijn we altijd toonaangevend geweest als het gaat om opleiden van spelers die de echte top halen. Dat moet wel zo blijven."
 
En bij Ajax? Op de Toekomst blijft het voorlopig druk op het parkeerterrein. 
 
 
ADO Den Haag is de vierde club in de eredivisie die de thuiswedstrijden voortaan op kunstgras speelt. Op de nepsprieten wordt vanavond tegen FC Twente voor het eerst gespeeld. Nederland, kunstgrasland. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de toekomst van ons voetbal? We moeten oppassen. "Jeugdspelers, onze nieuwe generatie topvoetballers, moeten meer kunnen dan spelen op een biljartlaken.