Datum plaatsing: 31-05-1943 16:00:00

A.D.O verpletterde Heerenveen 8-2

Zonder stok achter de deur schijnt het met A.D.O niet te gaan. De rood-groenen spannen zich pas dan ten volle in, wanneer het beslist noodig is om een voor opgesteld doel te bereiken En dan lukt het over het algemeen ook wel.

Zie maar een hoe in drien achtereen volgende het afdeelingskampioenschap werd behaald: drie jaar geleden  waren er twee beslissinfswedstrijden tegen D.H.C. noodig, verleden Jaar bracht de allerlaatsste competitieontmoettng tegen Feijenoord de oplossing en dit jaar werd  een extrawedstrijd tegen Hermes gespeeld.

Verleden jaar werd voorts de eindspurt om den landelijken titel ingezet op een oogenblik toen niemand meerne aan een Haagsche; kampioenschap kon gelooven en  In dezen strijd om den hoogsten landelijken titel had A.D.O. tot dusverre  ook  nog  maar weinig gepresteerd. met één overwinning drie gelijke spelen en een nedertaag.

Om hun  kansen op het landskampioenschap stevig in handen  te krijgen was glsteren het moment aangebroken waarop de tanden ferm op elkaar gezet moesten worden; wéér hebben de Zuiderparkers het gedaan en wéér is het gelukt.

Eindelijk hebben Choufoer en zijn jongens het publiek weer eens een spelletje voor den neus gedraaid, zooals  men  dat  gaarne ziet en zooals men toch eigenlijk van een kampioensclub mag verwachten.

Het resultaat was dat in het Zuiderpark Heerenveen met de fantastische cijfers 8-3 werd geklopt.

Tot nu toe had A.D.O. in de kampioenscompetitie  in het  geheel slechts 7 doelpunten weten te scoren en dit totaal werd gisteren in één wedstrijd overtroffen. Men herkende de Haagsche voorhoede eenvoudig niet meer. Er werd van meet af druk uitgeoefend op het Friesche doel waarbij ook de Haagsche middenlinie zich flink liet gelden. Er werd lustig geschoten zij het aanvankelijk ook nog zonder resultaat.

Maar in de 12de minuut plaatste de Jong den bal met een verren trap naar voren Piet Eversteyn ving hem op zette alleen snel door en onhoudbaar gaf hij zijn ploeg de leiding 1-0. De basis voor een stevige overwinning winning was gelegd. Het voorhoedespel was zeer snel en  bovenal gevarieerd  toodat dat de zwoegende friesche verdedigers er geen vat op konden krijgen De A.D.O. machine liep gesmeerd het lukte  allemaal, wat werd ondernomen.  In de 15e minuut nam Piet Eversteyn nummer twee  voor zijn rekening Vijf minuten later schoot dezelfde speler weer op het Friesche doel keeper Veenstra kon het leder niet voldoende doende wegwerken en Vreken zorgde voor de rest. De Hagenaars bleven uitgesproken sterker en in  de 27ste minuut bracht Piet Eversteyn uit een voorzet van Vreken met een hard laag schot den stand op 4-0 Veenstra ging hier niet helemaal vrijuit.

Het zag uit naar een debacle voor de Friezen maar dezen gaven zich toch nog niet gewonnen Integendeel. Op een gegeven moment werd de geest plotseling vaardig over de Noordelingen zij overrompelden de Hagenaars die even plotseling verslapten en eensklaps kwam A.D.O. in ernstig gevaar te verkeeren. De voorhoede met Abe Lenstra en Jonkman aan het hoofd opereerde handig en snel en spil de Jong stuwde uit alle macht In de 36e min maakte Ploegh een fraai doelpunt uit een pass van Lenstra 4-1 een minuut later scoorde Lenstra welk doelpunt wegens buitenspel werd afgekeurd maar nog 2 min later zetten Lenstra en Jonkman een schitterende combinatie op welke met een briljant doelpunt van Jonkman werd beloond 4-2.  Nog twee prachtige kansen wist Heerenveen zich te scheppen maar beide schoten eerst van Jonkman daarna van Lenstra gingen net naast Het Friesche kwartiertje bracht geen verdere successen maar voor den A.D.O. -aanhang  was het een verademing toen voor de rust werd gefloten want de zeker schijnende overwinning was werkelijk in gevaar gekomen.

De eerste minuten den van de tweede helft zijn waarschijnlijk beslissend geweest voor het verdere verloop. Nauwelijks was weer afgetrapt of uit een trap van Neuteboom kopte de Heer in. 5-2 en bij een daarop volgenden Frieschen aanval liep Lenstra door eigen schuld een knieblessure op welke hem voor de rest van den strijd practisch buiten gevecht stelde. Wel kregen de Friezen nog enkele kansen waarvan Bruinsma er een hopeloos miste en Ploegh schoot eens tegen de lat maar het werd toch een zeer eenzijdige vertooning en op haar sloffen voerde A.D.O. de score op tot 8-2. In de 17e min zette Piet Eversteyn alleen door en deed 6-2 noteren. In de 23e min scoorde De Heer 7-2 en 2 min voor het einde besloot De Heer een snellen ren met nog een doelpunt waarmede hij de eindstand op 8-2 bracht.

De groote overwinning is niet alleen te danken aan het feit dat de Noorderlingen bepaald minder goed speelden dan verleden week, maar vooral aan het goede spel der Haagsche voorhoede die nu eens niet pingelde een frisch snel en open spel en beste gaf.

Met nog 2 wedstrijden voor den boeg heeft A.D.O. nu prachtige kansen op het behoud van de landstitel