support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 24 6 6 12 24
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 25 2 7 16 13
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 25-04-2013 15:56:00

Robert Zwinkels wil bij start van komend seizoen terug zijn bij ADO


Elke dag dezelfde strijd. Dag in, dag uit werkt Robert Zwinkels (29) aan zijn herstel van een zware kruisbandblessure.


In de voorbereiding op het nieuwe seizoen hoopt de reserve-keeper van ADO Den Haag weer bij de slectie aan te sluiten. Zijn verhaal in vijf steekwoorden.

 

Door Daniël Dwarswaard

 

Pijn
"Ik hoorde een soort 'knak' die novembermiddag, tijdens een training in het stadion. Pijnlijk. Ik verging niet van de pijn, maar het was een heel oncomfortabel gevoel. Ik wist direct dat het niet goed was. Daar ken ik mijn lichaam goed genoeg voor. In mijn andere knie is ooit mijn achterste kruisband afgescheurd, maar dit was anders.

Pijn heb je in verschillende gradaties natuurlijk. Geestelijke pijn op het moment dat het gebeurt. Je bent verdrietig, omdat je weet dat je een lange periode van revalideren te wachten staat. En dan heb je de fysieke pijn. Op het moment dat het gebeurde heb je even pijn. Dat ebt langzaam weg en dan krijgt de pijn in je hoofd de overhand. Na de operatie heb je weer meer fysieke klachten. In mijn herstel zit ik nu elke keer tegen het randje van mijn pijngrens aan. Elke keer moet je weer een stapje maken. Welke pijn zwaarder is, mentaal of fysiek? Dat werkt altijd samen, maar je hebt op allebei invloed. Je weet dat het uiteindelijk weg zal gaan."

 

Tranen
"Ik ben een emotioneel mens. Op het moment dat het gebeurde, had ik al tranen, Je weet eigenlijk al dat het niet goed zit. Als je in het ziekenhuis de bevestiging krijgt, is dat zwaar. Dat gevoel moet ik op een bepaalde manier kwijt, dan vloeien er wel een paar traantjes, ja. Vlak na mijn blessure heb ik een paar donkere weken gehad. Ik kwam niet veel op de club, wilde alles voor mezelf op een rijtje krijgen. Na de operatie had ik weer echt een doel. Daarvoor heb ik veel thuis gezeten. Weinig gedaan, probeerde mijn gedachten te verzetten.Twee weken chagrijnig rondlopen op de club heeft ook geen zin.

Ik heb veel steun gehad van mijn ploeggenoten. Toen ik bijvoorbeeld Mike van Duinen weer zag, viel ik in zijn armen. Ook dat was een emotioneel moment. Maar wel heel mooi, het zegt iets over deze groep."

 

Krachthonk
"Tussen die vier muren ligt de basis voor je herstel. Elke dag dezelfde handelingen, dat maakt het zwaar. Ik ben helemaal terug naar af gegaan, de meeste simpele oefeningen waren al lastig. Of die muren niet op me afkomen? Onze fysiotherapeut Edwin Coret zorgt gelukkig voor een goede afwisseling. Op woensdag lopen we bijvoorbeeld naar het zwembad en trekken we lekker baantjes. Maar natuurlijk, soms is het lastig om het elke dag weer op te brengen. Maar ik heb gekozen om keihard te knokken voor mijn herstel. Dan hoort dat er allemaal bij."

 

Fysiotherapie
"Als voetballer heb je veel te maken met fysiotherapeuten. Op die manier is mijn interesse ontstaan voor het vak. Ik ben begonnen met een deeltijdstudie. Eigenlijk ben ik nu mijn eigen studie-object, ja. Ik ben in elk geval een ervaringsdeskundige. Al is de blessure, een afgescheurde kruisband, natuurlijk niet nieuw. Ik heb altijd iets willen doen naast mijn voetbalcarriere. Heb vijf jaar lang een eigen zaak gehad in Naaldwijk, een Outdoor Dump.

Het studeren bevalt me heel goed. Naast het voetbal moet ik me ook ontwikkelen. Dat heeft ook een goede uitwerking op mijn prestaties op het veld. Hier voel ik me goed bij, dat helpt me ook tijdens de wedstrijden. Met de studie ben ik ongeveer 2 uur per dag bezig. Wat ik er uiteindelijk mee ga doen, zullen we in de toekomst zien. Maar ik ben er natuurlijk niet voor niets aan

begonnen."

Terugkeer
"Die komt steeds dichterbij. Ik lig op schema. Het is de bedoeling dat ik tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer bij de selectie aansluit. Het zal we weer even wennen zijn tussen die gasten. Er komt natuurlijk een moment dat je een tik krijgt op die knie. Dan is het weer even schrikken, maar de volgende dag denk je: het gaat eigenlijk wel. Zo moet je elke keer wat meer vertrouwen krijgen. Daarna wordt alles weer heel snel gewoon. Daar kijk ik naar uit. Man, straks lekker weer op het veld. Heerlijk."