support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 23 6 5 12 23
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 24 2 6 16 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-04-2013 16:24:00

Toornstra: 'FC Utrecht ĂŠn ADO in Europa, dat zou top zijn'


Jens Toornstra voor het eerst tegen oude liefde


Jens Toornstra (24) speelt zondag voor het eerst in zijn leven tégen ADO Den Haag, de club waar hij vier jaar speelde en volwassen werd als profvoetballer. De huidige speler van FC Utrecht over zijn oude en nieuwe club. "Allebei Europa in, dat zou geweldig zijn."

 

door Daniël Dwarswaard


Vraag aan Jens Toornstra niet de weg in het centrum van Utrecht, sinds ruim twee maanden zijn nieuwe thuisbasis als profvoetballer.

 

Onder de bekende Domtoren werpt de gisteren 24 jaar geworden middenvelder snel even een blik in de lucht. De hoogte van de Dom verbaast hem. Nee het centrum van de stad ontwijkt hij zeker niet bewust, maar het is er gewoon nog niet van gekomen. "Misschien dat ik in de zomer met lekker weer wat vaker de stad in ga."

 

Na de trainingen op sportpark Zoudenbalch, aan de rand van de stad, gaat Toornstra nu liever direct naar huis. Zijn nieuwe thuis, na een uitstapje in Den Haag, is weer in geboorteplaats Ter Aar. Ik houd niet zo van de drukte", zegt hij in een café aan het Domplein. "Omdat je  profvoetballer bent, herkennen veel mensen je op straat. Ik ben altijd beleefd hoor als mensen me aanschieten, maar van mij hoeft het allemaal niet zo. Hier niet, maar ook niet bij mij in Ter Aar in de supermarkt." Het zal met zijn bescheiden inborst te maken hebben. Rustig, bedachtzaam, soms zelfs verlegen. Al was dat vroeger nog veel erger. "Toen ik als 19-jarig mannetje vanaf amateurclub Alphense Boys bij ADO Den Haag binnenkwam, was ik pas echt heel stil. Dat is afgelopen jaren wel veranderd. Ik heb nu vaker mijn mondje bij me. Het profvoetbal heeft me ook als mens veranderd. Al zal ik altijd een rustige jongen blijven."

 

Zijn entree in Utrecht ging dan ook niet gepaard met een grote mond, wél met een geweldige debuutwedstrijd. Toornstra scoorde direct in de uitwedstrijd bij FC Twente en gaf ook nog eens twee assists. "Lekker om zo binnen te komen Dat maakte het allemaal misschien wel makkelijker. Ik voel me hier echt op mijn gemak. We hebben een leuke groep gasten en trainer Jan Wouters heeft vertrouwen in mij."

 

Toornstra werkt, na vier jaar ADO Den haag, voor het eerst als profvoetballer in een andere omgeving. Toch is de overstap gevoelsmatig niet heel groot geweest. De dynamische middenvelder hoefde niet wekenlang in een hotel te leven en dus ook geen nieuw huis uit te zoeken. "Dat vind ik wel prettig. Ik houd van vastigheid en zekerheid. Het heeft gen rol gespeeld in mijn keuze voor FC Utrecht hoor, maar het was een mooie bijkomstigheid."

 

STAP HOGER
Want ambitieus is hij absoluut. Vandaar ook de stap naar FC Utrecht, de club die hem al zo lang wilde inlijven. Bij ADO had Toornstra het gevoel klaar te zijn. De drang naar een nieuwe omgeving werd steeds sterker. "Utrecht is wat mij betreft ook een stap hoger. Bij ADO heb ik Europees voetbal meegemaakt. Was geweldig. Dat hoop ik hier ook te bereieken. En dan tegen grote clubs spelen. Nog niet zo lang geleden speelde Utrecht tegen Liverpool en Napoli. Lijkt me fantastisch om mee te maken.

 

Het feit dat je bij Utrecht sneller in de picture staat dan bij ADO Den Haag speelde voor Toornstra ook een rol in zijn keuze om een contract van 4,5 jaar te tekenen. "Dries Mertens (PSV), Kevin Strootman (PSV) en Ricky van Wolfswinkel (nu Sporting Lissabon, straks Norwich City, red.) hebben via FC Utrecht een mooie carrieremove kunnen maken. Dat zegt wel iets. Al kijk ik niet zo ver in de toekomst.

 

Want eerst telt aanstaande zondag, half één. Toornstra speelt voor het eerst in zijn leven tégen ADO Den Haag. Tegen jongens met wie hij drie maanden terug nog dagelijks op het veld stond. "Dat is wel heel speciaal ja. Ik kijk er echt naar uit, zeker omdat ik bij ADO via de voordeur ben vertrokken. Heb mijn aabities op tijd kenbaar gemaakt en de club heeft meegewerkt aan een transfer. Ik heb trainer Maurice Steijn na mijn vertrek nog een fles wijn gegeven. Stuurde hij later een sms: 'Ik trek nu je fles wijn open, veel succes in je carriere.' Dat vond ik mooi."

 

Toornstra gunt ADO dit seizoen het allerbeste. FC Utrecht is zo goed als zeker van play-offs voor Europees voetbal. ADO moet daar nog hard voor knokken. Toornstra heeft al een droomscenario in zijn hoofd. Als PSV niet bij de eerste twee eindigt, maar wel de beker wint, spelen beide finalisten van de play-offs Europees voetbal. "Laat die wedstrijd dan maar tussen FC Utrecht en ADO gaan."

Gewoon juichen bij een goal


Ja, hij heeft er al even over nagedacht. Wat als Jens Toornstra zondag tegen ADO Den Haag scoort? "Ik zal gewoon juichen hoor, maar niet overdreven. Ik doe nooit gekke dingen, dus zondag ook niet.  Bij de Haagse supporters verwacht ik nog wel wat krediet te hebben. Ik zal zeker even naar het uitvak gaan om de ADO-fans te begroeten."

 

Met oud teamgenoot en vriend Mike van Duinen, met wie Toornstra deze week nog een hapje ging eten, is uitgebreid gesproken over zondag. "We maken onderling natuurlijk veel geintjes. Dat ik bijvoorbeeld niet per ongeluk in zijn armen moet springen na een doelpunt."

 

Dico Koppers, Ajacied die op huurbasis bij ADO speelt, liep in de Arena bijna naar de verkeerde dug-out toen hij gewisseld werd. Toornstra. "Ik hoop niet dat ik eruit hoef, maar anders zal ik goed opletten."