support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 22 18 2 2 56
2 PSV 23 15 5 3 50
3 AZA 23 13 7 3 46
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 23 12 7 4 43
6 GRO 23 11 6 6 39
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 23 9 4 10 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 22 6 5 11 23
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 ADO 24 2 9 13 15
17 WII 23 3 5 15 14
18 EMM 24 2 6 16 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 15-03-2013 23:10:00

Haagse Ploeg presteert dankzij mentaliteit en vechtlust


ADO Den Haag, club met markante mannen


ADO Den Haag is met een zevende plaats voorlopig dé verrassing van het seizoen. Een team zonder grote uitblinkers dat vooral op mentaliteit punten scoort.
Een team ook met ouderwetse "characters", zoals ze die in Den Haag graag zien. Spelers die hard op weg zijn naar een cultstatus, zoals de centrale verdedigers Beugelsdijk en Wormgoor, die opvallend genoeg beiden een broer hebben die artiest is.

 

Door Daniël Dwarswaard

 

De doorsnee voetbalkijker ziet het gezicht van Tom Beugelsdijk vaak op onweer staan. Een rood aangelopen hoofd onder het kortgeknipte roodblonde haar. Een verbeten grimas in de strijd met zijn directe tegenstander. Tom Beugelsdijk (22) is van beroep een bikkelharde verdediger die kickt op kopduels met grote, sterkte spitsen. En daar hoort een stoere blik bij.

 

Buiten het veld is de lach op het gezicht van de Hagenaar nooit ver weg. Ook vanmiddag niet in het huis van zijn oudere broer en vriend Michel (30), op een paar minuten rijden van het Zuiderpark. De plek van het oude stadion waar ADO nog altijd traint.De reden van de glimlach? De verslaggever is net door een vingervlugge actie van broer Michel zijn horloge kwijtgeraakt. Want ja, Michel is goochelaar op bruiloften, bedrijfsfeestjes en beursen. Hij ging ook jarenlang door het leven als clown Noni. "Maar dat doe ik niet zo vaak meer. Ik word toch wat ouder, he", zo lacht hij.

 

Geen wedstrijd mist hij van zijn broertje Tom. Ook de afgelopen twee seizoenen niet toen Beugelsdijk bij FC Dordrecht speelde. Op dinsdagavond naar Cambuur Leeuwarden? Geen probleem. "Fantastisch toch", vindt Beugelsdijk. "Soms ga ik ook wel eens met Michel mee als hij moet optreden in Groningen of zo."

 

Beugelsdijk is misschien wel de verpersoonlijking van het huidige succesvolle ADO Den Haag. Niet sierlijk, maar onverzettelijk. Niemand had vooraf serieus rekening gehouden met een plek in het linkerrijtje. Een ploeg die gezien de selectie boven zichzelf uitstijgt en op weg is naar de play-offs voor Europees voetbal. Een team bovendien met markante verschijningen. Spelers die langzaam maar zeker uitgroeien tot culthelden in Den Haag.

 


MUSICAL
De rossige onvermoeibare spits Mike van Duinen, ook opgegroeid naast het Zuiderpark, die gelooft in elke diepe bal en de laatste weken nog gaat scoren ook. Met Vito Wormgoor heeft ADO achterin naast Beugelsdijk nog zo’n ijzervreter.

 

De broer van Wormgoor, Kelvin, is op zijn beurt ster in de musical Wicked. "Ik heb nog met Kelvin op het conservatorium gezeten in Rotterdam", zegt goochelaar Beugelsdijk." Nu staan onze broers samen in de Haagse verdediging. Ze stralen echt iets uit. Korte mouwen in de kou en lekker beuken."

 

En juist die mentaliteit past bij ADO Den Haag. Het imago van de 'rellenclub' uit de jaren tachtig en negentig is positief veranderd. Maar het adagium op de tribunes is nog altijd hetzelfde. De fans willen passie en strijd. En dat hoort ook bij de stad, vindt oud-speler Cor Lems, die met zijn keiharde speelstijl eind jaren tachtig en begin jaren negentig, net als de keiharde verdediger Marco Gentile populair werd bij het toenmalige FC Den Haag.

 

De Rotterdammer Lems past in de Haagse traditie van cultspelers. "Hard werken, dat vinden de mensen daar mooi. Net zoals in Rotterdam."

 

Tom Beugelsdijk over de parallel tussen de stad Den Haag en de voetbalclub: "Hagenezen zijn luidruchtig volk, in de positieve zin van het woord. Toen ik bij FC Dordrecht speelde was die televisieserie Oh Oh Cherso populair. Mensen dachten daar dat iedereen in Den Haag zo was, maar dat is natuurlijk grote onzin. De humor in onze stad is wel harder dan in andere delen van het land. Daardoor houden mensen misschien ook wel van stevig voetbal. Maar vergis je niet. Wij hebben ook een paar heel technische spelers zoals Tjaronn Chery."

 

TROTS
Harry van der laan, topscorer aller tijden van ADO Den Haag, geniet van de Haagse jongens in de selectie. "Dat heeft elke club nodig. Spelers uit de buurt waar de mensen trots op kunnen zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat spelers als Lex Immers en Wesley Verhoek meer brutale Haagse flair hadden. Die liepen toch iets meer met hun borst vooruit. Maar het is natuurlijk altijd fijn dat er na de wedstrijd iemand voor de camera staat die lekker plat Haags praat."

 

ADO bewijst wekelijks dat de juiste teamgeest bepalend kan zijn. De ploeg van trainer Maurice Steijn verloor nog maar zes van de 26 wedstrijden. Titelkandidaat PSV moest bijvoorbeeld meer nederlagen slikken. Mocht ADO het daadwerkelijk tot Europees voetbal schoppen, dan is dat een prestatie van formaat. Maar om een echte cultheld te worden, zijn prestaties allerminst doorslaggevend.

 

Wat dat betreft zegt goochelaar Beugelsdijk het misschien nog wel het meest treffend."Het gaat er toch om dat je de mensen vermaakt. Ik,maar mijn broertje ook."