support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 23 6 5 12 23
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 24 2 6 16 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-02-2013 15:06:00

Geen zorg over categorie 1, zegt Cees Driebergen 'ADO steeds gezonder'Door Lars Omloo

ADO boekte in het seizoen 2011-2012 voor het eerst sinds de verhuizing naar het nieuwe stadion (in 2007) winst, 55.000 euro. Een jaar ervoor was er nog een min van 824.000 euro. Toch zakte de club juist afgelopen week naar de zwakste financiële categorie. Wat volgde waren roerige dagen, waarin ADO geen potten kon breken op de transfermarkt en met 7-0 verloor van PSV. Directeur Cees Driebergen oogt niettemin ontspannen in zijn kamer in het Kyocera Stadion, wanneer hij vertelt over de centjes.


"Er is niet veel veranderd hoor, nu we in categorie 1 zitten," zegt de Rijnsburger, voormalig accountant. "Bij ADO is geen onrust. Er is ook geen sprake van ontslagen of een reorganisatie. Het is onzin dat we onder curatele staan, zoals ik soms hoor. Want in dat geval zouden ánderen voor ons bepalen. Maar wij zijn niet handelingsonbekwaam. Wij bepalen nog altijd alles zélf. Alleen is er strakker toezicht."Maar het ging toch zo goed met ADO?

Cees Driebergen: "De methodiek van de KNVB werkt met punten. Als je minder dan 65 punten hebt, kom je in categorie 1. Wij hadden de afgelopen jaren nét genoeg punten om in categorie 2 te blijven, ongeveer 68. Nu kwamen we uit rond 60. Dat komt doordat sinds november 2011 de methodiek is veranderd. Sindsdien tellen ook onze prognoses mee. Vorig jaar schatten wij die positief in, dus was er nog niets aan de hand. Maar voor komend jaar stelden we de verwachting naar beneden bij, vanwege lagere inkomsten uit recettes en sponsoring. Daar hebben alle clubs last van."ADO is nu de enige eredivisieclub in categorie 1.

"Het is een momentopname. Intussen staan we er juist béter voor dan vorig jaar. We verwachten dankzij de transfer van Jens Toornstra weer winst te maken en waarschijnlijk meer dan de 55.000 euro van vorig boekjaar. Bovendien, de categorieën zeggen niet alles. AGOVV zat in categorie 2 en ging failliet. Ons probleem is vooral ons negatieve eigen vermogen van 1,2 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog slechter, maar door de winst zijn we wat ingelopen."


Hoe komt ADO er weer uit?

"Deze week moesten we een plan van aanpak aan de KNVB overhandigen voor drie jaar. Dat borduurt verder op bestaand beleid. De KNVB gaat strenger controleren. Voor investeringen die 50.000 euro of hoger zijn dan in het plan van aanpak aangegeven staat, moeten we toestemming vragen. We kunnen geen onverantwoorde dingen doen, maar dat waren we toch al niet van plan. We hopen zo snel mogelijk weer in categorie 2 te komen."


ADO moest Toornstra verkopen uit nood?

"Nee, we moesten niets. We hadden kunnen wachten tot de zomer. Dan was er ook wel weer een club gekomen. Maar we kregen een uitstekend bod van FC Utrecht. Sportief is het jammer, maar het is het lot van ADO en vrijwel alle andere clubs dat de beste spelers worden weggekocht. Alleen clubs als Barcelona hebben daar geen last van. We moeten ons pas echt zorgen maken als onze spelers niet meer in trek zijn."


De technische staf is teleurgesteld over de daadkracht op de transfermarkt.

"Er is altijd een spanningsveld tussen je vermogenspositie en een zo sterk mogelijke selectie. Ik zou het liefst Messi naar Den Haag halen. Maar je kan geen geld uitgeven dat er niet is. Ik snap wel dat een trainer altijd vooruit wil. Als je achtste staat, wil je zevende worden. Dat is voetbal."


ADO is afhankelijk van transfers, dus kwetsbaar.

"Ja, dat zie je bij veel clubs en zo zou het niet moeten zijn. Natuurlijk werken we er keihard aan om de reguliere inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen. Pas dan kunnen we opbrengsten van transfers gebruiken om de vermogenspositie te versterken. We gaan door op de ingeslagen weg. ADO wordt steeds gezonder. We willen wel het weerstandsvermogen verder verbeteren. Je kunt denken aan achtergestelde leningen. Die hebben we niet. Wij hebben vooral crediteuren als de bakker en de slager. Feyenoord zette voor 17 miljoen euro aan leningen om in aandelenkapitaal en had daardoor een veel kleinere schuld."ADO heeft nauwelijks rentelasten. Hoe erg is dan een negatief eigen vermogen?

"Wat is erg? Ik noem het vooral lastig. Onze schulden zijn hoger dan onze bezittingen. Zie het als een huis dat twee ton waard is, maar waar je een hypotheek van drie ton op hebt. Zolang je je rente en aflossing kunt betalen, merk je er niet veel van. Maar als je wat gespaard hebt, kun je kiezen: je schuld verminderen of een nieuwe auto kopen. Wij kiezen ervoor om met een degelijk beleid ons vermogen te versterken. De verleiding om toch te kiezen voor de auto, of in ons geval een nieuwe spits, is in categorie 1 trouwens verdwenen. Voor opportunisme is geen plek."


Blijven recettes en sponsoring ver achter bij de verwachtingen?

"Beide zijn een kleine tien procent lager dan vorig jaar. Er komt minder publiek, zoals overal in de eredivisie. Ik denk dat het niet aan onze resultaten ligt, want we staan achtste. Het is de recessie. Bij sponsoring zit het probleem vooral bij het midden- en kleinbedrijf. De boxen zitten vol, maar de sponsorstoelen lopen terug. Overigens gaat het al iets beter: we hebben minder opzeggingen dan vorig jaar rond deze tijd."


ADO ontkomt niet aan bezuinigen?

"Wat wij doen is niet bezuinigen, maar besparen. Dan krijg je voor minder geld nog wel dezelfde waar. Het is een continu proces. We moeten slimme deals sluiten. We hebben pas een nieuw contract afgesloten voor de benzine. Scheelt ongeveer 10.000 euro. Als je op dertig dingen zo kunt besparen, is dat dus drie ton."


De gemeente hoeft niet bij te springen?

"Nee! Dat gebeurt al jaren niet meer. Het is ook niet nodig, we kunnen aan onze betalingsverplichtingen voldoen. ADO houdt zijn eigen broek op en zo hoort het ook."