support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 23 6 5 12 23
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 24 2 6 16 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Nusport

Datum plaatsing: 25-10-2012 17:21:00

'Ik heb de anti-Steijn sfeer geproefd'


Na een moeilijk jaar, waarin er met witte zakdoekjes werd gezwaaid, gaat het dit seizoen verrassend goed met ADO Den Haag.


Trainer Maurice Steijn (38) over Lex Immers, Belgen, Louis van Gaal, John van den Brom en roze voetbalschoenen/

 

Door Rypke Bakker & Jeroen Bijma

 

1. Een contract bij een Belgische club kan ik op mijn buik schrijven
"Dat lijkt me niet, want ik denk dat men in België ook kon zien dat die Belgische scheidsrechter geen beste wedstrijd floot tegen Heracles Almelo. Maar het gaat me niet eens zozeer om het feit of ze goed of slecht fluiten. Ik zie er de meerwaarde niet van in om een Belg te laten fluiten in de eredivisie. Ons eigen scheidsrechterkorps heeft genoeg kwaliteit. En we kennen elkaar. Zij weten hoe we kunnen reageren, andersom weten wij het. Er is bijzonder veel respect over en weer. Wat heeft het dan voor nut om scheidsrechters uit België te halen?
Toen we vorig seizoen voor de KNVB-beker bij Vitesse speelden, stonden de Belgische scheidsrechter en zijn assistenten vooraf foto's van elkaar te nemen voor de tribunes. Ik kan mij dan niet aan de indruk onttrekken dat ze denken dat ze een dagje uit zijn. Dat gaat toch helemaal nergens over?"

 

2. ADO Den Haag gaat dit jaar weer voor Europees Voetbal
"De laatste jaren zijn we telkens rond de vijftiende plaats geëindigd, met een uitschieter, voornamelijk dankzij Dmitry Bulykin en zijn 21 goals. Haal je die weg, dan word je gewoon elfde of twaalfde. Nu gaan we ook voor plek tien tot twaalf, we zijn toch een paar steunpilaren kwijtgeraakt al hebben we die ook bewust laten gaan. Lex Immers en Wesley Verhoek waren heel goed, maar ze waren klaar bij ADO en andersom gold dat ook wel een beetje. De chemie was weg. Maar daardoor hebben we vanaf okober al intensief gescout en gesproken met nieuwe spelers. We wisten wat voor types we binnenhaalden en wat dat betreft verbaast het me niet dat de nieuwe jongens nu zo goed meedraaien."

 

3. Als mijn topscorer op roze shoenen had gespeeld, had ik er geen problemen mee gehad
"Nee, hoor. Ook die zou een weekdienst krijgen als hij zulke roze schoenen als Kevin Visser aan had. Oké, die gekleurde schoenen zijn iets van deze tijd. En een beetje roze kan nog wel. Maar zo roze als de schoenen van Kevin had ik ze nog niet gezien. Echt meisjesroze, zuurstokroze, ze gaven gewoon licht. Een kleur die m'n dochter in haar tennistas heeft zitten, maar geen kleur voor voetbalschoenen. En al helemaal niet voor die van een verdedigende midenvelder van ADO. Als zo'n speler al op roze schoentjes gaat lopen...Visser vindt dat het wel kan, dat moet hij zelf weten. Hij draagt die schoenen nog steeds. We moeten de hele zaak ook niet overdrijven. Als hij vindt dat ik een rare blouse aan heb, mag hij dat ook zeggen. En als iemand goed speelt op roze schoenen, dan laat ik hem gewoon staan. Zo'n weekendienst voor straf moet je zien als iets ludieks. Er zijn hier 's zomers eens twee spelers gekomen met heel verkeerde zwembroeken aan. De groep zei: 'Trainer, dit moettoch wel een weekdienstje zijn.'Zo'n leuke sfeer hangt er in deze groep. Bij Visser zeiden zijn medespelers: 'Trainer, dit moeten minimaal twee weekdiensten zijn'."

 

4. Het is beter voor ADO en mij dat Lex Immers naar Feyenoord is gegaan
"Ja, dat is zo. Maar het is vooral beter voor Lex. Hij had toen we Europees voetal haalden een waanzinnig jaar. Was toe aan een stapje hoger, gaf ook aan dat hij weg wilde, maar toen ging zijn transfer naar Feyenoord niet door. Ik heb Lex toen bewust aanvoerder gemaakt, vond dat hij daar klaar voor was. Maar ja, als je dan gaandeweg het seizoen merkt dat hij niet de Lex van een jaar eerder is...Hij had veel aan zijn hoofd, speelde minder en bleef maar te pas en te onpas roepen dat hij weg wilde en dat de club de afspraken niet nakwam. Ik heb gezegd dat hij daarmee moest kappen. Lex is een gouden kerel, hij zegt wat hij denkt. Maar dat ging tegen hem werken. Bij de supporters was hij op een gegeven moment niet meer zo populair. 'Lexie naar de Kuip', zongen ze. Binnen de club vonden ze al eerder dat ik hem zijn aanvoerdersband af moest nemen. Ik heb hem lang de hand boven het hoofd gehouden, ook vanwege onze band. Ik ken Lex vankleins af aan, onze ouders zijn al heel lang bevriend. Maar op een gegeven moment hield het op. Ik zei: 'Zonder aanvoerdersband kun je je weer helemaal op het voetbal focussen en die transfer verdienen'. Daar was hij het niet mee eens, hij vond dat hij ook met band kon presteren. Maar ik zag in die laatste weken toch ander gedrag bij Lex. Hij speelde ook beter, was vrijer. Uiteindelijk hebben we goed afscheid van elkaar genomen. Ik heb van de zomer mijn vakantie nog een dag vervroegd om op zijn bruiloft te kunnen zijn. Wat mij betreft is er niets veranderd aan onze band, al is het jammer dat het in zijn laatste jaar zo gelopen is. Hij had eerder moeten vertrekken."

 

5. Vorig seizoen heb ik aan opstappen gedacht
"Geen seconde. Er waren blessures, schorsingen, Verhoek die tussentijds vertrok en er was dat gedoe met Lex. Door dat alles ging het na de winterstop minder. Er kwam druk op te staan van de supporters, de naam van Robert Maaskant werd genoemd. En natuurlijk deed het me ook wel wat doen een deel van de aanhang met witte zakdoekjes zwaaide. Ik heb de anti-Steijn sfeer wel geproefd, liet mijn kinderen ook even niet naar het stadion komen. Ik wilde niet dat zij zagen hoe hun vader werd bejegend. Maar opstappen was geen optie. Ik voelde intern het vertrouwen. En we waren op de goede weg richting het volgende seizoen. Heel gericht waren we bezig met spelers, en we wisten dat het beter was om afscheid te nemen van een aantal jongens. Het werd een overgangsjaar, en ik was blij toen het erop zat. In de voorbereiding ging het al mis: Bulykin was weg, vervangers kwamen uit de Jupiler League en toen stuurde John van den Brom een sms'je dat hij naar Vitesse ging en ik het alleen moest doen. We hadden geweldig samengewerkt, hadden een toekomstplaatje uitgestippeld en dan krijg je een paar dagen voordat je begint aan het nieuwe seizoen zoiets te horen per sms. Ik kan me niet voorstellen dat ik het zo zou aanpakken bij mijn huidige assistent Henk Fräser.

Ik zat vervolgens nog met vier spelers die weg wilden: Verhoek, Immers, jens Toornstra en Timothy Derijck, die naar PSV vertrok. Zeker Verhoek, Immers en Derijck aasden op een transfer. Ze werden ook nog eens lekker gemaakt met sms'jes van hun oud-trainer over vette contracten bij Vitesse. Ik snap wel dat een speler weg wil als hij ergens anders drie keer zoveel kan verdienen met een trainer waar hij eerder succes mee had. Maar voor mij was het wel moeilijk om zo aan een eerste klus als hoofdtrainer te beginnen. De band met John is erdoor op een laag pitje komen te staan. Ik heb hem gebeld en hem verteld hoe ik erover dacht, welke omgangsnormen ik hoog in het vaandel heb staan. Maar ja, ieder mens is anders. Daarnna heb ik hem nog twee keer de hand geschud bij ADO tegen Vitesse. That's it. Ik gun hem wel alle goeds. Hopelijk wordt hij kampioen met Anderlecht."

 

6. Volgende keer trainen er niet alleen, maar spelen er ook ADO'ers mee bij Oranje
"Dat lijkt me een stap te hoog voor mijn spelers, daarvoor zullen ze eerst een stap naar een grotere club moeten maken. Maar het was wel een mooi gebaar van Louis van Gaal dat Toornstra en Aaron Meijers mochten meetrainen."

 

7. Vorig seizoen begreep ik even niet waarom ik me altijd zo druk maak over voetbal
"Doel je op het overlijden van Wlodi Smolarek? Ja, ook dat kwam er vorig seizoen nog eens bij. Ik werd naar binnen geroepen tijdens de training toen er steeds meer berichten kwamen van zijn overlijden. Daarop heb ik zijn zoon Ebi naar mijn kantoor geroepen en hem één-op-éen verteld welk nieuws rondging. Heel heftig. Ik ben zelf vader en heb ook vroeg mijn vader verloren. Tja, dan is voetbal even niet belangrijk. Toen Ebi drie weken later tegen FC Twente scoorde, kwam de exposie. Hij vloog me in de armen. En na afloop zei hij tegen journalisten dat de goal niet voor zijn vader was, maar voor zijn trainer, omdat ik hem zo goed gesteund had. Iets mooiers kan ik als trainer niet bedenken. Ebi is een heel fijn mens om mee te werken. Integer. Hij zit nu weer in Polen. Via sms heb ik nog weleens contact met hem."

 

8. Als echte Hagenees heb ook ik een bloedhekel aan Ajax
"Ik zie mezelf nooit trainer worden van Ajax, als oud-speler en oud-trainer van ADO lijkt me dat kansloos. Maar de haat die er bij de supporters is tegen Ajax, die voel ik niet. Waar die haat vandaan komt? Ajax is bij meer volksclubs niet populair. Dat zal ook wel een beetje met hun houding te maken hebben. "Wij zijn Ajax, wij zijn de beste."Dat dit antipathie opwekt, begrijp ik. Maar ik wil niet meegaan in die emotie. Ik heb veel respect voor de manier waarop Ajax spelers opleidt, daarmee zijn ze nog steeds een begrip in de wereld. Zo willen wij het bij ADO ook doen."

 

9. Dom dat de clubleiding niet meer geld wilde neertellen voor Romeo Castelen
"Het ging niet alleen om geld. Als hij alles speelde, dan zou hij qua salaris tot de middenmoot van de spelersgroep behoren. De clubleiding had andere bedenkingen. Ze waren bang dat hij hier alleen kwam om zich in de kijker te spelen en zo de doorstroming van jonge jongens zou tegenhouden. Ik was het daar niet mee eens, vond dat hij absoluut meerwaarde had kunnen hebben voor ADO, mits fit. Castelen had ik er graag bij gehad. De selectie is smal. Ik denk dat we vijftien, zestien eredivisiewaardige spelers hebben, daarachter zijn de jongens vooral talentvol en jong. Als Castelen dan niet komt, ben je niet blij. Maar ik accepteer het wel. Ook omdat ik met al mijn nieuwe spelers mijn zin heb gehad. Dan moet je niet als een klein kind gaan zitten jengelen."

 

10. Buiten Den Haag wordt het nooit wat met Wesley Verhoek
"Ik denk absoluut dat hij bij Feyenoord gaat slagen. Hij is erg gehecht aan zijn familie en aan Den Haag, en daar woont hij nu weer, terwijl hij bij een topclub speelt. Misschien is dit wel de ideale situatie voor hem. Maar we moeten dat hele heimweeverhaal dat rond hem hangt niet groter maken dan het is.
Waarom het bij FC Twente dan niet gelukt is? Misschien werd er wel een beetje te veel van hem verwacht. We moeten niet vergeten dat Wesley eigenlijk maar een seizoen echt top heeft gespeeld bij ADO. Maar nogmaals, ik denk dat hij het bij Feyenoord wel goed gaat doen. Hem terughalen naar ADO was en is voor mij geen optie. Ik ben niet zo'n fan van het terughalen van spelers. Wesley wilde graag weg bij ADO en is gegaan. En wij zijn ook weer verder gegaan.

 

11. Na Frank de Boer en Ronald Koeman meldt ook deze trainer zich binnenkort op Twitter.
Nee, want ik wil zoveel mogelijk buiten de sociale media blijven. Ik heb ook geen Facebook of Hyves, heb er gewoon niet zoveel mee. Ik voel me ook niet geroepen om het te doen. Ik geloof dat we hier wel vijftien fansites hebben, en er is een officiële ADO-site en een ADO-twitter, die ook deels uit mijn mond komt. Wat moet ik dan nog de wereld in twitteren? Vorig jaar heb ik ook de keerzijde gezien van al die media. Dan verscheen er weer ergens een column op internet, waarin ook hele persoonlijke dingen over mij werden geschreven. En dat omdat volgens een deel van de supporters de resultaten niet goed waren."
Onterecht
"Ik vond de kritiek vaak ook onterecht. Om echt gefundeerde kritiek te kunnen geven, moet je weten wat er binnen een club en binnen een elftal speelt. Menig supporter weet dat niet. Zij wisten niet ik hier een aantal spelers rond had lopen die vanaf dag één eigenlijk niet meer bij ADO wilden spelen. Maar dat waren wel mijn beste spelers. Ik kon dat moeilijk naar buiten brengen, want dan zet ik die spelers min of meer voor lul. Dat heeft het hele jaar een beetje doorgekabbeld. Maar moet ik me nu het weer goed gaat dan ineens wel melden op Twitter? Nee, als ik de krant of de VI zie, dan blader ik die door. Verder ben ik vooral met mijn spelers bezig."

 


De dilemma's van Maurice Steijn:

Zuiderpark of Kyocera Stadion
"Ik heb heel veel met het Zuiderpark. Als jongetje heb ik er op de tribune gestaan en ik heb er mijn debuut gemaakt. Toch ga ik voor het Kyocera Stadion. In het Zuiderpark konden we niet doorgroeien tot de club die we willen worden. Nu kan dat wel."

Louis van Gaal of Bert van Marwijk
"Van gaal, want twee van mijn spelers mochten meetrainen bij Oranje. Ik heb hem weleens gesproken, hij is begaan met spelers, maar ook met een aankomende trainer. Prima kerel. Voor van Marwijk heb ik veel respect. Tijdens de trainerscursus kwam hij langs. Indrukwekkend wat hij vertelde over het WK."

André Hazes of John Medley
"Hazes, duidelijk. Dat is jeugdsentiment, die draai ik nog steeds in de auto. Maar Medley is met zijn single over ADO ook geweldig, die sloeg goed aan in het stadion. Voorafgaand aan een wedstrijd tegen PSV hebben we het nummer een keer gedraaid in de spelersbus. Toen kwamen we in polonaise naar buiten en wonnen we daarna met 0-1."