support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 24 6 6 12 24
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 25 2 7 16 13
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 01-10-2012 19:50:00

Haagse behangkoning in het voetbalwalhalla


Een Haagse behangkoning tussen de Russische miljardairs en Qatarese oliesjeiks. Clubeigenaar John van Zweden van Swansea City vertelt op BNR zijn opmerkelijke verhaal.


bron BNR.nl

 

door Arjan Meesterburrie

 


De Haagse eigenaar van een naar eigen zeggen 'simpel behangzakie' zit sinds vorig seizoen ineens als clubeigenaar tussen de miljardairs en grootheden uit de voetbalgeschiedenis te genieten van de prestaties van zijn eigen cluppie in de Premier League.

 

Penvriend
John van Zweden rolde per toeval in de voetbalwereld, vertelt hij bij BNR Paul van Liempt: "Het verhaal begon met 50-duizend pond en gaat heel ver terug tot toen ik een jaar of 16 was.

Toen kwam ik voor het eerst in aanraking met Swansea City, want mijn Engels was niet zo goed en toen heb ik penvriend gezocht. Dat is iemand geworden die toevallig fan was van Swansea en toen heb ik ooit een wedstrijd gezien."

 

'John, please, please, please...'
En vele jaren later toen hij al het nodige zakelijk succes had met zijn behangzaak, werd Van Zweden ineens benaderd om mede-eigenaar te worden van Swansea City: "Twaalf jaar geleden was de eigenaar van de club een Australiër, die verkrachtte de club echt, dat was verschrikkelijk.

En toen heeft één van mijn vrienden geprobeerd een consortium op te richten en die had 250-duizend pond nodig om die club te kopen. Hij had vijf lokale mensen, maar op de laatste dag haakte er één af. Toen een telefoontje thuis bij mij 'John, please, please, please...'

En toen de volgende dag naar Swansea met een cheque van 50-duizend pond en toen was ik eigenaar van een voetbalclub."

 

Beste investering ooit
En daarmee werd een jongensdroom werkelijkheid: "Ik kan nooit meer met mijn naam uit die boeken. Ik was eigenaar van een voetbalclub, dat krijgen ze nooit meer uit me gepraat. Dat was eigenlijk de kick waarom ik het deed. Ik kon het missen dat bedrag en twaalf jaar later blijkt het de beste investering van mijn leven."

En dat terwijl hij het in eerste instantie niet eens tegen zijn vrouw durfde te zeggen: "Mijn vrouw Wendy wist er echt helemaal niks van, ik heb het pas drie dagen later gezegd. Ze had waarschijnlijk wel ingegrepen, maar er was geen ingrijpen meer mogelijk."

 

Brunchen met de prinses
Toen Van Zweden de club overnam speelde Swansea nog op het laagste profniveau, maar inmiddels is de club een goede middenmoter in de Premier League, de allergrootste competitie ter wereld.
"Ik speel eigenlijk m'n eigen hoofdrol in mijn eigen boek. Het is natuurlijk een onwijze stunt. Ik zit te brunchen met de prinses, ik zit thee te drinken met Elton John en verzin al die grappen maar. Dat zijn dingen die ze me nooit meer af kunnen nemen."

 


Onder de indruk van Terry Venables
Ook nu blijft Van Zweden onder de indruk van alle mensen die hij ontmoet als 'eigenaar van een simpel behangzakie': "Ik kom een Terry Venables ergens tegen en die begint met mij te praten alsof ik een held ben.
En dan denk ik 'Terry Venables is verdomme coach van het nationale team van Engeland geweest'. Die man heeft zoveel bereikt en gaat heel interessant met mij zitten praten, dat vind ik gewoon prachtig!"

 

Nederlanders bij Swansea
Inmiddels heeft Swansea vooral dankzij John van Zweden ook de nodige Nederlanders aangetrokken, waarvan reserve-keeper Michel Vorm van het Nederlands Elftal de bekendste is. "Het is niet verrassend dat er zoveel Nederlanders bij Swansea spelen, laat ik het zo maar zeggen."
Het liefst zou hij ook een Haagse enclave zien in Wales, maar dat gaat niet lukken: "Het leukste vind ik als er Hagenaars komen, maar dat niveau zijn we inmiddels een beetje ontstegen, dus nou moet het iets hoger."

 

Verkoop Swansea
Voorlopig wil Van Zweden nog wel even eigenaar blijven van Swansea, maar mocht hij de club ooit verkopen dan is hij in één klap echt een rijk man: "Als ik de club ooit verkoop dan zal ik een aardig bedrag krijgen. Zo'n 100 miljoen pond zeker.

De schattingen lopen aardig uiteen, het is maar wat de gek er voor geeft. Het is een gezonde club uit de Premier League die het goed doet. En als je ziet dat Leeds United  dat een divisie lager speelt vorige week voor 80 miljoen pond is verkocht dan moet je wel aan dat soort bedragen denken."

Maar voor het geld hoeft het van hem niet: "Wij zijn anti-materialistisch, het interesseert ons niet. We hebben een mooi huis, ik heb mijn familie om me heen, we hebben een goeie zaak en ik heb m'n kinderen om me heen. En je ken maar één biefstukkie eten 's avonds."

 

ADO Den Haag
Mogelijk gaat hij het geld dan stoppen in zijn andere grote liefde, ADO Den Haag. Al ziet hij daar liever grotere sponsors komen: "Russisch oliegeld hebben we bij ADO niet, maar ik vind het belachelijk dat Nationale Nederlanden nooit een penny in ADO heb gestopt. Een puur Haags bedrijf.
Maar dan zeggen ze supporters en dergelijke, terwijl ze wel het Nederlands Elftal lopen te sponsoren. Ik heb gewoon maar een doodsimpel behangzakie."

 

'Swansea wint de Champions League'
Maar voorlopig is het Swanseay City voor John van Zweden en hij hoopt dat zijn club gaat profiteren van de gezonde begroting.
"Als je die salarissen ziet dan word je er wel eens zenuwachtig van. Maar als Platini dadelijk ooit de grootste baas wordt en hij krijgt dat Fair Play naar voren, dan winnen wij de Champions League."

 

N.B. redactie ADOfans: Dit is nog maar een gedeelte van het interview. Op BNR.nl kun je het gehele radio-interview met John van Zweden beluisteren.