support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 22 18 2 2 56
2 PSV 23 15 5 3 50
3 AZA 23 13 7 3 46
4 FEY 23 12 7 4 43
5 VIT 23 13 3 7 42
6 GRO 23 11 6 6 39
7 UTR 22 8 10 4 34
8 TWE 23 9 7 7 34
9 FOR 23 9 4 10 31
10 HEE 23 7 9 7 30
11 HER 23 8 4 11 28
12 SPA 22 6 5 11 23
13 ZWO 23 4 11 8 23
14 VVV 22 6 4 12 22
15 RKC 23 5 7 11 22
16 WII 23 3 5 15 14
17 ADO 23 2 8 13 14
18 EMM 23 1 6 16 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Den Haag Centraal

Datum plaatsing: 23-06-2012 18:30:00

ADO, de enige echte Haagse soap


Medewerkers bij ADO Den Haag mogen niet langer hun koffie in plastic bekertjes tappen, want de voetbalclub stevent dit jaar opnieuw op tonnen verlies af en er moet worden bezuinigd.


Daarmee is de enige echte Haagse soap compleet. Productiekosten voor de gemeente bij dit drama de afgelopen jaren: 80 miljoen. En dan is er nog heel veel niet meegeteld.

 


Door Coos Versteeg

 


Vrijwel elke thuiswedstrijd zit hij met zijn imposante gestalte op zijn vaste plek op de businesstribune, rij elf. Een hoekplaats, meteen bij het gangpad dat leidt naar de Residentieclub. Harm de Boer, pensionado, voormalig politiechef en diplomaat, een rijke cv aan bestuursfuncties. De kalmte in persoon, vertrouwenwekkend, open en vriendelijk. In het voorjaar van 2008 werd hij plotseling interim-directeur bij ADO Den Haag, nadat algemeen directeur John Arzbach keihard botste op de nieuwe aandeelhouder Mark van der Kallen, die zich toen wist gesteund door de Haagse politiek. De Boer effende in zekere zin daarmee de weg voor Van der Kallen.

 

Maar begin deze maand legde diezelfde De Boer een bommetje onder de positie van de omstreden aandeelhouder. Hij liet in het AD weten dat hij bezig was met een groepje Haagse zakenlieden die de aandelen van Van der Kallen willen overnemen.Wat de Boer er niet bij vertelde is dat hij daar al ruim een jaar mee doende is. Wat hij ook niet liet horen, is dat de potentiële kandidaten alleen belangstelling hebben als Van der Kallen volledig het veld ruimt. Inclusief zijn persoonlijke belangen in de reclamemasten, de LED-borden langs het veld, de shirtleverancier Errea en de leasecontacten bij De Wittebrug. En wat De Boer al helemaal niet naar buiten bracht is dat hij zijn exercitie al een jaar geleden startte op verzoek van de gemeente Den Haag zelve.

 

Want de gemeente Den Haag blijft maar zitten met een hoofdpijndossier. Dat is de blunder van 2007, toen de club aan een particulier werd verkocht, maar de overheid er via allerlei ingewikkelde constructies - onder meer als eigenaar van het stadion - tot aan de nek in bleef zitten.

 

Eerder dit jaar werd dat weer eens duidelijk toen plotseling voor enkele miljoenen een stukje businessclub, eigendom van de Haagse vastgoedmagnaat Joop Ham, van belastingcenten werd aangeschaft om ADO een lastenverlichting van 70 mille huurpenningen per jaar te bezorgen. Dat was namelijk al jaren geleden zo afgesproken en CDA wethouder Karsten Klein tilde zo zwaar aan die toezegging dat alle krachtpatserij tevoorschijn werd gehaald om het dwarsliggende D66 over de streep te trekken. Het lukte tot ieders verbazing nog ook.

 

Het wrange is, dat datzelfde stuk stadion eertijds juist via Ballast Nedam aan Ham was verkocht om de kosten van het project binnen de perken te houden.De gemeente was toen al niet blij om samen met Joop in een Vereniging van Eigenaren te zitten, heeft nog van alles geprobeerd om daar onderuit te komen, maar had het nakijken. Nu betaalden ze Joop Ham een winst van € 2400 per vierkante meter voor een klein stukje, terwijl het dan toch eigenljk voor de hand had gelegen zijn hele stadionbezit over te nemen. Iets van Joop Ham zelf ook graag had gewild. Maar er was kennelijk haast. Financieel moest het binnen de perken blijven. Waarom? Wat was de grote noodzaak? De cijfers van ADO? Zo wordt er aan de lopende band gegoocheld.

 

Geruchten
Geen wonder dat de geruchtentrommel steeds harder gaat klinken. Al jaren waart door Den Haag dat Van der Kallen helemaal geen acht miljoen in ADO heeft gestoken, maar dat de gemeente hem 28 miljoen in plaats van de gangbare 20 miljoen heeft betaald voor een vastgoeddeal op de Binckhorst.

 

Dat hij dus in plaats van weldoener en redder te zijn gewoon als sluis heeft gefungeerd voor ongeoorloofde overheidssteun. Misschien en broodje-aap-verhaal, maar op de (niet officiële) ADO-sites duikt dit verhaal voortdurend op en niet alleen uit de pen van de geheimzinnige criticaster Sjakie.

 

Een ander gerucht is dat Van der Kallen zakelijke belangen zou hebben gedeeld met Joop Ham en dat nu nog steeds doorsijpelt. Nu zijn geruchten niet meer dan geruchten, maar bij een club die slecht presteert en waar het financieel een drama is, gaan indianenverhalen hun eigen (alles ondermijnende) rol spelen. Feit is dat Van der Kallen zakelijk geen beste reputatie heeft. De notabelen van de stad willen liever niet meer samen met hem op de foto. Voor iedereen die slachtoffer is geworden van het debacle The Hague Jazz, waar geen van de schuldeisers betaald kreeg, alleen van der Kallens eigen Riva Holding, staat de naam Van der Kallen gelijk aan list en bedrog.

 

En nog steeds staat er een boek op stapel over zijn rol in de ondergang van het grafisch bedrijf Thieme Groep, waarmee hij zich de toorn van UWV, belastingdienst, Rabobank en FNV Bondgenoten op de hals haalde. Het is met name die laatste kwestie die de gemeente onrust baart. Wethouder Karsten Klein is nu verantwoordelijk voor het ongeleid projectiel dat ADO heeft, maar zijn coalitiegenoot wethouder Sander Dekker (VD) komt alle eer toe in de jaren 2007-2010. Als het imperium Van der Kallen privé instort, wat wordt er dan van ADO Den Haag? Wie moet de club dan redden? Overname opnieuw door de gemeente lijkt in deze tijd uitgesloten. Misschien gek, we geven tenslotte ook miljoenen uit aan Residentie Orkest en Gemeentemuseum. Maar de tijd is er niet naar om hier zelfs maar fluisterend over te filosoferen.

 

Verlies
En dus is good old Harm de Boer weer van stal gehaald. Hij maakt rustig en diplomatiek zijn rondje langs de mannen met geld en een groen-geel hart in het besef dat Van der Kallen nog steeds de macht heeft en zich niet zonder slag of stoot laat wegzetten. De Boer realiseert zich ook dat niemand op zijn kandidatenlijstje het verlies van Mark wil overnemen.

 

Onderwijl gaat het bij de club verder bergafwaarts. Ondanks de verkoop van coach John van den Brom en de spelers Wesley Verhoek en Lex Immers, bij elkaar een slordige twee miljoen, schrijft ADO Den Haag dit jaar rode cijfers. De werksfeer is tot het nulpunt gedaald. De jeugdopleiding is een drama, alle jonge talenten uit de regio gaan via Haaglandia naar Rotterdam, Utrecht en Twente en de goodwill binnen het lucratieve bestand van skyboxhouders - allemaal potentiële sponsors - lijkt geheel verdwenen.

 

Inmiddels rommelt het ook in de Raad van Commissarissen. Daar is nu sprake van twee kampen, Henk Jagersma, oud-ambtenaar, thans topman bij Achmea en nog vol ambitie, maarkt zich steeds meer zorgen over reputatieschade. Hetzelfde geldt voor de beminnelijke oud-rechter mr. Nico Schipper en voor Marco Esser, directeur van Den Haag Marketing.

 

Symbolisch voor de teloorgang van de club, die nog geen jaar terug tot ieders verbazing ineens Europees mocht spelen, is de staat van het stadion. Nog geen vijf jaar oud toont het achterstallig onderhoud zich al aan alle kanten. Maar gelukkig gloort er licht aa het einde van de tunnel: deze week kon de pr-machine van ADO Den Haag vol trots melden dat Rydell Poepon, afkomstig van de gedegradeerde club De Graafschap komend seizoen de gelederen komt versterken. Als dat geen goed nieuws is.