support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 19-05-2012 10:57:00

Steijn: tien jaar ADO, waarom niet?


ADO liet Steijn niet naar NAC vertrekken Maurice Steijn werd in het successeizoen 2010-'11 gepolst door NAC Breda om daar hoofdtrainer te worden.


De Hagenaar die met John van den Brom furore maakte en uiteindelijk Europees voetbal haalde, bleef ADO trouw. ,,De club liet me sowieso niet gaan, maar die ambitie had en heb ik niet om elders aan de slag te gaan, omdat ik van ADO iets moois wil maken” reageert Steijn, die bij ADO tekende tot 2015.

Door Dennis Jansen

Trainer Maurice Steijn en de parallellen met Frank de Boer

Maurice Steijn ging afgelopen week niet mee met het selectie-uitje naar Mallorca. Te druk „We hebben nog zo veel te doen." De trainer van ADO Den Haag kijkt vooruit en terug. „Ook ik heb fouten gemaakt”

De parallel met Frank de Boer is gauw gemaakt: ook een beginnend trainer, ook een clubman, ook gedoe om het voetbal heen „Hij heeft het in het begin enorm moeilijk gehad, stond zelfs dertien punten achter op de koploper, maar hij is zelf altijd rustig gebleven en iedereen bleef het vertrouwen houden in hem,' zegt Maurice Steijn die dit jaar nog maar 39 jaar wordt.

Frank de Boer heeft gezegd dat hij wel tien jaar bij Ajax wil blijven. Wil jij dat ook?
Steijn: „Jazeker, waarom niet? Ik heb nu nog een contract tot 2015, maar als de club het wil, zou ik dat best zien zitten. Ik heb de ambitie om ADO Den Haag omhoog te stuwen en denk ook dat dat kan. We moeten structureel in het linkerrijtje kunnen spelen."

Dan heb je nu alweer een stap achteruit gezet, met de vijftiende plek.
„Dat was teleurstellend, zeker als je vorig jaar zevende wordt en Europees voetbal haalt. We wilden tussen de achtste en twaalfde plaats eindigen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat als de groep bij elkaar was gebleven, we een goede kans hadden gemaakt.' Nog steeds vind ik dat wij niet minder waren dan clubs als Roda JC en FC Utrecht:'

Je had een valse start."
„Op vrijdag kreeg ik een sms'je van John van den Brom dat hij naar Vitesse zou gaan, die maandag daarop stond de eerste training gepland. En twee weken later gingen we Europa in voor het eerst in 24 jaar. Wilfred van Leeuwen had geen ervaring bij ADO Den Haag, terwijl Henk Fräser pas tien dagen later zou komen. Het kon beter."

Toch tekende je als hoofdtrainer. Je had veel te verliezen. Ben je niet te vroeg op eigen benen gaan staan?
„ADO Den Haag is mijn club, ik heb de cursus betaald voetbal trainer niet voor niets gedaan en vergis je niet: ik heb het al een keer overgenomen van Raymond Atteveld en deed bij John van den Brom ook al behoorlijk wat. Kortom, het was een enorme uitdaging. Maar dat het niet gemakkelijk zou worden wist ik ook. Wij hadden net één van de meest succesvolle seizoenen van de laatste jaren achter de rug en de verwachtingen zijn in Den Haag altijd hooggespannen”.

Lag het aan de erfenis van Van den Brom? Die haalde jongens als Hőcher, De Vogel, Mulders en N'Toko. Geen gigantische toppers, zo is gebleken.
„Het is te gemakkelijk om van een erfenis te spreken, want John zag het ook zitten in Ramon Leeuwin die zeker een versterking was. Maar als je het over die andere jongens hebt, nee die konden Bulykin,
Kubik, Verhoek, Derijck en ook Buijs en Bosschaart niet onmiddellijk vervangen. Daarom merk ik dat het nu zo prettig is om je eigen groep samen te stellen?'

Je kunt je toch niet alleen verschuilen achter het vertrek van Bulykin, Kubik en Derijck?
„En Verhoek die niet meer te houden was en weg wilde. Maar we zijn ook Leeuwin kwijtgeraakt door een ernstige blessure. Dat was allemaal te veel van het goede. Maar uiteraard heb ik ook fouten gemaakt. Soms te aanvallend gespeeld en ook wat wissels betreft!'

Je doelt op AZ thuis?
„Klopt. Zette ik bij een 2-0 achterstand een extra aanvaller in. Dat was te naïef. Werd het 6-0. Tegen Heerenveen en Ajax is me dat niet meer overkomen. Hebben we ons niet Iaten afslachten.'

Je kreeg veel kritiek, ook van de fans.
“Aan de ene kant begrijpelijk, want we presteerden ondermaats. Anderzijds was het ook niet gemakkelijk. De ploeg was nog niet klaar voor de speelwijze die ik voor ogen heb. Druk zetten, agressief spelen, zowel in als zonder de bal. ADO moet aanvallen, dat past bij de club. Daar gaan we ook op inzetten komend seizoen. Daar selecteren we de spelers ook voor.”

Nog een vergelijking met Ajax: gerommel in de top. Commissarissen Mark van der Kallen en Paul Beijersbergen lagen onder vuur en er was daar de anonieme Sjakie die de club via internet op stelten zette.
„Er werd erg op de man gespeeld. Dat was niet fair, maar ik denk dat dat van weinig invloed is geweest op de prestaties van het eerste elftal."

Is het niet gek dat Van der Kallen en Beijersbergen het technisch beleid bij ADO bepalen.
“Dat gebeurt niet. Dat doen wij met de technische staf in overleg mėt hen. We hebben dagelijks contact, maar ze komen in actie als wij aangeven wie we op het oog hebben. Maar het is niet voor niets dat ik aangedrongen heb op een technisch manager. In het voorbije seizoen heb ik me ook beziggehouden met jeugdspelers, met scouting, met organisatie, met zaakwaarnemers over spelers. Maar dat is een les geweest: ik moet prioriteiten stellen. Mij op de A-selectie richten. Henk is nu bezig met scouting, Wilfred met de jeugd. Maar een technisch manager zou zeer welkom zijn."

Wat heeft ADO Den Haag volgend seizoen nodig?
„Doelpunten. We hebben met Kubik, Bulykin en Verhoek veel goals verloren. Stel dat Immers ook nog eens weggaat. Nóg eens acht goals. Daarom wil ik Danny Holla erbij hebben en twee aanvallers. Een spits en een rechtsbuiten. Daarom zijn we nu heel actief, want ik wil straks een team dat er meteen staat."