18 DBO 36 8 9 19 33
19 TOP 36 10 3 23 33

Datum plaatsing: 27-04-2012 22:43:00

Vrouwenvoetbal: Foto's en verslag: ADO DEN HAAG LANDSKAMPIOEN

Het vrouwenelftal van ADO Den Haag is vandaag landskampioen geworden. Doordat ADO won in eigen huis van Telstar (4-2) en doordat de nummer 2 van de eredivisie, FC Twente, in eigen huis werd verslagen is het puntenverschil zo groot dat ADO niet meer in te halen valt.

Het elftal van Sarina Wiegman trad vanavond met een nagenoeg complete selectie aan in tegenstelling tot SC Telstar die door veel geblesseerde speelsters met slechts 2 reserve speelsters op de bank kon beginnen. Zelfs de tweede doelvrouwe was geveld door een virus.

Voor ADO Den Haag stond er veel op het spel. Als ADO vanavond de wedstrijd zou winnen en FC Twente punten zou verspelen tegen Utrecht dan zou ADO vanavond al de felbegeerde kampioensschaal in de hand mogen nemen.

Na elf minuten speeltijd scoorde Renate Jansen uit een corner het eerse doelpunt van de wedstrijd. Maar Telstar wist uit de weinige kansen die het kreeg in de 27e minuut de tegentreffer te maken. Lang konden de 'witte leeuwinnen' uit Velsen Zuid niet van de gelijkmaker genieten, want nog geen drie minuten kwam ADO door  een doelpunt van Tessel Middag uit een vrije trap weer op voorsprong: 2-1. Telstar liet het er niet bij zitten en scoorde een paar minuten ook uit een vrije trap weer de gelijkmaker.
Vlak voor rust viel het derde doelpunt van ADO Den Haag, Jill Wilmot schoot uit een voorzet van Tessel Middag de Haagse ploeg naar de 3-2 ruststand. Tijdens de rust kwamen de berichten door dat de Twentse vrouwen door Utrecht op een 0-2 achterstand waren gezet, wat een droomscenaria was voor de dames van Sarina Wiegman,

In de tweede helft moest het publiek lang wachten op nog een treffer. De dames van Toon Beijer lieten zich niet in een hoek drukken en bleven goed bij de les. Barbara Lorsheijd wist in de tweede helft haar doel knap vrij te houden. Het beslissende doelpunt  van ADO Den Haag die aan alle onzekerheid een einde maakte, viel in de 73e minuut. De ingevallen Kimberley Vermeij scoorde uit een pass van de eveneens pas in het veld gekomen Sheila van der Dulk de 4-2.

Nadat scheidsrechter Van Helder de wedstrijd affloot, werd al snel bekend dat FC Twente met 0-3 in eigen huis had verloren en daardoor kon er in het Kyocera stadion feest gevierd worden. Bestuursleden van de KNVB waren uiteraard aanwezig om de kampioensschaal en medailles uit te reiken en er waren natuurlijk bloemen en champagne voor de speelsters.