ADO Den Haag tegen Ajax is zelden saaie wedstrijd

De afgelopen tien jaar kruisten ADO en Ajax acht keer de degens in Den Haag. Saai waren die confrontaties allerminst. Een terugblik op de vijf meest memorabele ontmoetingen uit die periode. Zondag treffen de clubs elkaar opnieuw.

door Yorick Roos

20 maart 2011
ADO Den Haag - Ajax 3-2
Geschiedschrijving
De dag waarop het succesjaar van ADO Den Haag in één wedstrijd samenkomt. Tot twee keer toe komt Den Haag op voorsprong, twee keer komen de bezoekers ook terug. Pas bij de derde haagse treffer is het Amsterdamse verzet gebroken. Op miraculeuze wijze frommelt Timothy Derijck de bal vlak voor tijd langs doelman Jeroen Verhoeven. Het stadion ontploft, volwassen mannen kijken met betraande ogen naar het veld en realiseren zich dat zij bij een historisch moment aanwezig zijn. Voor het eerst weet ADO Den Haag zowel uit als thuis van de grote aartsrivaal te winnen.

4 april 2010
ADO Den Haag - Ajax 0-1
Doelman Ricky
In de eerste wedstrijd na het vertrek van trainer Raymond Atteveld staat alles en iedereen op scherp voor het duel met Ajax, dat gewonnen moet worden om handhaving in zicht te houden. Onder leiding van interimtrainer Maurice Steijn houdt de ploeg de stand knap op 0-0 en neemt de hoop op een punt per minuut toe. Tot de 75e minuut, wanneer keeper Ditewig met rood van het veld wordt gestuurd. Even is het stil in het stadion, als men zich realiseert dat Den Haag al drie keer heeft gewisseld. Wie gaat het doen? Tot hilariteit van de ADO-aanhang besluit Ricky van den Bergh de keeperstrui, die een paar maatjes te groot is aan te trekken. Nog groter is de vreugde als blijkt dat de middenvelder er nog aardig wat ballen uit weet te houden en het punt over de streep lijkt te trekken. Pas diep in de blessuretijd dompelt Toby Alderwereld met een kanonskogel de Haagse supporters in rouw.

8 maart 2009
ADO Den Haag - Ajax 1-1
Warm Welkom
Na een dramatische degradatie en de daarbij volgende worsteling om binnen een jaar terug te keren in de eredivisie, neemt ADO het op 8 maart voor het eerst op tegen Ajax in het nieuwe stadion. Niet alleen de setting is anders, ook de selectie van André Wetzel heeft een ware metamorfose ondergaan. Met nieuwkomers als Danny Buijs, Mitchell Piqué, Timothy Derijck en de doorgebroken Lex Immers verrast de ploeg eerder in het seizoen aanstand landskampioen AZ. Dankzij de gelijkmaker van Wesley Verhoek na de 0-1 van Robbie Wielaert slaagt Ajax er ook bij de kennismaking met het Kyocera Stadion niet te winnen.

2 maart 2005
ADO Den Haag - Ajax 0-2
Sneeuwpret
Veel succes boekte ADO de laatste jaren niet in de beker. Het laatste aansprekende bekeravontuur was in 2005, toen de ploeg doorstoote naar de kwartfinale, waarin het Ajax trof. Op een ijskoude, besneeuwde woensdagavond treffen de Hagenaars de Amsterdammers in het eigen stadion. Op een ijspiste die op de wedstrijddag nog door een leger vrijwilligers sneeuwvrij is gemaakt, lukt het de ploeg Ajax lang bij te houden. Pas kort na rust zet Wesley Sneijder Ajax op voorsprong. Ondanks een kansenregen blijven de Amsterdammers overeind, totdat Mauro Rosales vlak voor tijd het duel beslist. Voor ADO Den Haag een afscheid met opgeheven hoofd.

12 september 2004
ADO Den Haag - Ajax 3-3
De inhaalrace
Werkelijk niemand geeft nog iets voor de kansen van ADO Den Haag wanneer Nordin Boukhari op een zonnige middag in het Zuiderpark Ajax na ruim een half uur spelen op een 0-3 voorsprong zet. Wedstrijd gespeeld voor de landskampioen, zo lijkt het. Iets meer dan een uur later staat het stadion echter op zijn kop en lijken oude tijden te herleven wanneer de Hagenaars het onmogelijke presteren. Dankzij doelpunten van Cedric van der Gun, Geert den Ouden en een late treffer van Roy Stroeve pakt ADO Den Haag na elf jaar eerste divsie bij de terugkeer op het hoogste niveau direct een punt tegen de aartsrivaal.