Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 02-05-1960 22:56:00

ADO defensie bedwingt gouden voorhoede van Ajax

Onverzettelijke wil om te winnen doet winst in Den Haag belanden

Den Haag Zuiderpark ADO is veilig De glunderende gezichten van de bestuursleden en de goedkeurende schouderklopjes omstreeks kwart voor vier vielen eigenlijk weg onder de donderende orkaan van toejuichingen die de elf moegestreden ADO-spelers vergezelde naar de kleedkamers De man aan het scorebord liet de uitslag extra lang hangen 2-1.

Deze zege was voor ADO een verdiende beloning Want de felheid en het nimmer versagen waarmee de Ajacieden tegemoet moet werden getreden was zó hartveroverend dat zelfs de meest nurkse Amsterdamse supporter na afloop bekennen moest dat de winst met ere in de Residentie bleef.

Ajax heeft zich de nek gebroken op de Haagse onverzettelijkheid Henk en Cees Groot erkende matadoren in het spel van doelpunten maken slaagden er deze middag slechts zelden in zich reële kansen te scheppen Want steeds weer was er op het beslissende moment een ADO-been dat  meestal in een sliding de Amsterdamse aanvallers de voet letterlijke een figuurlijk dwars zette.

De twee hoekschoppen waarmee Ajax begon brachten ADO nauwelijks aan het wankelen Twee aanvallen van onze stadgenoten leverden óók twee corners op en voor de Ajacieden was dit een teken aan de wand. Een diagonaal schot van linksbuiten Feldmann werd door Van Vianen bekwaam gestopt Henk Groot was dicht bij een doelpunt toen hij plotseling vrij voor Van Vianen verscheen maar zijn 'onbesuisde' schot kon slechts een glimlach op het gezicht van de lange Haagse doelman toveren Feldmann schoot nog een keer in het zijnet maar verder kwamen de Amsterdamse aanvallers bepaald niet.

Daarvoor zorgden Scherpenisse, Jans en Van der Meer die gesteund door Verhoek en Haak keer op keer hun tegenstandersde pas afsneden Het moet Henk en Cees Groot en de bekwame balkunstenaar naar Swart wel moe in het hart zijn geworden toen iedere keer opnieuw weer die vermaledijde Hagenaars verschenen om de aanvallen te onderbreken.  En Ajax kreeg een fikse tik van de man met de hamer toen Theo Timmermans deze middag zeer goed op dreef één minuut voor de rust met een bedaarde hoofdknik de bal achter doelman Van Drecht deponeerde (1-0) .

Na de rust kreeg ADO wind mee Direct al kreeg doelman Van Van Drecht het moeilijk toen eerst Schuurman van dichtbij tegen hem aanschoot en daarna rechtsbuiten Hoet een decimeter te scherp richtte Een ver schot van Theo Timmermans zeilde net over de lat en aan de andere kant kreeg Henk Groot toen Jans wat al te lakoniek ingreep een goede kans Maar zijn schot stuitte af op het lichaam van Van Vianen De Haagse doelman was trouwens deze middag toch niet te vermurwen. Met snelle reacties greep hij hoge voorzetten van Swart en Feldmann en ook bij attaques door het midden bleek hij een koelbloedig en kundig doelverdediger Ajax was bijna op de knieen toen Schuurman nadat de bal van een been van Anderiessen was teruggesprongen het leer hard en hoog langs Van Drecht joeg.

Strafschop
Ajax kwam nog éénmaal terug. Dat was vijf minuten voor het eindsignaal toen scheidsrechter Martens de Amsterdammers een strafschop toekende. Henk Jans keek schuldbewust naar zijn handen Van Vianen was op de schuiver van Henk Groot kansloos. En dat betekende dus 2-1 maar ADO was hiervan niet verbouwereerd Integendeel er kwamen nog enkele goede aanvallen en eigenlijk mocht Ajax in die slotfase nog blij zijn dat de afstand tussen hen en ADO nog niet groter werd.

klik HIER voor de  ADOstats.nl statistieken van deze wedstrijd.