Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 13-09-1965 22:53:00

In tien minuten werd de strijd eigenlijk beslist

ADO’s SNELHEID WAS GOED VOOR ZEVEN DOELPUNTEN TEGEN ONTREDDERD DOS

Tonnie van der Linden schudde ontgoocheld het hoofd. DOS’aanvoerder-middenvoor begreep het. Dit ADO dat tegen een ontredderde Utrechtse ploeg binnen tien minuten een 0-3 voorsprong had genomen was vanmiddag niet te kloppen. Dit ADO bezat een wapen waartegen zijn elftal machteloos stond snelheid. De in hoog tempo uitgevoerde aanvallen bijna steeds afgerond met een vliegend schot zouden zijn ploeg nog in grote moeilijkheden brengen.

Oud-international Van der Linden kreeg gelijk liefst zevenmaal sloeg ADO toe Zevenmaal moesten de Utrechtse kanaries -zonder zelf te scoren - toezien hoe Hagenaars juichend naar het midden terug liepen.

Veel van de ruim 9000 toeschouwers hebben het slot van de wedstrijd niet eens meer afgewacht Zo teleurstellend zo onintelligent en niet zo weinig overtuiging speelden hun favorieten Het was slechts aan ADO’s goede wil te danken dat de uitslag niet in de dubbele cijfers kwam.

De leiding van de Utrechtse club had gemeend na het gelijke spel van de vorige week tegen MVV spil Rooders uit de formatie te moeten laten. "Een onbegrijpelijke beslissing" vertelde men op de tribune "„want Rooders is juist de man die de verdediging een ruggegraat geeft. Zonder hem zullen er gaten vallen Coach Jovanovic zal spijt van zijn beslissing krijgen."

Opdracht

ADO-trainer Happel stuurde de Zuiderparkers het veld in met en duidelijke opdracht; winnen. Winst die bereikt moest worden via een voor de veel te trage DOS-defensie dodelijk wapen de dieptepass. Kwistig strooiden Van den Burch Villerius Jochems en De Zoete in de eerste tien minuten met lange trappen Dankbaar draafden den Aarts Heijnen Van Miert en Maassen er achteraan soms grijnzend omkijkend naar de hen moeizaam achtervolgende DOS-spelers. Viermaal resulteerde zo’n bliksemsnelle aanval in de eerste tien minuten in een doelpunt Een treffer vond echter in de ogen van arbiter Roomer geen genade.

Al na drie minuten had Happels tactriek succes. Van den Burch stuurde Heijnen langs de lijn waar ADO’s rechtsbuiten alle gelegenheid kreeg de bal precies op het hoofd van Maassen te deponeren. Maar diens kopbal stuitte af op het been van doelman Ruitenbeek. Opnieuw zette Heijnen voor waarna Piet van Miert geen fout maakte Met een bedaarde hoofdknik scoorde de ex-Spartaan zijn eerste doelpunt voor de Zuiderparkers.

Nadat enkele seconden later scheidsrechter Roomer een tweede goal van Van Miert had geannuleerd maakte Maassen zijn halve misser goed Uit een hoekschop van Heijnen stootte hij het leer zo hard met zijn hoofd in de touwen dat Ruitenbeek het slechts heeft kunnen horen Nauwelijks was de DOS-defensie van deze schrik bekomen komen of Kees Aarts stoof op de Utrechtse portier af Linksback Achterberg trok aan de noodrem Hij trapte de ADO-er flagrant onderuit. Van elf meter mocht Mansveld het vonnis voltrekken (0-3).

Debacle

Het was goed zo dacht ADO De elf Hagenaars namen met deze voorsprong genoegen. Zij wilden de Utrechtenaren een debacle besparen. Maar zo hulpeloos en hinderlijk eenvoudig zetten de Utrechtse bouwers Aarts on Van Vulpen de aanvallen op dat Jocheras en De Zoete ze met een haast verontschuldigend gebaar wel moesten onderscheppen. En lukte het de kanaries eens verder dan de middellijn te komen dan meenden Wery en Sietze de Vries zo haastig te moeten schieten dat Ton Thie niet veel anders te doen had dan uittrappen. Slechts Van der Linden was na een solo eenmaal dicht bij een tegenpunt Maar zijn inzet vond een roemloos einde tegen de doelpaal

Inmiddels hield de ADO-voorhoede knap maar weinig efficiënt combinerend de DOS-verdediging bezig Van Miert viel eenmaal uit zijn rol In de 31ste minuut scoorde hij handig maar Roomer maakte te die vergissing ongedaan en keurde het doelpunt af.

Komedie

Tot vijftien minuten voor het eind voerde ADO de komedie op. Toen besloot Kees Aarts er een eind aan te maken Een doorgekopte uittrap van Thie zette hij om in ADO’s vierde treffer Maassen maakte er met een kopbal na een hoekschop van Aarts 0-5 van waarna Heijnen zijn bijdrage aan ADO’s onverwachtte doelpuntenlawine leverde. Tweemaal nog scoorde hij Daarna mochten de Utrechtse spelers gehoond door hun supporters de kleedkamer opzoeken zoeken Een van de kaalhoofdige studenten die opdracht had de Utrechtenaren aan te moedigen blies op zijn trompet de „Last Post.......