Datum plaatsing: 23-12-2011 21:37:00

ADOfans visit: Brighton-Burnley en Portsmouth-Southampton

Onze vaste ADOfans visit man Stephan is afgelopen weekend weer eens naar het buitenland geweest, hierbij zijn verlag.

THE SOUTH COAST DERBY

De South Coast derby is een wedstrijd die al lang op mijn verlanglijstje stond. Nadat Southampton (The Saints) vorig seizoen promoveerde naar de Championship werd deze wedstrijd dan ook meteen bovenaan het 'to do' lijstje gezet voor dit seizoen. Gelukkig speelde ADO dit weekend niet thuis -uit tegen 020-, dus niets stond de trip naar het knusse stadion van Portsmouth meer in de weg. De derby was 6 jaar geleden voor het laatst gespeeld op Fratton Park dus tickets regelen kon wel eens lastig worden. Al in oktober begon de voorverkoop van deze wedstrijd en via de mail werd contact gelegd met de ticketoffice van Portsmouth (Pompey). Voor buitenlanders wilden zij wel een uitzondering maken en 4 tickets boeken.

De animo voor deze trip was natuurlijk groot en de auto zat dan ook al snel vol (met 3 ADO-fans en 1 gelegenheidssupporter). Aangezien de derby op zondag gespeeld werd kon er mooi op zaterdag ook een wedstrijd in de buurt meegepakt worden, dat werd Brighton & Hove Albion-Burnley. Dit bleek een teleurstellende wedstrijd te worden met 2 rode kaarten in de eerste 11 minuten van de wedstrijd. Wij zagen matig voetbal en maar 1 doelpunt. Uiteindelijk verloren de 9 man van Brighton 'slechts' met 0-1. In het splinternieuwe AMEX-stadium waren op deze wedstrijd 19.641 toeschouwers afgekomen. Het stadion was daarmee uitverkocht. Gelukkig moest het hoogtepunt van het weekend nog komen. Dat zou op zondagmiddag om 13.00 uur gaan gebeuren.

De South Coast derby is de wedstrijd tussen de twee grootste clubs aan de Engelse zuidkust. Portsmouth en Southampton liggen beiden in de provincie Hampshire op slechts 17 mijl van elkaar.
Fratton Park is een van de laatste overgebleven juweeltjes in het Engelse voetbal, nog lekker ouderwets en met vier verschillende tribunes. Een stuk beter dan de moderne standaardbakken die je tegenwoordig bijna overal ziet.

De sfeer was goed en al ver voor de aftrap werd er volop over en weer gezongen tussen de supportersgroepen (zie YouTube-filmpje). De wedstrijd zelf was matig, in de eerste helft was er veel strijd, maar kansen werden er nauwelijks gecreëerd. De spelers en supporters van Southampton worden door Portmouth fans 'scummers' genoemd, wat zoiets betekend als tuig. Net zoals Southampton fans de Pompey supporters en spelers uitschelden voor ‘skates’, het verhaal hierachter is dat zeelieden de ‘skate fish’ (roggen) op zee gebruikten om hun seksuele behoeftes te bevredigen.

Na 63 minuten kwamen de Saints op een 0-1 voorsprong door een ingekopte vrije trap van sterspeler Ricky Lambert. Hierna leek de wedstrijd wel gespeeld, Pompey probeerde nog aan te vallen, maar het ontbrak de ploeg gewoon aan kwaliteit. Vijf minuten voor tijd kwam dan toch nog de verlossende 1-1 op het scorebord door een doelpunt van 'local hero' Joel Ward, waarna het stadion ontplofte. In het uitverkochte Fratton Park waren deze middag 19.879 toeschouwers aanwezig. Na afloop van de wedstrijd reden wij met de auto naar Folkestone (Dover). Na wat oponthoud bij de tunnel waren wij rond 01.30 uur weer thuis. Deze voetbaltrip was een mooie afsluiter van het voetbaljaar 2011!