support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
soccernews.nl

Datum plaatsing: 28-11-2011 11:46:00

Jens Toornstra:'Ik denk dat ik kwaliteit te kort kom voor Oranje'


De voetballoopbaan van Jens Toornstra is te typeren als een voetbalsprookje. Momenteel is hij een van de smaakmakers bij ADO Den Haag.


Jens Toornstra:'Ik denk dat ik kwaliteit te kort kom voor Oranje' Door Andor Faber


De middenvelder werd pas profvoetballer op zijn negentiende, toen hij de overstap maakte van de amateurs naar de profs. Hij is al anderhalf jaar een vaste bij de club uit Den Haag. Hij was onderdeel van de 'succesgeneratie' van ADO, waarmee hij Europees voetbal speelde. Genoeg redenen voor Soccernews om contact met hem te zoeken. De talentvolle middenvelder vertelt onder andere over het begin als profvoetballer, het succesvolle jaar, Europees voetbal, Oranje en of zijn toekomst in Den Haag ligt.


Alphense Boys:
Toen Toornstra van Alphense Boys naar ADO Den Haag vertrok, dook veelvuldig het verhaal op dat Kees Jansma de ontdekker van hem zou zijn. Toornstra geeft toe dat de perschef zijn aandeel in de transfer heeft gehad. "Daar weet ik het fijne ook niet van. Ik sprak erg veel met Kees en toen we met Alphense Boys tegen het zondagamateurteam van ADO in de competitie moesten, zei hij dat ze me zouden bekijken. Na de wedstrijd kwam Kees naar me toe en hij zei dat ik volgend jaar naar ADO toe kon, dat ze een stage niet nodig vonden. Wat er achter de schermen allemaal is gebeurd, dat weet ik eigenlijk ook niet. Maar hij heeft wel zijn deel in de transfer gehad denk ik."


In het begin viel de overstap van de amateurs naar de profs Toornstra zwaar. "Ik ben in het tweede elftal begonnen. In het begin was het heel veel trainen en daardoor kwam ik vaak vermoeid thuis, omdat ik twee keer per week trainen gewend was. In de eerste maanden kon ik wel merken dat ik anders bezig was. Maurice Steijn was toen trainer van het tweede elftal en hij heeft me langzaam gebracht. Steeds meer laten spelen en dat ging zo goed dat ik beslissend werd met doelpunten en assists. Toen mocht ik vanaf november meetrainen met het eerste elftal." De overstap naar het eerste elftal kwam sneller dan verwacht. "Mijn doel was om aan het einde van het seizoen basisspeler te zijn bij het tweede elftal, maar het ging zo snel dat ik in november al bij het eerste elftal zat. Dat vond ik wel heel leuk." Toornstra mocht al enkele keren ruiken aan zijn debuut. "Ik zat eerst twee wedstrijden op de bank, waaronder tegen PSV, maar toen we uit moesten tegen Roda JC Kerkrade mocht ik mijn debuut maken. Dat was erg mooi."

 

Trainers:
Voor aanvang van dit seizoen vertrok trainer John van den Brom naar Vitesse. Zijn opvolger was Steijn, die daarvoor assistent-trainer was. Toornstra ziet niet heel veel verschillen tussen beide trainers. "John is een iets andere man, maar de trainingen zijn eigenlijk hetzelfde gebleven. John en Maurice hebben toch wel hetzelfde idee over het spelletje. Daarin is niet eens zozeer verschil te merken, dat zit meer in het karakter. John liet alles een beetje lopen en dat was vorig jaar, voor het team dat we toen hadden, echt perfect. De huidige trainer zit er wat korter op, maar ik vind nog steeds dat het heel erg relax gaat."


Succesjaar:
Volgens de middenvelder uit Ter Aar heeft het vertrek van Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik mede geleid tot de mindere prestaties van dit seizoen. "Je levert wel ongeveer dertig doelpunten in met het vertrek van Bulykin en Kubik. Maar vorig seizoen zaten we als team ook in een flow, alles lukte gewoon. Ook al speelde je een mindere wedstrijd, de bal vloog er toch wel in aan de andere kant. Dat heeft toch ook wel met de factor geluk te maken, maar dat had je vorig jaar heel veel. Dit jaar moeten we er met zijn allen wat harder voor werken. Ik vind zelf dat we het nog niet zo heel raar doen, maar de positie op de ranglijst staat natuurlijk niet zo heel goed. Er moet wel verandering in komen", realiseert Toornstra zich. "Ik denk wel dat we te laag staan. We hebben veel lastige wedstrijden al uit gehad, het programma was zwaar. Maar ik denk wel dat we iets onder onze stand leven. Het voetbal ziet er redelijk uit en ik denk dat de resultaten vanzelf wel zullen komen. We krijgen nu een paar wedstrijden waarin we toch punten moeten gaan halen en dan kunnen we in de winterstop kijken hoe we ervoor staan."


Na het succesjaar vorig seizoen, kwamen de Hagenaars uit in Europa. De eerste voorronde, tegen FK Tauras uit Litouwen werd overleefd, maar Omonia Nicosia uit Cyprus bleek een maatje te groot. Toornstra heeft desondanks genoten van de Europese wedstrijden. "Ik vond het echt heel leuk. Het was echt een bekroning op ons jaar. We gingen naar Litouwen en Cyprus, maar dat vond ik echt wel leuke tripjes. Ik heb alle vier wedstrijden in Europa gespeeld, dus dat was ook prima. Het is alleen wel jammer dat we er na vier wedstrijden alweer uit lagen. Maar ik heb er zeker van genoten."


Transfer:
Toornstra verkoos Europees voetbal met ADO Den Haag boven een transfer. "FC Utrecht had destijds interesse. Toen heb ik gezegd dat ik Europees voetbal wilde spelen en die kans kreeg ik bij ADO. Daar wilde ik gewoon bij zijn." In de media doken er geruchten op dat Toornstra ook bij onder andere PSV en FC Twente op het verlanglijstje zou staan. "Die geruchten heb ik ook gehoord. Voor zover ik weet, zijn ze nooit echt concreet geworden. Het was echt alleen FC Utrecht." Het Europese avontuur was snel ten einde, maar spijt dat hij FC Utrecht heeft laten lopen, heeft Toornstra niet. "Ik heb genoten van het Europese avontuur. Er zit heel veel voetbal in het team van ADO Den Haag. Het is een leuk team, iedereen kan het goed met elkaar vinden. Ik heb het hartstikke naar mijn zin en heb nog geen spijt van mijn keuze."


Toornstra hoopt in de toekomst op een stap hogerop. "Het zou voor mijn ontwikkeling goed zijn als ik binnen een bepaalde periode de stap naar een grotere club kan maken. Zo kan ik me doorontwikkelen en me op een hoger platform laten zien." Het maakt de aanvallend ingestelde middenvelder niet uit of die grotere club in Nederland of in het buitenland is. "Ik denk dat iedereen de droom heeft om bij een Nederlandse topclub te spelen. Dat is wel een doel voor mij. Maar stel dat er een buitenlandse club komt, geen topclub maar wel een stap hogerop, dan ga ik daar natuurlijk wel over nadenken. Maar eigenlijk zie ik allemaal wel wat er gebeurt. Op mijn negentiende ben ik eigenlijk toevallig profvoetballer geworden, dus ik zie wel wat er op me afkomt." Als de jeugdinternational in Den Haag moet blijven, vindt hij het ook geen ramp. "Als er zich geen club meldt, ook goed. Want toen ik negentien jaar werd, had ik nooit durven dromen dat ik nog profvoetballer zou worden. Ik geniet van ieder moment, ook bij ADO Den Haag."


Het contract van Toornstra bij ADO Den Haag loopt over ruim anderhalf jaar af, maar de club heeft nog een eenzijdige optie voor een extra jaar. Een gesprek over contractverlenging zal Toornstra wel ingaan. "Het hangt er natuurlijk vanaf wat ze te bieden hebben. Maar als een club met je wil verlengen, is dat toch een stukje waardering naar de speler toe. Dus dan is het altijd de moeite waard om erover na te denken."


Doelstelling:
Vorig seizoen was fantastisch voor een ieder die ADO Den Haag een warm hart toedraagt. Opnieuw zo'n jaar lijkt Toornstra uit te sluiten. "Niet is onmogelijk natuurlijk, maar ik denk dat de verwachtingen, vooral aan het begin van het seizoen, wat te hooggespannen waren voor ons. Niet door onszelf, want wij wisten wel dat het niet weer zo'n jaar zou worden, maar meer voor de buitenwereld. We moeten kijken waar het schip strandt, maar zo'n seizoen als vorig jaar zal het niet gaan worden. Dat weet ik wel bijna zeker. Maar je weet het nooit." De doelstelling die door de selectie van de Hagenaars is geformuleerd, is de top van het rechterrijtje behalen. "Onze doelstelling is om tussen de plaatsen acht en dertien te eindigen. Dus de top van het rechterrijtje. Dus daar staan we nu iets te laag voor. Maar het seizoen is nog lang." Toornstra wil zelf beslissender worden voor zijn ploeg. "Ik sta nu op twee of drie assists en een doelpunt geloof ik. Ik wil toch wel iets meer betrokken zijn bij de doelpunten. Vorig jaar ging dat redelijk, maar ik vind wel dat het dit jaar nog beter moet worden. We scoren nu wel minder dan vorig jaar, maar ik wil procentueel bij meer doelpunten betrokken zijn", eist Toornstra van zichzelf.


Oranje:
Vorig seizoen werd de naam van Toornstra gelinkt aan het Nederlands elftal. Voor de 22-jarige voormalig vakkenvuller was dat een eer. "Het was heel leuk, maar het kwam vooral voort uit de woorden van John(van den Brom, red.). Dus ik weet niet of ze bij het Nederlands elftal echt hebben gedacht: 'Die Toornstra moeten we gaan oproepen', maar het is altijd leuk als de geruchten spelen natuurlijk." De speler van de Residentieclub, die drie interlands voor Jong Oranje speelde, denkt dat een oproep voor Oranje in de toekomst moeilijk wordt. "Ik denk eerlijk gezegd dat ik voor het Nederlands elftal kwaliteit tekort kom. Maar ik voel wel dat ik me blijf ontwikkelen en je weet nooit waar de ontwikkeling stopt. Misschien ontwikkel ik me wel zo door, dat ik ooit nog eens wordt opgeroepen. Het zou wel heel leuk zijn, want het is een droom van iedereen."