support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 08-11-2011 10:37:00

Mitja Morec: 'ADO Den Haag heeft mijn prioriteiten'


Op de laatste dag van het sluiten van de transferperiode trok ADO een tweetal centrumverdedigers aan als vervanging van de naar PSV vertrokken Timothy Derijck. Van het Hongaarse FC Videoton kwam Gabor Horvath en de transfervrije Sloveen Mitja Mörec kwam over uit Denemarken.


Tekst: Glenn Duijzer


Met het aantrekken van de 14-voudig Sloveens internationaal heeft ADO Den Haag een heuse wereldreiziger aangetrokken. Na zijn start in Slovenië trok de 28-jarige verdediger door de competities van Oostenrijk, Israël, Bulgarije, Griekenland en Denemarken. Genoeg vergelijkingsmateriaal voor “Meurets”, zoals je zijn achternaam behoort uit te spreken. Na zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Scheveningen was AZ uit zijn tweede optreden in competitieverband. Haaglandenvoetbal in gesprek Mitja Mörec na het duel tegen AZ. Waarover? Over bijna van alles.

 

In je tweede wedstrijd direct de koploper uit, hoe is dat bevallen?

"AZ is een zeer sterk team, ze staan niet voor niets op de eerste plaats van de Eredivisie. Het was niet onze dag. Als we balbezit hadden, waren we de bal weer te snel kwijt. AZ strafte ons daar direct voor af. Het voetballen vanuit balbezit is onze sterkste kant en daar kwamen we vandaag niet aan toe. Dat kwam mede door AZ, dat is een uitstekende ploeg. Ze zijn niet alleen fysiek sterk, maar kunnen ook gewoon goed voetballen. Het is natuurlijk nooit gemakkelijk om als een reservespeler een basisplaats te hebben in een uitwedstrijd tegen de koploper, maar ik was er klaar voor. Ik heb tegen NEC ook gespeeld, dus ik wist wat mij te wachten stond."

 

Je bent nu een aantal maanden in Nederland, hoe bevalt het je in Den Haag?

"Het bevalt mij goed. Vandaag pas mijn tweede wedstrijd, maar ik startte wel in de basis. Ik was tevreden over mijn spel, maar het kan altijd beter. Ik probeer mijn spel te verbeteren op de trainingen en in de wedstrijden waarin ik actie kom."

 

Je hebt nogal wat van de wereld gezien?

"Klopt, ik heb vijf jaar bij Sturm Graz in Oostenrijk gespeeld, daarna Israël (Maccabi Herzliya), Bulgarije (CSKA en Slavia Sofia), Panetolikos (Griekenland) en Lyngby uit Denemarken."

 

Is het moeilijk je iedere keer weer opnieuw te moeten aanpassen?

"Volgens mij is het op voetbalgebied in ieder land weer anders. In Nederland is alles goed geregeld waardoor het aanpassen veel gemakkelijker gaat. Het voetbal in Nederland wordt gekenmerkt door veel treffers. In Nederland voetbalt men om te scoren, in andere landen is het vooral eerst de nul achterin houden. Ik vind dat je achterin altijd de nul moet houden en daar vandaan proberen te scoren. Wij hebben de spelers die altijd kunnen scoren. Als ik Nederland moet vergelijken met de andere landen is het hier veel aanvallender."

 

Binnen de selectie van ADO Den Haag speelt nog een landgenoot van je, Radosavljevic. Heeft dat de overstap naar ADO Den Haag eenvoudiger voor je gemaakt?

"Natuurlijk, onze makelaars hebben vooraf contact gehad, maar de technische staf van ADO Den Haag had wel het laatste woord. Zonder die goedkeuring had ik hier niet gespeeld. Ik neem wel aan dat er een mening aan Radosavljevic is gevraagd. Die zal positief zijn geweest. We hebben samen in het nationale team van Slovenië gespeeld. Ik ben eerst nog een week op proef geweest en heb toen met de selectie mee getraind. Daarna is de beslissing genomen en heb ik een contract voor één jaar gekregen."

 

Je hebt een contract voor één jaar getekend. Zit daar nog een optie in dat je tijdens de winterstop kunt vertrekken, zoals Radosavljevic ook in zijn contract had staan?

"Er zitten wat opties in, maar mijn voorkeur gaat uit om hier te blijven voetballen. Ik ben nu totaal niet met dat soort zaken bezig. Ik ben totaal gefocust op ADO Den Haag en dan het liefst voor een langere periode dan dat ene jaar."

 

De naam Aleksandar Radosavljevic is al enkele malen gevallen, wat is zijn status in Slovenië? Hier in Nederland zien we weinig over het Sloveense nationale team.

",In Slovenië heeft Aleksandar Radosavljevic veel aanzien. Hij is meervoudig internationaal en heeft natuurlijk op een WK-eindronde gespeeld. Voor Slovenië is hij een belangrijke speler en hij is heel populair bij onze supporters. Hij is niet alleen een goede voetballer, maar is ook een aardig persoon. Matavz is een speler voor de toekomst. Hij is nu al heel goed, maar kan alleen maar beter worden. Hij heeft nog niet veel kansen gekregen, maar de tijd van Matavz komt eraan."

 

Je hebt zelf ook de nodige interlands achter je naam staan. Komen daar nog meer interlands bij?

"Ik heb nu 14 wedstrijden meegespeeld met het nationale elftal van Slovenië en ik hoop dat er daar een paar bijkomen. Alles is natuurlijk mogelijk, maar het wordt wel moeilijker als je niet regelmatig speelt. De kans is echter nog steeds aanwezig. Ik geef niet op. Ik heb met deze jongens ook in de jeugdelftallen van Slovenië gespeeld en dat wil ik ook in het A-elftal."

 

Je rentree in het nationale team van Slovenië hangt dus af van het feit of je bij ADO Den Haag speelt?

"Dat klopt. Maar ik moet eerlijk zijn, dat de spelers die nu voor mij staan, Horváth en Kum, terecht spelen. Maar als ik een kans krijg, grijp ik die met beide handen aan. Ik ben gewend om alles te geven en als de trainer mij nodig heeft moet ik er staan."

 


Een kansloze nederlaag bij AZ werkt dus niet in jouw voordeel om terug te keren in het nationale team?

"Dat weet ik niet, ik denk dat het belangrijker is dat ik een basisplaats heb bij ADO Den Haag om weer in aanmerking te komen voor Slovenië. Ik moet wel eerlijk zeggen, dat ik mij niet gek laat maken omdat ik nu niet speel. Ik moet ervoor zorgen, dat ik klaar sta als de trainer mij nodig heeft. Ik speel nu voor ADO Den Haag. Het nationale team is een leuke bijkomstigheid. Iedereen wil graag in het nationale team van zijn land spelen. Ik heb er natuurlijk al in gespeeld en wil er graag weer in terugkomen."

 

Wie is de tegenstander van Slovenië de komende week?

"We spelen thuis vriendschappelijk tegen de USA, dus wederom tegen Altidore. Het is ook de eerste wedstrijd van onze nieuwe coach van Slovenië. Ik ben benieuwd naar zijn manier van voetballen."