het vaderland

Datum plaatsing: 18-09-1922 13:25:00

Finale Om den Zilveren Bal: Hermes - ADO 2-0

Om precies 3 uur blaast Tromp de finalisten tusschen de lijnen. De zware regens blijken van nadeligen invloed op het bezoek en er zijn heel wat minder bezoekers dan men bij den eindstrijd van den Zilveren Bal zou mogen verwachten.

Nauwelijks is er afgetrapt of de regen - die een soort angst voor den Zilven Bal schijnt te hebben - houdt op en het is verder droog gebleven. Zelfs heeft de zon nog een paar keer even hare verschijning gemaakt.

Konden wij dus ten slotte tevreden zijn over het weder, minder zijn wij te spreken over het vertoonde spel tussschen de beide overgangers. Het was weer het echte trapmaarraaksysteem het methodelooze werken slaagde er niet in de aandacht vast te houden.

In de eerste helft is er met het oog op het zware veld en de verwacht wordende regenbuien slechts een half uur gespeeld. Maar toen het weder zoo wonder opklaarde besloot de commissie den vollen speeltijd toe te passen en zoodoende duurde de tweede helft een vol uur met dien verstande, dat er het laatste kwartier van speelhelft werd verwisseld.

In het eerste gedeelte van den wedstrijd was A.D.O. over het algemeen nogal aanvallend en haar rechtsbinnen lost een paar maal scherpe schoten, die evenwel den Schiedamschen doelman Offerman weinig moeite geven. Als het spel een kwartier oud is stormen de Schiedamsche aanvallers op het Haagse doel af. Even een elkander misverstaan in de A.D.O.-verdediging en de Schiedamsche middenvoor doelpunt met een snelle en vaardige beweging van zijn linkerbeen. De Hagenaren, niet ontmoedigd, zetten een paar, fiksche aanvallen op touw en hun rechtsbinnen mist een prachtkans.

Na de rust wordt Van Brussel in het Haagsche doel  danig op de proef gesteld. Hermes-D.V.S. krijgt een hoekschop te nemen, die, goed geplaatst na eenige verwarring, den bal in het vijandelijke doel doet belanden. Met 2-0 voor voelen de Schiedammers zich tamelijk wel binnen en zij leggen er zich op toe dien voorsprong door verdedigen te behouden.

Het schijnt ons toe dat A.D.O. een beetje teneergeslagen is en beseft den wedstrijd al verloren te hebben. Een en ander strekt niet tot verhooging van het spelpeil en er zijn dan ook perioden, dat het spel het aankijken niet waard is. Tegen het eind komt A.D.O. wat meer opzetten en de bal komt somstijds bedenkelijk dicht in de buurt van Offerman. Door treuzelen gaan een paar goede Haagsche kansen verloren en de Roodgroenen hebben verder niet veel geluk. Eenmaal huppelt de bal toevallig tegen de paal als Offerman zijn doel verlaten heeft. Zonder verdere merkwaardige oogenblikken wordt het spel voortgezet, tot dat ten laatste scheidsrechter Tromp het eind fluit en hermes D.V.S. met een 2-0 overwinning het veld verlaat.

Dadelijk daarop heeft de prijsuitreiking plaats en de voorzitter der Z.C., de heer Joh. J. Meyer overhandigt het Zilveren kleinood aan de winnaars.