support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 26 17 6 3 57
2 RJC 26 14 8 4 50
3 ADO 26 14 7 5 49
4 GRO 25 13 5 7 44
5 DOR 26 11 10 5 43
6 GRA 26 13 4 9 43
7 CAM 26 11 6 9 39
8 JAZ 26 11 6 9 39
9 NAC 26 10 7 9 37
10 VVV 26 10 7 9 37
11 MVV 26 10 6 10 36
12 EMM 25 9 6 10 33
13 HEL 26 9 6 11 33
14 EIN 26 7 11 8 32
15 JAJ 26 7 9 10 30
16 JPS 26 6 7 13 25
17 JUT 26 5 8 13 23
18 DBO 26 4 8 14 20
19 TEL 26 5 5 16 20
20 TOP 26 6 2 18 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
voetbalcentraal.nl

Datum plaatsing: 15-04-2011 16:32:00

Pascal Bosschaart: 'ADO verdient het en is er klaar voor Europa in te gaan'


Twee keer winnen van Ajax, niet verliezen van PSV en het FC Twente heel lastig maken. ADO Den Haag beleeft een droomseizoen.


De residentieclub staat op de vierde plaats in de ranglijst en stapelt hoogtepunt op hoogtepunt. "Maar het mooiste moment van het seizoen komt hopelijk nog", zegt Pascal Bosschaart veelbetekenend.

 TEKST: Maarten de Jong

 

Linksback. Het is de positie waarop Bosschaart dit seizoen acteert bij ADO Den Haag. De 31-jarige speler was onder trainer John van den Brom niet altijd eerste keus, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit het basiselftal van de Hofstedelingen. Of hij volgende jaargang ook nog in de Eredivisie speelt, is alleen nog niet zeker. "De club heeft me weliswaar een ontslagbrief gestuurd, maar ik heb signalen gehoord dat ze met me verder willen", vertelt Bosschaart tegenover Voetbal Centraal. "ADO is op dit moment ook mijn eerste keus, maar de club bepaalt wat er gaat gebeuren. Ik heb alleen nog geen gesprek gehad met de leiding, dus weet niet hoe het er nu voor staat. Mijn zaakwaarnemer bekijkt wat de alternatieven zijn, maar ik sta zeker open voor een langer verblijf."

 

Ervaring

Achter de duinen bouwde de van AGOVV overgekomen Van den Brom deze zomer zorgvuldig aan een elftal dat dit seizoen handhaving moest realiseren. En dat lukte: zijn team is inmiddels veilig en heeft zicht op een ticket voor de voorronde voor de Europa League. Linksachterin het elftal staat een speler die zo’n beetje alles al mee heeft gemaakt bij ADO: voetballen in de kelder van de Jupiler League – die hij zelf in het interview nog de Totodivisie noemt – promotie naar het hoogste niveau en vechten tegen degradatie in de Eredivisie. Maar dat de voormalige speler van FC Utrecht en Feyenoord nu met ADO Den Haag strijdt om een ticket voor de voorronde van de Europa League, dat had hij toch niet verwacht.

 

"Het is zeker opmerkelijk, maar die vierde plek die hebben we verdiend hoor", meent de verdediger. "We presteren het hele seizoen erg goed. Twee keer winnen van Ajax, FC Utrecht even zo vaak opzij zetten, PSV verslaan... dat geeft aan dat we een sterke ploeg hebben. Misschien hadden we zelfs hoger kunnen staan, want we hebben een paar keer onnodig punten verspeeld." ADO Den Haag speelt dit seizoen nog vier wedstrijden waarin achtereenvolgens AZ, FC Twente, FC Groningen en Heracles Almelo de tegenstanders zijn. Een zwaar programma, zo op het eerste gezicht, maar Bosschaart denkt niet dat zijn ploeg onder de druk zal bezwijken. "We tonen wekelijks wilskracht en maken het elke tegenstander lastig. Neem FC Twente. Zij mogen dan wel bovenaan staan, ik denk niet dat zij het zo leuk vinden dat ze nog tegen ons moeten spelen."

 

Vertrouwen

Dmitry Bulykin is dit seizoen een van de belangrijkste spelers van ADO. De Rus vond in 26 competitieduels al achttien keer het net en laat zien een gevreesde goalgetter te zijn. Maar ook Jens Toornstra maakt indruk. De middenvelder maakt stappen dit seizoen en steelt de harten van de fans van de groengelen. "Jens heeft dit seizoen alle gelegenheid gekregen om zich te ontwikkelen en kan hier rustig verder tot bloei komen. Hij is een potentiële kandidaat voor het Nederlands elftal. Als Kevin Strootman een uitnodiging krijgt, dan hoort Jens er toch ook bij? Dat het zo goed gaat, komt denk ik doordat het vertrouwen groot is en doordat we nu een spits hebben die makkelijk scoort. De andere jongens zijn ook heel belangrijk, maar dat is een verschil met vorig seizoen, toen we geen echte spits hadden. Daarnaast heeft de trainer een hele positieve uitwerking op de spelersgroep. Hij zorgt voor de rust in het team en je ziet aan hem niet of hij gespannen is of niet. Dat is een goede eigenschap. Eigenlijk valt alles nu op zijn plek bij ADO. We hebben dit seizoen aansprekende resultaten geboekt en verdienen de vierde plek oprecht. Dit team is er klaar voor om Europa in te gaan."

 

Europees voetbal

ADO Den Haag droomt stiekem ook al van Europees voetbal. Toch zullen de mannen van Van den Brom niet hardop uitspreken dat ze daar al mee bezig zijn. "Europese duels zijn altijd apart. Het is een beetje dat Amstel Cup-verhaal, weet je wel. Het zijn wedstrijden op zich, details kunnen beslissend zijn of je doorgaat naar de volgende ronde of niet. Er gebeurt echt wat bij dat soort affiches. Je gaat naar het buitenland, je moet met het vliegtuig, en alles wordt geregeld voor het team. Het zou echt fantastisch zijn als we dat kunnen bereiken. Vooruitkijken doe ik alleen nog niet. Ons doel was rechtstreekse handhaving, maar is nu het behalen van de vierde plek. Nu we die kans hebben, willen we die ook pakken."

 

Stabiliteit

Op termijn willen de Hofstedelingen een stabiele club in het linkerrijtje van de Eredivisie worden. Bosschaart weet echter dat dat niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Hij meent dat zijn werkgever een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van ADO Den Haag. "Het is belangrijk dat de kern van dit team bij elkaar blijft, zodat we op deze voet verder kunnen gaan. Als we elk seizoen mee kunnen strijden om Europees voetbal, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Het moet niet zo zijn dat we volgend jaar weer onderin voetballen; dan hebben we toch iets fout gedaan. Ik denk wel dat dit seizoen een eerste stap in de goede richting is. Nu is het aan de club om te kijken hoe we verder gaan: welke jongens blijven er en komen er spelers bij? We kunnen pas een stabiele club worden als het op het veld goed staat. Daarom moet de leiding zo snel mogelijk gaan praten met de spelers over contractverlenging. Is er een beter moment om dat te doen dan nu, nu we er zo goed voorstaan? Zorg er voor dat de kern intact blijft, dan kunnen we volgend jaar verder bouwen. Dat zou mijn persoonlijke strategie zijn."

 

Bosschaart begrijpt dat de spotlights op Den Haag zijn gericht en dat spelers de interesse zullen wekken van meerdere (buitenlandse) clubs. "Als je presteert, val je op. Zo werkt het in de voetballerij", vervolgt de linksback. "Er zullen echt wel jongens zijn die vertrekken, ook als we geen Europees voetbal halen. Als dat gebeurt, krijgt de club daar een mooi bedrag voor, maar ik heb liever dat de selectie intact blijft, dan kan er namelijk ook volgende jaargang iets moois ontstaan. Wat ik het mooiste vond aan dit seizoen? Eigenlijk alles, ik kan niet echt een speciaal moment noemen. Nou ja, die actie van de fans na Ajax (Supporters van ADO blokkeerden na de gewonnen competitiewedstrijd tegen Ajax de snelweg en wachtten de spelersbus van hun idolen op, red.) was natuurlijk fantastisch! Voor ADO is het seizoen nu al bijna geslaagd, want niemand had verwacht dat we zo goed zouden presteren. We willen nu alleen nog goed afsluiten. Ik hoop dat het mooiste nog gaat komen in de vorm van een ticket voor de voorronde van de Europa League. Deze club verdient het echt om dat resultaat te bewerkstelligen."