support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 19-12-1963 11:02:00

ADO brengt opmars Feijenoord tot staan


Cross pass machtig wapen in handen van felle Hagenaars. Heijnen, Verlangen, De Zoete, en Van Vianen waren de uitblinkers.


zondag  De cross-pass op het juiste ogenblik gehanteerd door ADO heeft Feijenoord’s opmars naar hoogste regionen van het vaderlandse voetbal doorbroken.  ADO had aan een doelpunt van linksbinnen Kees Aarts volledoende om twee trotse winstpunten aan hun totaal toe te voegen. De Rotterdammers - met een voorhoede die vorige week tegen NAC liefst tien doelpunten scoorde - bleven op nul staan.

Gezien het verschil in kracht mochten zij daarmee erg blij zijn Want zelfs de meest verstokte Feijenoord-supporter - bij wie overigens na het eerste half uur het fameuze lied "Geen woorden maar daden" al na enkele woorden reeds in de keel bleef steken - zal kunnen zeggen dat deze 1 - 0 Haagse zege een overtrokken beeld van deze wedstrijd gaf. Feijenoord sneuvelde op de Cross-pass het wapen waarmee ADO de Rotterdamse verdediging openscheurde. Maar waarmee voorin de eerste helft de middenlinie van de "gouden" ploeg werd uitgespeeld.  De kanthalfs Jan Klaassens, Janus Bennaars - vooral Klaassens - waren er compleet onderstboven van zó snel en zo accu- accuraat speelden de ADO-ers elkaar op het middenveld de bal met passes van tien twintig meter toe schuin over het veld - met eigenlijk verwaarlozing van het midden waarin stopper Kraaij wat verbouwereerd de snelle, open aanvallen over de vleugels gadesloeg ADO zegevierde dank zij een betere spel-toepassing dan Feijenoord dat volhardde in een shortpassing-systeem dat op dit keiharde de veld waarop de bal de dwaaste effecten kreeg wel moest falen.  Feijenoord had moeten weten dat op een dergelijk terrein dit tik-takspelletje geen succes kon hebben - wel op een dikke grasmat waarop de bal werkelijk rolt - maar toch bepaald niet op deze ,,beton-massa"

ADO had tevoren van trainer Ernst Happel de uitdrukkelijke opdracht gekregen het short-passing zo weinig mogelijk toe te passen maar dit in ieder geval zo veel mogelijk af te wisselen met de lange cross Het werd de basis voor de zege. Het werd voor de 25000 toeschouwers - een uitverkocht huis - reeds in de eerste 20 minuten duidelijk dat ADO zich op dit keiharde
harde veld beter thuis voelde dan de zich wat voorzichtig voortbewegende Rotterdammers. Piet de Zoete plaatste een hoekschop achter het doel en gaf daarmee het slechte - voorbeeld - aan Frans Bouwmeester die vijf minuten daarna hetzelfde deed.

Het was van De Zoete een van de weinige fouten van deze middag. Zeer actief - geen ogenblik geïmponeerd door de grote namen van zijn tegenstanders - bleef hij voor de Rotterdammers een voortdurend gevaar.

Hij was het ook die in de 21e minuut in volle spurt tussen Kraaij en Veldhoen doordraafde en nog juist voordat hij door de uitlopende Eddy Pieters Graafland tegen de grond werd gesmakt met het puntje van zijn rechterschoen de bal naar de toestormende Kees Aarts kon wippen. Het lage venijnig harde schot van Aarts sloeg hard in de touwen (1 - 0).

De Zoete werd terwijl de ADOers zegevierend terugliepen naar eigen helft krimpend van pijn naar de zijlijn gedragen. Binnen
drie minuten had Ernst Happel hem echter zover dat hij zijn plaats weer kon innemen.

Er waren naast De Zoete bij ADO meer spelers die kennelijk alleen met de volle winst genoegen wilden nemen Harry Heijnen en Theo Verlangen bij voorbeeld beiden waren onvermoeibaar bleven in persoonlijke duels veelal de meerderen van hun tegenstanders en lieten een stroom van knappe passes in de voorhoede vloeien Heijnen schuwde daarbij het schot niet nog vóór de rust zette hij zijn rechterbeen zó fel tegen de bal dat Pieters Graafland in zijn volle lengte op het ,, beton moest
om een 2 - 0 achterstand te voorkomen.

Kïaassens Zwak.
 
ADO was duidelijk sterker Op de linkerhelft kon Jan Klaassens nauwelijks het predicaat "voldoende" behalen - vooral zijn plaatsen was slecht - en ook Rinus Bennaars aan de andere zijde werd overspoeld door de Haagse aanvallen. Ter afwisseling van dit duidelijke Haagse overwicht sprintte Cor van der Gijp, die Henk Groot op de middenvoorplaatsverving in
de richting van doelman Van Vianen. Maar spil Villerius zette hem op het moment dat de Rotterdammer wilde schieten letterlijk en figuurlijk de voet dwars. Via het been van Villerius sprong de bal achter het Haagse doel en de door Bergholtz genomen hoekschop leverde niets op.

Vijf minuten voor de rust verdween Bergholtz die zich had verstapt naar de kleedkamer. In die resterende minuten bracht De Zoete te met een kopbal Pieters Graafland nog even in moeilijkheden.

Bergholz valt uit

Bergholtz kwam niet meer terug Hij werd vervangen door Jacobs die enkele dagen geleden was teruggekeerd van een trip met het militaire elftal naar Marokko. Ook in de kou voelde Jacobs zich na de warmte van Afrika wel thuis al miste hij de elegance en de doortastendheid van Bergholtz.

 Feijenoord wankelde direct na de rust op de rand van een definitieve nederlaag toen Harry Heijnen - met zijn linkerbeen- de
paal trof. Coen Moulijn - tegen Jacques Smit die hem geen decimeter ruimte liet vrijwel kansloos - schoot laag in de richting van het Haagse doel maar Van Vianen kreeg via de paal de bal weer in zijn handen terug.

Het was een bescheiden Rotterdams succesje ADO liet zich slechts enkele minuten terugdringen. Verlangen en Aardse - gesteund door de achter de voorhoede opererende Van Wijk - dwongen hun voorhoedespelers in derichting van Pieters Graafland. Kees Aarts schoot na een vloeiende de combinatie met Piet de Zoete vóór langs het Rotterdamse doel en Heijnen zag een schuiver via de handen van Pieters Graafland naast gaan. Misschien had Feijenoord nog met ADO op gelijke hoogte kunnen komen misschien maar dan had Van der Gijp -op vijf meter afstand van het Haagse doel - toch beter moeten richten. Nu ging zijn schot twee meter naast het Haagse doel.

Een gelijk spel was voor dit Feijenoord echter te veel geweest. De winstpunten bleven verdiend in het Zuiderpark