Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 20-04-1965 10:29:00

ADO drukt NAC nog dieper in de put (0-1)

50 jaar speelt NAC dit jaar in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal 50 jaar hebben de Bredanaars rondgedwaald in het voetbal-walhalla.

Vanmiddag na de 1-0 nederlaag tegen ADO geeft zelfs de vurigste NAC-supporter geen stuiver meer voor de kansen van zijn favorieten aan die halve eeuw nog een jaartje toe te voegen "Een verloren een wanhopige ploeg" noemde iemand op de tribune de Bredanaars.

"We mogen geen punt meer verliezen schreef de redacteur van NAC-klanken in zijn voorbeschouwing over NAC" ADO Dat zal ook trainer Ernst Happel de ADO-ers hebben verteld De Zuiderparkers hebben immers een goede kans de intertoto-competitie te bereiken De Hagenaars hebben deze woorden beter geïnterpreteerd dan hun tegenstanders

ADO begreep dat NAC zou trachten al in de eerste minuten een voorsprong te veroveren Het versterkte daarom in het eerste kwartier de verdediging Pas nadat de driftige dravers Hein van Gastel en Frans Vermeulen het wat kalmer aan gingen doen grepen Joop Jochems en Piet de Zoete het middenveld om dat daarna niet meer prijs te geven.

Toen bleek ook dat de Bredanaars technisch lang niet meer het niveau van enkele jaren geleden bezitten. De terugval van NAC in deze competitie is misschien niet te wijten aan de blessures van Mul en Graumans. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de gedwongen verkoop van talentvolle spelers als Schrijvers en Laseroms. De prestaties van hun opvolgers maakten op het publiek en op de ADO- verdediging niet de minste indruk. Ook ADO speelde niet geweldig maar de Hagenaars waren veel efficienter dachten meer na bij het afgeven van een pass en waren NAC vooral in tactisch opzicht de baas.

Het beslissende doelpunt viel in de 28e minuut. De uitstekende scheidsrechter Aalbrecht bestrafte een overtreding van Van Gorp tegen De Zoete met een vrije trap Aarts plaatste laag voor doel waar Henk Houwaart de bal met een eenvoudig tikje langs Peter van der Merwe werkte (1-0).

Daarna is ADO nauwelijks meer gevaarlijk geweest Men liet het voornamelijk op de verdediging aankomen waar Van den Burch Villerius en Aardse de Bredase aanvallen gemakkelijk konden bedwingen. De weinige keren dat hun dat niet lukte zorgde Ton Thïe voor een afdoend antwoord In de 44ste minuut toen Van Gastel alleen voor zijn doel verscheen grabbelde hij de bal van diens schoen en na rust stopte hij schoten van Vermeulen en Groenewegen.

Na deze overwinning staat ADO op een van de intertoto-plaatsen De volgende week wacht de Beedanaars de strijd in Amsterdam tegen DWS Een tragisch voorval heeft de vreugde van ADO na de zege op NAC wat getemperd. In de rust van de ontmoeting werd bekend dat de vader van reserve Aad Mansveld waarschijnlijk aan een hartverlamming was overleden. De heer Mansveld - oud-scheidsrechter en 56 jaar - die per auto naar Breda was gegaan om de wedstrijd bij te wonen werd door voorbijgangers in zijn vlak bij het stadion geparkeerde wagen dood aangetroffen