support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 GRA 28 15 4 9 49
5 DOR 27 12 10 5 46
6 GRO 26 13 6 7 45
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 CAM 27 11 6 10 39
10 EMM 27 11 6 10 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 27 10 7 10 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 27 6 7 14 25
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 08-02-2011 21:48:00

Den Haag kan weer genieten van ADO


In het droomseizoen van ADO Den Haag stapelen de hoogtepunten zich op. Zaterdagavond versloeg de stuntploeg van trainer John van den Brom koploper PSV met 0-1. ADO telt mee en dat willen ze weten in Den Haag. In de koffiehuizen is de stemming euforisch.


Stuntpoeg zet trotse stad opnieuw in vuur en vlam

Door Yorick Roos

Het is maandagochtend en de Haagse wijk Laakkwartier komt langzaam op gang. Ruim 36 uur nadat ADO in Eindhoven heeft afgerekend met PSV, klingelt er een tram door de Oudemansstraat. Het voertuig is groen-geel gestickerd en voorzien van een enorm ADO-logo op de zijkant. Dat de tram propvol zit, maakt de symboliek alleen maar passender.

Even verderop in de straat grijnst het portret van Lex Immers de voorbijgangers tegemoet vanaf Leo's Koffiehuis. De ramen van het etablissement zijn volledig geel-groen geschilderd en tonen, naast een afbeelding van de Haagse middenvelder, tekeningen van het stadion, de spelersbus op de kaart van Europa en een Europa Cup met groen-gele linten aan de grote oren. Den Haag is dit seizoen weer trots op ADO en wil dat maar wat graag laten zien.

„Het plafond zit er nog in, maar daar is dan ook alles mee gezegd,' zegt Leo lachend van achter zijn

toonbank. Tijdens het snipperen van een uitje voor een authentiek Haags broodje ei met ui blikt hij terug op de wedstrijd van zaterdagavond. „Dat was toch ongelooflijk. De hele zaak zat nokvol en iedereen was eigenlijk al heel blij met een puntje. Toen die bal erin vloog, ja, toen ontplofte hier de boel. Zie je de televisie in de hoek? Die staat nu dag en nacht aan op teletekstpagina 819, waar de stand van de eredivisie op staat. Ik heb al gezegd dat die blijft staan tot de letters er helemaal in zijn gebrand. ADO op de vijfde plaats, dat maak je toch nooit meer mee?"

Authentieke koffiehuizen zijn een begrip in Den Haag. Kloppend hart van de stad, waar door de mensen van de straat nog echte politiek wordt bedreven. „Ze zijn ooit bedoeld voor de bouwvakkers, om tussen de middag hun pakkie brood op te eten;' weet Leo. „Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit iemand met zijn eigen boterhammetjes naar binnen heb zien komen. Het is vooral een plek voor mensen uit de buurt om gezellig samen te komen. Potje kaarten, een drankje drinken en voetbal kijken:'

Terwijl Leo een poging doet om een gigantische omelet op drie witte boterhammen te schuiven, drinkt een groep mannen zwijgend een kop koffie en leest de krant. Een aantal van hen zit op een lange bank, die met behulp van geel-groene plakletters is omgedoopt tot de Aad Mansveld-tribune. Vanaf de voorpagina's knalt het juichende gezicht van Wesley Verhoek de zaak in.

Wat hebben de Hagenaars geklaagd over ADO, de afgelopen jaren. Die mineurstemming is dit seizoen volledig omgeslagen. Den Haag is weer trots op de lokale, helden, die dit seizoen opzien baren met aanvallend voetbal en met onmogelijk geachte overwinningen in Amsterdam en Eindhoven.

„Het is fantastisch wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd," zegt de uitbater van het koffiehuis glimmend. „Hier moeten wij als Hagenaars van genieten."

Een paar kilometer verderop zit de Haagse zanger John Medley met een tafel vol kranten voor zijn neus. Zijn single Groen, Geel, Hagt kreeg zaterdagavond plotseling landelijke bekendheid nadat het door matchwinnaar Wesley Verhoek werd bestempeld als het succesnummertje van de Haagse selectie.

„De telefoon staat roodgloeiend;' vertelt Medley. „Ik ben net al bij Frits Spits in de uitzending geweest en De Wereld Draait Door heeft ook al gebeld. De belangstelling is enorm:' Het idee van het liedje is ontstaan tijdens het 35-jarig jubileumfeest van Henk Patat, een rasechte supporter van Den Haag. „Henk vroeg mij of ik een ADO-single op wilde nemen. Ik heb een oud nummer van mij genomen en daar een nieuwe tekst op gemaakt. De melodie is een beetje Russisch, met een knipoog richting Dmitry Bulykin. Een aanstekelijk plaatje, vind ik. Over anderhalve week wordt de cd officieel gepresenteerd, tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Hopelijk kan iedereen het tegen die tijd meezingen'

Het nummer van Medley is door de ADO-selectie al goed opgepakt. Tijdens het trainingskamp van afgelopen winter in Estepona werd er gevochten om het enige aanwezige demo-cd'tje. Medley: „Tijdens de thuiswedstrijd tegen Heerenveen was ik in het stadion en kwam ik John van den Brom tegen. Die vroeg lachend wat ik had aangericht. Voor mij is het tof om te horen dat de spelers het zo'n leuk liedje vinden."

Zelf is de zanger groot fan van ADO Den Haag. Zaterdagavond was het dan ook genieten voor Medley. „Ik heb de eerste helft gekeken, daarna moest ik naar een optreden in Wateringen. Omdat het zo spannend was, heb ik het laatste kwartier in de auto geluisterd, op het parkeerterrein van het partycentrum. Na de wedstrijd zat ik gillend van vreugde op mijn stoel. Toen ik vlak daarna naar binnen liep, bleek dat ze daar met z'n allen op een groot scherm naar de wedstrijd hadden gekeken. Ik heb het nummer die avond twee keer gezongen, tot grote vreugde van het publiek."