Datum plaatsing: 22-01-2011 00:46:00

Verslag en foto's ADO Den Haag - sc Heerenveen 3-1

ADO Den Haag heeft goede zaken gedaan tegen SC Heerenveen. In de thuiswedstrijd wisten de Hagenezen overtuigend met 3-1 van de Friezen te winnen.

ADO Den Haag startte door de blessure van Kubik en de trainingsachterstand van Bulykin met Vicento links voor en met Immers als centrale spits. Buijs kreeg door het doorschuiven van Immers een plek op het middenveld toebedeeld. Voor Kum werd Ramon Leeuwin als centrale verdediger opgesteld.

ADO Den Haag startte sterk. In drie minuten wist het twee grote kansen te creeeren. In de tweede minuut joeg het SC Heerenveen goed op en kreeg daardoor eerst via Immers een kans en daarna in de rebound kon Jens Toornstra een poging wagen direct de 1-0 te maken.

SC Heerenveen maakte in de eerste helft maar weinig indruk en liet de aanvallen van ADO Den Haag over zich heen komen. ADO speelde fris en aanvallend en maakte weer indruk zoals in de eerste helft van de competitie vaker het geval was. Vlak voor de winterstop leek de schwung er  een beetje uit, dus het was prettig om te zien dat de energie en de drive er weer vanaf straalde vanavond.

En die energie werd ook beloond. In de dertiende minuut was het Wesley Verhoek die vanaf het middenveld een mooie voorzet gaf op Vicento. Die gaf keurig af op Buijs die met links onhoudbaar inschoot: 1-0. Ook daarna kreeg ADO Den Haag nog kansen genoeg op meer. Het hoefde niet eens vol gas te geven om gevaarlijk te worden. De gevaarlijkste aanval was er weer een die werd opgezet door Wesley Verhoek. Vanaf rechts gaf hij in een keer hard voor en Immers hoefde de bal maar in te tikken. Dat deed hij ook, alleen raakte hij de paal en ging de bal net aan de verkeerde kant van het net over de lijn.

Opmerkelijk detail in de wedstrijd was een van de spaarzame kansjes voor SC Heerenveen. Na een corner die Coutinho keurig pakte leek verdediger Jong a Pin opzichtig uit te halen en raakte daarbij ook de doelman van Den Haag. Scheidsrechter Liesveld -die verder een prima wedstrijd floot- hield hem de hand boven het hoofd en deelde geen straf uit.

In de laatste tien minuten van de eerste helft kreeg Heerenveen wat meer balbezit, maar echt gevaarlijk werd het niet. Een afstandschot van Grindheim was het gevaarlijkste wapenfeit, maar ook die bal ging ruim naast.

In de tweede helft kwam ADO Den Haag al snel op 2-0. Na wat rommelige minuten was het Verhoek (weer) die vanaf rechts voorzette. Buijs kwam aan de bal en kon hem afspelen op Toornstra. Die gaf de bal knap af aan de links vrijstaande Vicento. Vicento wist weer knap met links in de lange hoek de goal te maken: 2-0.

Daarna wisselde Ron Jans drie keer aanvallend voor SC Heerenveen, waardoor de wedstrijd weer een behoorlijk open karakter kreeg. ADO Den Haag werd naar achter gedrongen, maar echte kansen gaf het niet weg. De ruimtes tussen het middenveld en de spits werden echter zo groot dat ook ADO niet echt gevaarlijk kon worden. Toen het in de 76e minuut door een slordigheid van Rado 2-1 werd, kon iedereen zich opmaken voor een kwartiertje billenknijpen. Kevin Visser dacht daar anders over. Vanuit de achterlinie gaf hij een diepe pass en Lex Immers wist die op waarde te schatten. Hij hield Breuer van zich af en schoot schitterend de bal 'hard en hoog' in de korte hoek: 3-1.

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. ADO liet zich niet meer gek maken, SC Heerenveen geloofde het wel en daardoor eindigde de wedstrijd in 3-1.

Opvallend goede spelers: Verhoek (al was hij maar weinig aan de bal), Leeuwin (kan je overal neerzetten, haalt nooit een onvoldoende), Toornstra (geen uitleg nodig). Immers en Vicento hadden een grote bijdrage aan de score, maar hebben wel eens lekkerder in de wedstrijd gezeten.

Klik hier voor de ADOstats.nl statistieken van deze wedstrijd.