AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-11-2004 16:03:00

Elf meter te ver voor ADO Den Haag

Zelfs clubarchivaris Frans Leermakers kon het zich zaterdagavond niet heugen wanneer ADO Den Haag twee strafschoppen in één wedstrijd had gekregen, laat staan er ook twee in één duel had gemist.

Uit onderzoek blijkt dat Leermakers gelijk heeft. De ploeg van trainer Adelaar bleef door de missers van Geert den Ouden en Sjaak Polak tegen Willem II met lege handen: 0-1.

door René Dons

De frustratie droop in het Zuiderpark van de gezichten. Bij Adelaar ('Ik heb er ook wel eens eentje gemist'), bij de spelers en bij het publiek. Want ADO Den Haag leed de zoveelste onnodige nederlaag. De thuisclub deed helemaal niet onder voor de gasten uit Tilburg. ADO Den Haag-Willem II had even makkelijk in 3-3 of zelfs 4-4 kunnen eindigen, maar beide clubs gingen slordig met de kansen om. Sjaak Polak wilde na afloop het liefst in het niets verdwijnen. De Scheveninger had vorige week in Kerkrade een zekere 0-2 op zijn schoenen, waardoor ADO Den Haag die wedstrijd wel had gewonnen. Tegen Willem II miste hij niet alleen een strafschop, maar hielp hij ook twee kansen om zeep. In de zesde minuut kwam hij vanaf de zijkant alleen voor de Tilburgse doelman Oscar Moens, maar 'Sjakie' schoot veel te wild in. Even voordat hij de tweede strafschop mocht nemen, verprutste hij opnieuw een kans. Polak is duidelijk nog niet in goede doen en achteraf blijkt het niet verstandig te zijn geweest om hem de elfmetertrap te laten nemen. Maar dat was het ook niet in de negende minuut toen Geert den Ouden dit buitenkansje voor zijn rekening nam. Scheidsrechter Van der Hilst wees naar de stip, nadat de lange spits een bal tegen de hand van Jos van Nieuwstadt had gekopt.

Den Ouden joeg de bal bijkans het stadion uit. De vraag of ADO Den Haag wel vaak genoeg op het nemen van strafschoppen traint, verwierp Adelaar direct. "We trainen er vaker op dan andere clubs in de eredivisie. Daarvan ben ik overtuigd. Geert den Ouden blijft na elke training wat langer om nog een paar strafschoppen te nemen. Dan scoort hij bijna honderd procent. Dit kun je gewoon niet oefenen. Die discussie hoeven we niet aan te gaan, want die is al zo vaak gevoerd."

Adelaar zal de halve finale tijdens het EK in 2000 hebben bedoeld, toen Nederland tegen Italië tijdens de wedstrijd twee strafschoppen kreeg. Patrick Kluivert en Frank de Boer faalden in een volle Arena opzichtig. Na de verlenging werd Oranje vanaf de strafschopstip uitgeschakeld. Een syndroom was geboren. Zo ver zal het bij ADO Den Haag niet komen. "Ben je gek, de volgende keer schiet Geert ze er weer in", klonk Adelaar overtuigd.

ADO Den Haag kreeg ook genoeg 'normale' kansen. In de eerste twintig minuten en in de tweede helft had ADO Den Haag het betere van het spel. De enige dissonant was Alberto Saavedra. De Spanjaard faalde opnieuw en werd door Adelaar al na 29 minuten voor Daniël Rijaard naar de kant gehaald. Saavedra kreeg ook een gele kaart, waardoor hij voor de volgende wedstrijd tegen AZ is geschorst.
De enige treffer kwam in de 36ste minuut op naam van Kevin Bobson. De assist was van Albert van der Haar, nadat Jamie Smith in eigen strafschopgebied balverlies had geleden. In de slotfase werd het op het veld onvriendelijker. De vraag is of Youssef El-Akchaoui volgende week ook geschorst is. De verdediger ging in de tweede helft duidelijk over de schreef, toen hij op het lichaam van Anouar Hadouir ging staan. Dat ontging scheidsrechter Van der Hilst, maar het zou nog wel eens de aandacht van de aanklager van de KNVB kunnen krijgen.