Datum plaatsing: 16-01-2011 18:08:00

Statistieken eerste seizoenshelft

We waren er nog niet aan toegekomen, maar jullie hadden nog wat statistieken tegoed omtrent ons cluppie!

De beste speler van ADO is Wesley Verhoek. Gemiddeld scoort hij bij VI een 6,50. Daarmee is hij de op 9 na beste speler van de Eredivisie. Lex Immers scoort een 6,42 en staat daarmee op de 20e plek.

De meest waardevolle speler is Bulykin. Alleen Affelay staat voor hem, want hij heeft natuurlijk maar liefst 11 goals en 5 assists op zijn naam. Bulykin is ook ' topscorer in doelgebied' : maar liefst 9 van de 11 doelpunten scoorde hij ' binnen de 16' . Marc Janko staat met 5 doelpunten op ruime afstand op de tweede plek. Wesley Verhoek staat met 8 assist in de ´assist top 3´ van Nederland. Bulykin heeft daarnaast van die 9 goals drie kopgoals gemaakt en staat daarmee gedeeld vierde.

Gino Coutinho doet het ook prima. In 18 duels kreeg hij 27 tegentreffers te verwerken, gemiddeld 1,50 per wedstrijd. Hij is daarmee tiende op de ranglijst. Sergio Romero van AZ is eerste met 13 duels en 10 tegentreffers (0,77 per wedstrijd).

John van den Brom staat op een vierde plek met een gemiddelde score van 6,28, met boven hem Wiljan Vloet, van Veldhoven en Fred Rutten.

Timothy Derijck en Frantisek Kubik kregen allebei 5 gele kaarten en staan daarmee in de top 10 van kaartenrapers.

Statistieken rondom het veldspel:

In 19 duels noteerde ADO 219 doelpogingen (11,53 gemiddeld per wedstrijd). Het staat daarmee 7e in de ranglijst. ADO Den Haag maakt gemiddeld  bij 14,16% daarnvan een doelpunt en staat daarmee in de middenmoot. ADO kreeg 229 doelpogingen tegen en staat daarmee tiende met een gemiddelde van 12,05 per wedstrijd.Gemiddeld maakten clubs bij 13,10% van al die pogingen een tegendoelpunt.

ADO staat laatste in het lijstje met clubs die van buiten de 16 meter scoren. ADO Den Haag deed  ADO kreeg van buiten de 16 meter 4 doelpunten tegen, wat neer komt op 13,33 % van de doelpunten. Wel staat ADO weer hoog op de manier van scoren: via combinatie en collectief spel scoorde ADO 19x, dus 61,29%.Alleen de Graafschap, Heerenveen en Roda scoren hoger qua doelpunten in combi met combinatiespel. Tegen ADO met combinatiespel scoren is moeilijk: Slechts 33,67% van onze tegendoelpunten komen via collectief spel. Daarmee is het de beste ploeg van Nederland.

Via spelhervattingen weet ADO weinig potten te breken: het wist slechts drie keer vanuit een corner te scoren (9,52% van de doelpunten). Indirecte en directe vrije trappen leverden niets op en penalties werden (ook al zijn we het daar niet helemaal mee eens!) nog niet gegeven.   ADO kreeg in de 19 duels overigens 42 hoekschoppen mee (vijfde plek in de ranglijst) en stond ook 42 keer buitenspel (ook goed voor de vijfde positie).

ADO scoort het meest in de 1-15e minuut: 25%. 16-30e minuut: 3,2%, 31-45e: 22,6%. 46-60: 16,1%, 61-75e: 16,1% en het haags kwartiertje levert ook 16,1% procent van de doelpunten op.

Tegendoelpunten krijgt ADO natuurlijk ook: 1-15e: 16,7%, 16-30e: 10%, 31-45: 10%, 46-60: 30%, 61-75: 20% en het haags kwartiertje is wat minder in trek voor de tegenstander: 13,3%. In totaal kreeg ADO 30 doelpunten tegen.

ADO Den Haag maakte in 19 duels 286 overtredingen, goed voor een plekje in de middenmoot. AZ heeft de twijfelactige eer hier eerste in te staan met 312 overtredingen. ADO kreeg 36 keer geel en staat daarmee tweede: AZ kreeg er 37.

De grilligste ploeg is Ajax. Het heeft in de eerste helft een doelsaldo van +4, maar in de tweede maar liefst +17. ADO is vijfde met +5 in de eerste helft en -4 in de tweede helft: een verschil van 9 doelpunten. In het laatste kwartier hoeven we niet meer te wanhopen, maar we staan toch nog gewoon in de middenmoot met een doelsaldo van +1 in het laatste kwartier. PSV is eerste met +7.

Zijn we nog ergens het beste in? jawel, want volgens VI moet je bij ons zijn als het om amusementswaarde gaat: het staat eerste in de ranglijst met een waardering van 6,79 en laat daarmee FC Twente (6,78) en PSV (6,74) achter zich. Bij AZ kan je beter niet zijn: het staat laatste met een amusementswaarde van 5,83.

Prestaties afgezet tegen de begroting: ook hier doet ADO het uiteraard goed. Het staat op de derde plek. Met een begroting van 12 miljoen zouden we 11e moeten staan op de ranglijst. Aangezien we 8e staan, hebben we een verschil van 3 posities. FC Groningen en Roda JC staan nog boven ons. Feyenoord is de trieste hekkensluiter. Volgens het budget zou het derde moeten staan, maar door de dertiende positie zit er een verschil van 10 tussen.

Samenvattend:

ADO is goed bezig. Dat wisten we al, maar de statistieken bewijzen het ook. We hebben een aantal spelers die het verschil maken, maar we maken ook veel goals via combinatiespel en krijgen via combinatiespel nauwelijks goals tegen. Daarnaast hebben we  de meest attractieve ploeg van het land.
Zorgenpunten: het grote aantal gele kaarten, het niet scoren uit standaard situatiews en de vele goals die we uit standaard situaties tegenkrijgen. Trainen dus maar John!

Gerelateerd Nieuws: de statistieken van vorig jaar na de eerste helft van de competitie:

Dramatische cijfers voor ADO Den Haag (statistieken)