support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 DOR 28 13 10 5 49
5 GRA 28 15 4 9 49
6 GRO 27 14 6 7 48
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 EMM 27 11 6 10 39
10 CAM 28 11 6 11 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 28 10 7 11 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 28 7 7 14 28
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 28 4 8 16 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 15-01-2011 19:24:00

John van den Brom laat oude glorietijden herlevenHij is de “Stille Kracht” achter het succes van ADO

Door Yorick Roos

In de discussie over wie dit seizoen de meest succesvolle aankoop is van ADO Den Haag, wordt John van den Brom vaak over het hoofd gezien. Onder zijn leiding deden het voetbal en de resultaten de afgelopen maanden denken aan de Haagse glorietijden van weleer. Het geheim volgens Van den Brom? Duidelijkheid. “Er zit altijd een lijn in wat ik doe."

Het was deze zomer niet het makkelijkste moment voor een trainer om bij ADO in te stappen. De Haagse club handhaafde zich pas op het nippertje en beleefde een roerige periode met het vertrek van Raymond Atteveld. „Toen ik begon, hoorde ik verhalen dat het zo onrustig was binnen de selectie;' blikt Van den Brom terug. „Dat was iets wat de buitenwereld er van maakte, zelf heb ik er niets van gemerkt. Natuurlijk hou je in je achterhoofd dat je voor een groep komt te staan die zich op de voorlaatste speeldag veilig heeft gespeeld, maar voor mij overheersten de trots en het enthousiasme waarmee ik hier aan de slag kon. Ik heb duidelijk gezegd dat iedereen weer op nul begon.`

Na twee weken analyseren in de voorbereiding besluit de technische staf van ADO dat er op diverse posities versterking bij moet komen. Ramon Leeuwin volgt Van den Brom vanuit AGOVV, Frantisek Kubik en Dmitry Bulykin worden gehuurd en Sloveens international Aleksandar Radosavljevic komt over uit Griekenland.

Desondanks begint Den Haag niet goed, met nederlagen tegen Vitesse en Roda. ,,De spelers moesten wennen," aldus Van den Brom. „Aan elkaar, maar ook aan de speelwijze. In overleg met de groep zijn wij overgestapt naar een aanvallende speelstijl. De jongens konden zich daar prima in vinden, al kost het tijd om zo'n tactiek onder de knie te krijgen`.

Volgens Van den Brom viel de puzzel in elkaar in het uitduel met VVV. Toen klopte het ineens.
Leeuwin speelde voor het eerst in de verdediging en Bulykin kon starten en scoorde direct. Ik zag ook flarden terug van waar wij hard op hadden getraind. De echte bevestiging kwam een week later, met het gelijkspel tegen PSV. Aanvallend voetbal en Haagse bluf, zoals de supporters het graag zien. Toen wist ik dat we op de goede weg waren."

GERUCHTEN
Het opgeleefde ADO maakt daarna indruk door fris voetbal te koppelen aan resultaten. Hoogtepunten zijn de zeges op FC Utrecht en Ajax. De Haagse spelers zijn hot en er duiken geruchten op over clubs met interesse. Wesley Verhoek zou naar Ajax kunnen, Lex Immers naar Middlesbrough en ook voor Derijck zouden de clubs in de rij staan.

Dat valt allemaal wel mee, weet Van den Brom. „Er heeft zich niet één club concreet gemeld. De markt zit op slot. Door de goede resultaten is er binnen onze groep ook wat veranderd. Er wordt niet
meer gesproken over vertrekken maar over blijven, ook door spelers die een half jaar geleden aangaven weg te willen. In de zomer wilde Immers per sé vertrekken. Deze week tekent hij bij en is zo blij als een kind. Mooi"

Een smetje op de eerste seizoenshelft was het einde van het `droomhuwelijk' tussen de club en Ricky van den Bergh. De Hagenaar kon moeilijk leven met zijn reserverol en werd thuis tegen AZ uitgefloten door de eigen fans. Na overleg vertrok Van den Bergh een paar weken geleden naar Sparta. Van den Brom: Ricky is een goede voetballer en ik geloof écht in zijn manier van spelen. Het lastige voor hem was dat het elftal begon te draaien toen hij geblesseerd was. Daardoor had ik tijdelijk minder behoefte aan een type dan hij. Vervolgens speelden de media te veel op hem in. Toen hij ook nog werd uitgefloten, ben ik met hem gaan praten. Zijn vertrek was het beste. Ik heb nog regelmatig contact met hem ik hoop dat hij het goed doet bij Sparta.`

Door het succes van ADO en de situatie rond Van den Bergh was er veel belangstelling voor Van den Brom. ,,Als trainer houdt je werk nooit op. Soms word je 's nachts wel eens wakker en denk je: morgen moet ik dit en dat doen. Na de laatste wedstrijd voor de winterstop was ik kapot, de vermoeidheid sloeg toe. Normaal ga ik dan op vakantie met het gezin, maar daar kwam het niet van. Voor ik het wist stond ik weer op het veld. Gek genoeg kreeg ik de frisheid terug toen ik zag hoe enthousiast die jongens terugkwamen. Iedereen wil van dit seizoen een succes maken. Voor mij is dat genoeg om weer op te laden.

„Je hebt trainers die door de spreekwoordelijke porseleinkast denderen en je hebt trainers die opbouwen. Ik ben een echte bouwer. Ik zie de goede en zwakke punten van spelers, en de organisatie en werk daaraan met korte lijnen en duidelijkheid. Dat is mijn sleutelwoord. De jongens waarderen dat en nemen steeds meer hun verantwoordelijkheid. Dat is een van de redenen waarom wij het goed doen. Op trainingskamp is het prima om samen een biertje te drinken. Daarna moet iedereen de knop omzetten en keihard aan de slag gaan"

TOEKOMST
Van den Brom bouwt zijn loopbaan zorgvuldig op. Na de amateurs van Bennekom volgden de Ajax-jeugd, AGOVV en ADO.
`Er zit altijd een lijn in de dingen die ik doe. Of dat betekent dat ADO geen eindstation is? Dat weet ik niet. Ik ben een echte sportman, wil altijd winnen. Nu kan ik dat prima in Den Haag. Er liggen nog genoeg uitdagingen. Niet voor niets is er met de leiding voorzichtig over mijn toekomst gesproken. ` Mijn contract loopt nog anderhalf jaar. Dat lijkt lang, maar voor je het weet is het om. Voorwaarde is dat onze perspectieven moeten matchen. Daar kijken wij nu naar."