Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-02-2005 11:53:00

ADO kijkt niet meer naar beneden

Vooraf had Frans Adelaar voor een puntje in Nijmegen getekend, maar zondagmiddag omstreeks kwart over vier overheersten toch de gemengde gevoelens bij de oefenmeester van ADO Den Haag. Zijn ploeg behaalde een 1-1 gelijkspel tegen NEC. Maar had er niet meer ingezeten?

door René Dons

"In de tweede helft wel", antwoordde Adelaar. "We kwamen goed uit de kleedkamer en domineerden. Dit leverde kansen op voor Cedric van der Gun en Geert den Ouden, maar NEC bleek in de persoon van Dennis Gentenaar over een uitstekende doelman te beschikken. De gelijkmaker van Roy Stroeve uit een vrije trap van Ferrie Bodde was de bekroning voor een goede periode."

"Maar in blessuretijd had Said Boutahar nog de 2-1 voor NEC op zijn schoen", vervolgde Adelaar. "Dorus de Vries redde op dat moment voor ons het punt. Deze wedstrijd kon vele kanten op en uiteindelijk denk ik dat NEC en ADO Den Haag tevreden moeten zijn met het gelijkspel."

De Vries was gistermiddag in Nijmegen weer eens de grote uitblinker bij ADO Den Haag. Hij onderscheidde zich vooral in de eerste helft. De Hagenaars begonnen goed aan de wedstrijd, wat na zeven minuten in een kans voor Ferrie Bodde resulteerde. De middenvelder schoot zelf in de handen van Gentenaar, terwijl hij de bal beter op Geert den Ouden had kunnen afleggen. De spits stond vrij voor open doel.

Niedzielan

NEC drong in die fase wel aan, maar moest het voetballend afleggen tegen de Hagenaars. Daarin kwam verandering na de 1-0 van Andrzej Niedzielan. De peperdure Pool boog in de twintigste minuut de bal over De Vries. Hieraan gingen knullig balverlies van Geert den Ouden en een struikelpartij van Jan Paul Saeijs vooraf. De verdedigers van ADO Den Haag hadden de grootste moeite om op het spekgladde veld op de been te blijven. Maar zij wisten zich door een uitstekende Dorus de Vries gesteund. De sluitpost speelde enkele malen een heldenrol door ervoor te zorgen dat de achterstand voor ADO Den Haag niet groter werd. De Vries kreeg hierbij ook de hulp van de lat. Eerst kopte de bij NEC debuterende Bart van den Eede de bal uit een voorzet van Jeffrey Leiwakabessy op de dwarslegger en daarna was het Niedzielan, wiens lob via de vingertoppen van De Vries op de lat belandde.

De periode dat ADO Den Haag werd overlopen duurde niet langer dan een kwartier, toen hervonden de Hagenaars zich en was er gek genoeg van het enorm financiële verschil tussen de twee clubs niets te merken. De tweede helft was voor ADO Den Haag. De ploeg was veel feller dan voor rust. Adelaar had in de rust Youssef El-Akchaoui in de kleedkamer achter gelaten. ''NEC liet de rechterkant vrij. Ik vond dat Youssef en Sjaak Polak onvoldoende gebruik maakten van de ruimte die daar lag", verklaarde Adelaar zijn ingrijpen. "Daarom heb ik Youssef voor Roy Stroeve gewisseld en Polak op de linksachterpositie geposteerd. Daardoor kregen we meer dreiging. We speelden beter en hebben gewoon de mogelijkheden gehad om hier net zoals vorig seizoen met 2-1 te winnen."

NEC werkt met een hogere begroting, heeft veel duurdere spelers, maar staat na gistermiddag gewoon met ADO Den Haag met twintig punten op een gedeelde veertiende plaats op de ranglijst. Beide clubs moeten punten blijven sprokkelen om genoeg voorsprong te houden op de achtervolgers De Graafschap, RBC Roosendaal en FC Den Bosch. Van die drie won alleen De Graafschap met 2-0 van uitgerekend FC Den Bosch. Adelaar: "Hierdoor blijft het gat met De Graafschap zes, met RBC Roosendaal negen en met FC Den Bosch elf punten. Maar wij moeten helemaal niet meer naar beneden kijken. Wij moeten gewoon zorgen dat we zelf voldoende punten halen. De wedstrijd van vandaag tegen NEC heeft weer bewezen dat we voor niemand onder doen."