support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-02-2005 15:49:00

'Een stadionverbod raakt een fan heel diep'


ADO werd deze week door de aanklager van de KNVB bij de commissie van beroep op de vingers getikt. De club heeft na de gestaakte wedstrijd tegen PSV te weinig stadionverboden opgelegd.


Bovendien waren de straffen van drie maanden veel te mild, aldus de KNVB. Ruurd de Boer van ADO Den Haag reageert.

door René Dons

 "Heeft zo iemand van de KNVB wel een idee hoe zwaar het voor een supporter is als hij drie maanden de wedstrijden van zijn club niet mag bezoeken?", vraagt Ruurd de Boer, voorzitter van de raad van commissarissen, zich af na de kritiek van de aanklager van de KNVB. Volgens de bond had ADO Den Haag de veertien supporters die zich tegen PSV schuldig maakten aan de spreekkoren richting scheidsrechter René Temmink met minimaal een jaar moeten straffen.

 

"Voor het beledigen van de arbitrage staat bij de KNVB een stadionverbod van één jaar", vertelt De Boer. "Maar als club willen wij bepalen wat een passende sanctie is voor iemand zich tijdens een duel door emoties laat leiden en buiten zijn boekje gaat. Het maakt voor mij een groot verschil of iemand de scheidsrechter uitmaakt voor 'hoerenjong' of roept 'Hamas, Hamas, Temmink aan het gas'. Het eerste is fout, maar het tweede is heel erg fout. Voor de laatste kreet leggen wij ook een zwaardere straf op. Als wij daar iemand voor hadden kunnen pakken, dan had hij een stadionverbod van een half jaar gekregen. Maar een jaar vind ik buiten proportioneel. Dat is toch niet te vergelijken met een strafmaat die iemand krijgt als hij een kleine wetsovertreding pleegt? De KNVB heeft geen idee wat de consequenties zijn van een lange straf voor spreekkoren. Volgens mij werkt het dan ook contraproductief, want dan proberen de boosdoeners na enige tijd wel op een illegale wijze in het stadion te komen. Dat werk je met te hard straffen in de hand." ADO Den Haag heeft tien supporters naar aanleiding van de wedstrijd tegen Ajax een stadionverbod opgelegd en veertien vanwege de spreekkoren tijdens de wedstrijd tegen PSV. Ruurd de Boer heeft de meesten op zijn kantoor in het Zuiderpark op bezoek gekregen.

 

Weerwoord

"We hebben ze allemaal uitgenodigd. Wij vonden dat ze ook een weerwoord mochten hebben. Bovendien wilden we zeker weten dat ze ook schuldig waren. Als je dan vertelt dat ze drie maanden niet in het stadion mogen komen, zijn veel van deze supporters gebroken. Die smeken je bijna of ze geen andere straf kunnen krijgen. Vergis je niet. Een stadionverbod van drie maanden betekent dat een fan twaalf wedstrijden moet missen, daar raak je zo'n jongen mee. Er kwam er eentje met zijn vader, wat ik op zich heel goed vond, en die vroeg of hij geen taakstraf kon krijgen. Ik heb gezegd: 'Nee, maar ik hoop wel dat je ervan leert'. Sommigen zijn zo emotioneel bij zo'n wedstrijd betrokken dat ze niet eens weten dat ze iets naar de scheidsrechter hebben geroepen." De stadionverboden van ADO Den Haag zijn niet door de KNVB overgenomen, daarvoor moeten de sancties voor het beledigen van een scheidsrechter minimaal een lengte hebben van een jaar. Hierbij mag ook een deel voorwaardelijk opgelegd worden. "Hadden we dan mensen een stadionverbod moeten opleggen met een proeftijd van negen maanden? Dat vinden we bovenmatig", vervolgt De Boer. "Vergeet ook niet dat we twintig jaar alles wat ervan de tribune werd geroepen, hebben getolereerd. Dit seizoen is er een ommekeer en wil de KNVB stadionverboden opleggen aan fans, boetes aan de club en misschien nog wel een wedstrijd zonder publiek. Met die laatste sanctie tref je de verkeerde mensen. Daarom hebben wij een motie ontwerpen om de laatste straf voor spreekkoren uit het tuchtreglement van de KNVB te halen. We hebben inmiddels acht toezeggingen van collega-clubs binnen, die zijn het ermee eens dat de strafmaat van een wedstrijd zonder publiek veel te zwaar is. Maar dit voorstel kan pas in mei op de vergadering betaald voetbal in Zeist worden besproken."

 

Foto's

Het aantal van veertien stadionverboden voor de wedstrijd tegen PSV moet ook Ruurd de Boer zijn tegengevallen. De bestuurder riep daags na de wedstrijd tot dertig te zullen komen. "We hebben er tien van het duel met Ajax en veertien van de wedstrijd tegen PSV. Daarnaast zoeken we nog tien jongens, daarvan hebben we foto's maar weten we niet precies wie het zijn. De foto's liggen ook op de politiebureaus en bij de ingangen van het stadion. Wij hopen deze tien snel te achterhalen. Het grote probleem is dat je naar aanleiding van de camerabeelden met veel moeite mensen kunt identificeren. En wij willen per se weten dat we de goede hebben. We nemen daarin geen risico's. Op korte termijn komt er een tweede cameraman die beelden van de tribunes maakt en dan werken we ook met veel betere lenzen, waardoor we bij voorbeeld betere foto's kunnen maken van de video-opnamen. Want het is ons ook ernst. Wij vinden dat bepaalde leuzen niet in het stadion thuishoren, maar maken wel onderscheid tussen ludieke spreekkoren en kwetsende en beledigende. De KNVB doet dat niet, die heeft één strafmaat en dat gaat mij persoonlijk te ver."