support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 24-01-2005 11:22:00

'Over vijf jaar is ADO Den Haag een vaste subtopper. Zeker weten!'


Proprof Magazine sprak met middenvelders Sjaak Polak (28) en Gill Swerts (22) over het Haagse clubgevoel, het imago, de ambities maar ook over de Maccabi Spelen, het nationale elftal van Congo en volwassen worden op je veertiende.


bron: Proprof Magazine

De warme kennismaking begint met de kleine Fabio Polak (bijna 2) die voetballend door de huiskamer de verslaggever tegemoet rent. Als dit Haagse talent om 8 uur - heel verstandig - zijn nachtrust gaat pakken, settelen de beide middenvelders zich aan de eettafel. Snel blijkt dat beide spelers via een andere weg in hetzelfde team terecht gekomen zijn.
Polak is geboren en getogen in Den Haag en voetbalt na achtereenvolgens Excelsior en FC Twente nu dus bij ADO Den Haag. Swerts werd al op zijn elfde als Belgisch jeugdtalent door Feyenoord gescout maar zijn ouders - en hijzelf ook - vonden hem iets te jong voor een overstap naar Nederland. Drie jaar later ging hij echter wel van Beveren naar een gastgezin in Rotterdam om bij Feyenoord zijn geluk te beproeven. Omdat hij het gevoel had dat hij niet echt een kans heeft gekregen, verliet hij enigszins teleurgesteld de Rotterdamse club. Nu voelt hij zich helemaal thuis bij ADO Den Haag.


Wat maakt het dat jullie het zo naar je zin hebben bij ADO Den Haag?
“De sfeer,” antwoordt Polak zonder aarzelen. “Je merkt aan alles dat je hier te maken hebt met een club met historie, het beroemde Zuiderpark stadion, de bijzondere band van de spelers met de supporters, befaamde oud-spelers enzovoort.” Swerts vertelt dat hij in Den Haag een bijzonder welkom heeft gekregen. Niet alleen de opname van zijn collega’s in de groep maar vooral de manier waarop de Haagse supporters hem als eerste Belg hebben ontvangen en nog steeds benaderen hebben diepe indruk op de speler gemaakt.


Maar die supporters hebben toch juist een heel andere reputatie?
“Ik ben blij dat ik daar iets over kan zeggen,” aldus Polak “ADO Den Haag heeft net als alle andere clubs in Nederland een aanhang waarin af en toe een paar mensen het voor de grote groep verpesten, maar bij negen van de tien wedstrijden zijn het gewoon heel trouwe en loyale fans. We vormen daarin geen uitzondering op andere clubs. Wel is het zo dat Den Haag vaak in het verdomhoekje zit. Den Haag had de primeur van het staken van een wedstrijd wegens spreekkoren. Een week daarna werd bij de wedstrijd AZ- Feyenoord letterlijk hetzelfde geroepen maar werd er wel door gespeeld. Je krijgt de indruk dat ADO Den Haag dan een makkelijker prooi is dan een andere club, zonder te willen oordelen over wat er gebeurt is.”

eigen verantwoordelijkheid
Waarin verschilt ADO Den Haag van bijvoorbeeld Feyenoord of FC Twente?
“Het voelt met name wat vrijer,” aldus Swerts na enig nadenken. “Daarmee bedoel ik niet dat er geen discipline is, maar wel dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en dat we daarin allemaal onze eigen verantwoordelijkheid hebben en pakken. Niemand hoeft eraan herinnerd te worden dat je op de dag voor een zware wedstrijd je rust pakt of gezond eet. Maar we weten wel van elkaar dat we het doen en dat is heel prettig om in te werken.
Dat dit op dit moment nog niet heeft geleid tot een plek bij de eerste twaalf in de Holland Casino Eredivisie ligt meer aan domme pech dan aan gebrek aan kwaliteit in de selectie. Kijk maar naar de laatste paar wedstrijden. Een iets betere afwerking of een penalty er wel in, had betekent dat we nu een paar plaatsen hoger op de ranglijst hadden gestaan.”


Wat voor effect heeft dit op de groep?
Swerts: “Misschien klinkt het raar, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat we wedstrijden gaan winnen en dat we dit jaar niet hoeven te strijden in de nacompetitie. Op de training gaat alles goed en scherp en de kwaliteit spat van de groep.”
“Ook de technische staf geeft deze jonge groep het vertrouwen en zegt dat als we zo door gaan het vanzelf goed gaat komen met de punten,” vult Polak aan. Dat geeft wel vertrouwen, hoor.”


Wat is de invloed van Frans Adelaar, jullie trainer?
“Ik denk dat hij de perfecte trainer voor deze groep is,” zegt Swerts. “Er steekt niemand kwalitatief boven of onder de groep uit en hij heeft echt een groep, één team, van deze selectie weten te creëren. Ik denk dat dit zijn grote kwaliteit is en dat heeft hij volgens mij ook bij Utrecht bewezen.”
Polak: “Zijn discipline is iets dat mij ook erg aanspreekt. Voetbal is een vak dat je zo professioneel mogelijk moet benaderen en dat doet deze trainer.”


Hoe is het voetbal volgens jullie veranderd de laatste tijd?
“Het is de afgelopen 5 jaren steeds gekker geworden,” meent Polak, de meest ervaren van de 2 middenvelders. “Vroeger kon een schouderduw nog, maar de laatste tijd lijkt het wel dat je in je wil om te winnen niet eens meer naar de veters van je tegenstander mag kijken. Anders is alles en iedereen al over de rooie. Het lijkt wel alsof onder druk van de TV, geld en de commercie niets meer normaal kan gaan binnen het voetbal.”
Polak pleit voor een nuchtere Haagse kijk op het voetbal. “Eigenlijk moet je voetbal op echt gras in de open lucht spelen en ophouden met camera’s in het veld en videobeelden en schorsingen achteraf. De scheids beslist en klaar is klaar.” Swerts vult aan: “Toch denk ik wel dat we over tien jaar in elk stadion op kunstgras zullen spelen. De vooruitgang is gewoon niet te stoppen.”

fanatieke instelling
Hoe zien jullie je toekomst in de voetballerij?
Hier antwoorden de twee spelers met name voor de ander. Swerts ziet Polak absoluut nog groeien en denkt dat hij na ADO Den Haag of naar een topclub in Nederland of naar het buitenland gaat. Zelf ziet Polak in Nederland Feyenoord wel zitten en als het over het buitenland gaat, lijkt Engeland wel te passen bij de instelling en kwaliteiten van Polak. Op dit ogenblik zit het afwerken wat tegen bij Sjaak, aldus Swerts, maar met zijn fanatieke instelling en ervaring is hij, als hij nog twee jaar doorgroeit, een grote aanwinst voor de Engelse Premier League.
Swerts is, volgens Polak niet te behouden voor ADO Den Haag. Hij was niet voor niets het grootste talent uit België. Polak: “Hij speelt nu al sterk en staat niet eens op zijn beste positie van rechts op het midden. Door omstandigheden staat Gill nu rechts in de verdediging, maar let op mijn woorden: binnen niet al te lange tijd speelt Gill gewoon een zeer dominante rol bij Feyenoord op het middenveld.”
Als sterke punten van Swerts roemt Polak met name het uitschakelen van de tegenstander en als verbeterpunt het verdedigend koppen.
Overigens zijn beide spelers aangesloten bij Sportpromotion van Rob en Karel Jansen, welk kantoor de belangen van beide spelers behartigt. Saillant detail is dat Rob Jansen adviseur en medeaandeelhouder van ADO Den Haag is.

En een interland carrière?
“Ik ben nu 28 en moet dus reëel zijn,” aldus Polak. “De kans wordt steeds kleiner maar je weet maar nooit.” “Ja, Barry van Galen is ook op zijn 38e gedebuteerd, je hebt nog 10 jaar,” grapt Swerts. “Voor jou ligt dat anders Gill,” antwoord Polak. “Je bent niet alleen pas 22, maar je kunt ook nog zowel voor België als voor Congo kiezen.”


O ja, hoe zit dat, Gill?
“In de jeugd heb ik altijd in de nationale elftallen van België gespeeld, maar ik kan nu ook nog kiezen voor het nationale elftal van Congo vanwege het paspoort van mijn vader.”

Aan wie hebben jullie het meeste te danken als het over voetballen gaat?
“Aan mijn moeder, geen twijfel mogelijk,” aldus Sjaak Polak. “Zij is te vroeg overleden, maar zonder haar had ik niet gestaan waar ik nu sta, ook in het voetbal. Gill Swerts zegt ook goed te beseffen dat hij zijn familie veel respect is verschuldigd. “Denk maar eens na wat een verdriet zij hebben gehad toen ik op mijn veertiende naar een gastgezin in Nederland ging voor het voetballen.”

vicieuze cirkel
Hoe ziet de toekomst van ADO Den Haag eruit?
Die zien beide heren erg positief. Ze vinden het te gek voor woorden dat de op vijfde stad van het land geen voetbalclub heeft die vast in de sub-top speelt. Polak is erg duidelijk over wat daarvoor moet gebeuren. “Een nieuwe stadion. Als dat er is moet je eens komen kijken. Daarmee gaan we echt een vicieuze cirkel doorbreken.” “Meen eens,” zegt Swerts. “Met een nieuw stadion krijg je in eerste instantie meer supporters, maar ook sponsors en bedrijven zullen dan ook meer interesse tonen en dus meer inkomsten voor de club genereren. De betere spelers vertrekken dan niet en de prestaties volgen dan ook absoluut. Het is ook van belang dat deze ontwikkeling zich nu gaat inzetten omdat van de huidige selectie met jonge spelers er over drie tot vijf jaar een aantal zich dusdanig ontwikkeld zullen hebben, dat ze anders zullen vertrekken.”
“Maar eerst gaat er nog iets anders gebeuren, op kortere termijn,” aldus Swerts Als de verslaggever nieuwsgierig informeert hoort hij dat Sjaak Polak in de winterstop gaat trouwen. Op de vraag of er nog iets aan vrijgezellenfeest geregeld wordt vanuit de selectie, moet Swerts hard lachen. Hij wil alleen maar aangeven dat het goed is dat er voorlopig niet gevoetbald hoeft te worden op tweede kerstdag. “Want ik weet niet of Sjaak daartoe in staat zal zijn?”


De verslaggever neemt afscheid en de beide spelers schuiven snel achter de TV voor de UEFA cup wedstrijd van Feyenoord. Op de autoradio hoor ik Feyenoord net een doelpunt maken maar ik mis de naam van de maker. Ik beeld me in dat het Sjaak Polak was op aangeven van Gill Swerts maar dan ben ik drie jaar in de toekomst vooruit en dat zou zonde zijn voor de mooie tijd die ADO Den Haag nu tegemoet gaat.