AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 08-01-2005 15:21:00

ADO Den Haag koestert talent Eljero Elia

Als de nieuwe zwarte parel werd hij begroet door de aanhang van ADO Den Haag. Eljero Elia, pas 17 jaar, beleefde in de 62ste minuut van de oefenwedstrijd tegen Stormvogels/Telstar (3-1 voor de Hagenaars) zijn eerste glorieuze moment bij de eredivisionist: zijn debuut.

De aanvaller, voortkomend uit de eigen jeugd van ADO Den Haag, loste de onzichtbare Geert den Ouden af en creëerde direct een grote, door hemzelf gemiste kans.

door Peter van de Stadt

Secondenlang treurde hij over die misser. ADO Den Haag-trainer Frans Adelaar kon er na afloop wel om grinniken. "De aanval ging verder maar Eljero stond nog met zijn handen in zijn haar. Op de voorzet die volgde had hij de bal bij wijze van spreken alsnog in kunnen knikken. Het geeft aan dat hij nog veel moet leren, maar dat is logisch als je zo jong bent en je debuut maakt. We zijn in ieder geval blij met zijn doorbraak, zeker gezien het feit dat we niet dik in de aanvallers zitten".

De eerste oefenwedstrijd van ADO Den Haag in het nieuwe jaar, kort voor het trainingskamp in Turkije, had de trainer zeker in de eerste helft niet kunnen bekoren. "Ik vond de instelling aan onze kant niet goed. Ik ben in de rust daarom een beetje boos geworden. Ik wees ze op de inzet van Stormvogels/Telstar, dat er wel vol in ging. Ik vond ook dat we te vaak balverlies leden. Gelukkig was de tweede helft beter", oordeelde Adelaar, die zijn ploeg na een 1-1 ruststand naar 3-1 zag uitlopen. Elia werd uit voorzorg afgeschermd van de pers ("We brengen hem voorzichtig", grijnsde Adelaar), maar hij kon nog wel kort zijn visie op zijn debuut geven. "Hartstikke mooi. Maar die kans had ik moeten maken", meende de 17-jarige.

Naast Elia maakte gistermiddag overigens nog een Hagenaar zijn debuut in het eerste. Wesley Verhoek mocht in het laatste kwartier van de wedstrijd opdraven voor Sjaak Polak. Jeugdspeler Verhoek liep aan het begin van dit seizoen nog een open beenbreuk op tijdens een toernooi, nadat hij hard in aanraking was gekomen met een reclamebord. Verhoek smaakte wel het genoegen bij zijn eerste optreden direct te scoren. Via een Stormvogels/Telstar-verdediger schoot hij in blessuretijd ADO Den Haag naar 3-1. Gill Swerts had de thuisclub na elf minuten in de eerste helft op 1-0 gezet. Na de verdiende gelijkmaker van de eerstedivisionist (33ste minuut, Sjaak Lettinga), was Swerts een kwartier na rust wederom succesvol. Hij schoot op aangeven van Roy Stroeve de 2-1 binnen.

Trainer Frans Adelaar wilde verder weinig conclusies verbinden aan het oefenduel, waarin het startende verdedigingsduo Spira Grujic/Jan Paul Saeijs een paar keer zwak optrad. Adelaar liet na rust zeven invallers opdraven: doelman Jim van Fessem (voor Dorus de Vries), Roy Stroeve (Jamie Smith), Alberto Saavedra (Tommie van der Leegte), Daniel Rijaard (Spira Grujic), Eljero Elia (Geert den Ouden), Marcel Pronk (Jan Paul Saeijs) en Wesley Verhoek (Sjaak Polak). "Ze hebben allemaal wedstrijdritme op kunnen doen, dat is het belangrijkste", aldus Adelaar. Het Zuiderparkstadion werd gistermiddag bevolkt door 1025 toeschouwers, die vijf euro betaalden om binnen te komen. De hele recette worden overgemaakt naar giro 555 (Azië).