support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 18 3 2 57
2 PSV 24 15 6 3 51
3 AZA 24 14 7 3 49
4 VIT 24 14 3 7 45
5 FEY 24 12 7 5 43
6 GRO 24 12 6 6 42
7 TWE 24 9 8 7 35
8 UTR 23 8 10 5 34
9 FOR 24 9 4 11 31
10 HEE 24 7 9 8 30
11 HER 24 8 5 11 29
12 ZWO 24 5 11 8 26
13 SPA 24 6 6 12 24
14 RKC 24 5 8 11 23
15 VVV 23 6 4 13 22
16 WII 24 4 5 15 17
17 ADO 24 2 9 13 15
18 EMM 25 2 7 16 13
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-02-2006 17:59:00

Wonder dat er geen doden zijn gevallen


Het is een wonder dat er bij de aanval van zo eenn zeventig Ajax-supporters op het supportershonk van ADO Den Haag... ... op vrijdagavond 10 februari geen doden zijn gevallen.


Door Maaike Kraaijeveld en Victor Schildkamp

Duidelijk is dat het handjevol supporters van ADO als ratten in de val heeft gezeten. Vermoedelijk hebben zij het alleen maar overleefd, doordat de rookontwikkeling van de door de Amsterdammers naar binnen gegooide rookbom zó sterk was, dat zelfs de Ajacieden weer op de vlucht zijn geslagen. Dat wordt duidelijk in een reconstructie die deze krant heeft gemaakt op basis van feiten en verhalen. Allemaal op basis van anonimiteit.

De betreurenswaardige avond begint in het Ajax-home in Amsterdam waar supporters, vermoedelijk na wat te hebben gedronken, bedenken: we zijn met zeventig man en we gaan naar Den Haag! Wraaknemen voor het in brand steken van het Ajax-supportershome een jaar geleden, hoewel nooit is bewezen dat Hagenaars daar iets mee te maken hadden.

De Ajacieden gaan in ongeveer twintig auto’s naar Den Haag. In eerste instantie rijdt één Amsterdamse auto tot aan het stadion Zuiderpark bij de Noord-tribune, waaronder het Haagse home zit. Tijdens deze ’voorverkenning’ houden de andere Ajax-supporters zich verscholen. Een en ander moet vlak voor 23 uur zijn geweest. In het ADO-home zijn op dat moment acht man - er gaat ook een aantal rond van twaalf man - aanwezig.

Drie Hagenaars zijn aan het tafeltennissen, de anderen zitten achter in het honk. Voor hen totaal onverwacht wordt er om 23 uur een ruit inslagen en een rookbom naar binnen gegooid. Direct daarna stormen vier Ajacieden met gasmaskers op het home binnen. De rest van de Amsterdammers komt er achteraan gerend, velen gewapend met messen en priemen en één met een honkbalknuppel waaraan een punt is geslepen. Het honk staat dan al helemaal onder de rook. De drie Hagenaars die aan het pingpongen zijn, worden door de overval volstrekt overrompeld. Ze zijn kansloos tegen het geweld.

Dat er ’kinderen zijn ontzien’ zoals op Ajax-internetsites staat, blijkt niet te kloppen. De zwaarstgewonde Hagenaar is 16 jaar en ’kinderen’ zijn op dat tijdstip niet in het honk aanwezig. Drie jongens die zich het meest vooraan bevinden, worden geslagen en gestoken. Vermoedelijk één loopt een hoofdwond op doordat hij met de geslepen honkbalknuppel wordt geraakt. Eén Haagse supporter wordt overgoten met een brandbare stof, vermoedelijk benzine. De Amsterdammers proberen hem in brand te steken. Dit lukt in de commotie niet.

De Hagenaars die achter in het honk zijn op het moment van de aanval, rennen het keukentje in en barricaderen de deur. Zij bellen vanuit de keuken het noodnummer 112. De melding die binnenkomt bij de politie is: ’We zijn in elkaar geslagen door Ajax-supporters en er zijn gewonden gevallen.’ Bij de politie wordt ’gezien de aard van de melding’ direct groot alarm geslagen. Politiewagens van alle bureaus worden richting Zuiderpark gedirigeerd en ook de GGD en de brandweer worden opgeroepen met spoed naar het supportershome te gaan.

Hoewel er een molotovcocktail in de keuken is terechtgekomen, ontbrandt deze niet. Ondertussen proberen twee Haagse supporters de wand met vaantjes te beschermen. De wand blijft overeind.

De enorme rookontwikkeling in het honk is vermoedelijk de redding van de ADO-fans. Op een gegeven moment is niet meer te zien wie waar is en rennen de aanvallers hoestend en proestend het honk uit, terug naar hun auto’s.

Als de politie, de GGD en de brandweer in het Zuiderpark aankomen, zijn de Amsterdamse aanvallers al gevlogen. De gewonden worden afgevoerd. Op de wegen naar Amsterdam (A4 en A44) zijn inmiddels opvallende en onopvallende politieauto’s geposteerd. Daaraan wordt meegewerkt door alle korpsen langs de route Den Haag-Amsterdam. Op basis van getuigenverklaringen kan een aantal auto’s worden aangehouden met in totaal tien Ajax-supporters. Waar dat precies is gebeurd, wordt niet duidelijk.

Voor het ADO Den Haag-stadion verzamelen zich ondertussen zo’n 150 ADO-supporters die telefonisch over de aanval hebben gehoord. Om te voorkomen dat de Hagenaars optrekken naar Amsterdam, geeft de politie het zwaar beschadigde supportershome snel vrij voor de woedende Haagse fans. Ook leden van het bestuur van ADO, directie en ander kantoorpersoneel komen naar het stadion om de gefrustreerde fans op te vangen en ziekenhuisbezoeken af te leggen.

Vanuit Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Rotterdam melden zich supporters van andere eredivisieclubs om de laffe daad van de Ajacieden te wreken. De politie blijft tot half drie ’s nachts rond het stadion in het Zuiderpark. Dan hebben alle Haagse supporters het terrein verlaten.