support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 28-08-2005 21:56:00

Fietsen met Peter Jungschläger


Voetballers rijden in een grote dure auto, dat schijnt zo te horen. En dan zijn de voertuigen waar de Nederlandse voetballers zich mee verplaatsen, vaak nog bescheiden ten opzichte van de wagens van spelers in Engeland of Italië.


Ook bij ADO Den Haag liegt het wagenpark er niet om, maar deze club heeft ook een speler die simpelweg met de fiets naar trainingen en wedstrijden komt: Peter Jungschläger (21). Elf fietste een ochtend met hem mee.

Tekst: Nathalie Nuiten

Om kwart voor tien moet Peter Jungschläger op de club zijn. Normaal is hij er in vijf minuten, want hij woont erg dicht bij het Zuiderparkstadion. Vandaag zal zijn fietstocht iets langer duren dan normaal, omdat er een fotograaf bij is die hem hier en daar het parkoers twee keer laat afleggen. Rond negen uur komt Peter dan ook al de trap af in zijn woning aan de Kootwijkstraat. Bij toeval een typische naam. Peter traint namelijk bij het eerste en zit meestal bij het eerste op de bank, maar speelt zijn wedstrijden tot nu toe nog op maandagavond met het beloftenelftal. En de trainer van dat team is Bob Kootwijk. Niet de persoon naar wie de straat vernoemd is, maar toch toevallig dat Peter die naam dagelijks voorbij ziet komen. In de straat weten de buren ondertussen wel dat ze een selectielid van ADO Den Haag als medebewoner hebben. ,,Er komt wel eens een groepje jonge meisjes aan de deur die vragen om een handtekening, maar verder wordt er geen heisa gemaakt hoor.''

Peter woont samen met zijn vriendin, maar zij is vandaag nog niet wakker om hem uit te zwaaien. ,,Ze had gister avonddienst en was laat thuis. Zodoende ligt ze nog op bed.'' Toch klinkt er boven gerammel. Al snel blijkt dat de nieuwste aanwinst van Huize Jungschläger. Peter loopt even terug de trap op en komt naar beneden met een klein schattig bolletje wol, een katje van een paar weken oud. Net weg bij het nest van de moeder. Peter zet haar weer veilig boven aan de trap en loopt naar beneden om zijn fiets van het slot af te halen. Zijn andere kat, een pikzwarte van een half jaar oud, komt eens even kijken wat de baas allemaal aan het doen is.

Peter en zijn vriendin wonen hier sinds vorig jaar. Tot die tijd woonde Peter in Voorburg en kwam hij met de tram naar de trainingen. Of hij kwam samen met Wesley Zandstra (speelt ondertussen bij FC Zwolle, red.) en zijn vader naar de training en ging met zijn eigen vader weer naar huis. Vanuit Voorburg heeft hij dus nooit hoeven te fietsen. Nu stoort het fietsritje van een paar minuten hem geen seconde. ,,Ik ga deze maand beginnen met rijlessen, want een rijbewijs zou toch wel handig zijn. Maar ook al zou ik een auto hebben, dan nog denk ik dat ik met de fiets naar de training zou komen. Het is zo dichtbij, voordat je gestart hebt ben je er al. Met slecht weer zou het misschien wel prima zijn, maar nu los ik dat gewoon op door met een paraplu lopend naar de training te gaan.

Peters' fiets staat elke dag tegenover de keet waar de perskamer in huist en naast de ingang naar de kleedkamers. Die fiets staat er al sinds november 2004 elke dag op de trainingstijden van het eerste, maar weinig mensen zullen direct hebben gedacht dat die van een speler is. Een tijdje geleden stond de bewuste fiets ook een middag op het dak van een keet die in de buurt bij de spelersingang staat. 'Eén van de medewerkers zal straks een helse klus hebben om die fiets weer te pakken te krijgen', was toen de gedachte. Maar na afloop van de oefenwedstrijd tegen het Olympisch elftal bleek Peter Jungschläger de 'medewerker' te zijn die op die fiets met zijn beide voetbalschoenen in een klein tasje onder zijn arm het Zuiderpark verliet. ,,Die fiets op het dak was een rotgeintje van een aantal spelers, maar ik heb hem er weer af gekregen. Weliswaar met een beetje hulp, want anders was mijn fiets nu niet meer heel geweest denk ik.''

Terwijl Peter een aantal keer achter elkaar langs de met graffiti bespoten zijde van het stadion fietst voor de foto, rijdt Aleksandar Rankovic langs. Vanuit zijn Audi TT zwaait hij naar Peter. Even later komt keeperstrainer René Stam aangereden in een behoorlijk grote SUV, het type auto waar tegenwoordig zoveel heisa over gemaakt wordt door burgemeesters en andere beleidsbepalers. Stam draait zijn raampje over en vraagt Peter naar de test die hij een dag eerder heeft af moeten leggen. ,,En, -5?'' vraagt hij. De selectie blijkt bij de opticien te zijn geweest en Peters ogen kwamen goed uit de test. ,,Nou ja, mijn ogen konden beter zei de opticien, maar mijn reacties waren erg goed.'' Toch handig voor iemand die zich dagelijks op een fiets door het Haagse verkeer begeeft. Ook Geert den Ouden moet even iets zeggen over de foto's die gemaakt worden van de fietsende voetballer. ,,He Peet, Duitser, geef die fiets terug joh'', is zijn commentaar vanuit een erg lux ogende bolide.

Peter, die een CIOS-diploma heeft om altijd nog op terug te kunnen vallen, vertelt dat iedereen ondertussen wel weet dat hij met de fiets komt en de grapjes zijn opgehouden. Deze zomer was er weer even verbazing. ,,Vooral nieuwe spelers kijken even raar als ik op mijn fietsje aan kom. Gill Swerts heeft er altijd veel grapjes over gemaakt, op een leuke manier hoor trouwens. Maar ja, wat moet ik anders. Ik woon bijna om de hoek, hoef geen tas mee te nemen of zo want alles is al op de club en ik heb geen rijbewijs. Mijn fietsje brengt me waar ik heen wil.''

Voorlopig wil Peter vooral toewerken naar zijn debuut, want in een competitiewedstrijd heeft hij nog niet gespeeld. Hij komt van DEVJO (nu ForumSport), maar vertrok daar al op jonge leeftijd. Hij speelt nu al tien jaar voor ADO Den Haag, vanaf de C-jeugd. Hij staat nog niet zo hoog op de hiërarchische ladder van het elftal, maar hij hoopt toch zeker zijn debuut te maken dit seizoen. En het kan hard gaan in de voetballerij. Anderhalf jaar geleden fietste A-international Ryan Babel ook nog naar de Amsterdam ArenA, dus wie weet!