support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
metronieuws

Datum plaatsing: 08-11-2004 18:15:00

'De koren spreken door'


ADO Den Haag-PSV was in oktober het eerste voetbal duel dat definitief vanwege spreekkoren werd gestaakt.


Het supportersgezang 'Temmink is de hoer van PSV' en 'Hamas, Hamas, Temmink aan het gas' vormde voor de scheidsrechter genoeg aanleiding om linea recta de kleedkamer op te zoeken. E‚n duel zonder toeschouwers luidde de uiteindelijke straf voor de Haagse profclub. ADO-fans zijn boos: "Alleen wij worden weer gepakt." Is dat wel zo? SPREEKKOREN WORDEN NIET ALLEEN op de tribunes bij ADO Den Haag gehoord. Zijn de groengelen de pispaal?

Dat de fanatieke supportersvan de geelgroenen zich met regelmaat laten gelden moge duidelijk zijn. 'Oe a kankeraap!' was na het gestaakte duel de volgende verwensing, ditmaal aan het adres van de gekleurde FC Twente-spits N'Kufo. 'Deskundigen' stonden na de primeurstaking in de rij om Ren‚ Temmink te complimenteren met zijn rigoureuze beslissing. "Er is eindelijk een daad gesteld", riepen politici van VVD, D'66 en CDA in een spreekwoordelijk koor. "Helemaal in de lijn van het nieuwe protocol", verwees KNVB-directeur Henk Kessler naar de nieuwste regels. "Als topscheidsrechter heeft Temmink de grens bepaald", voegde Jaap Uilenberg, hoofd arbitrage van de landelijke voetbalbond, nog toe. Mooie, stellige woorden. En toen.? Sloeg de consequentie op de velden toe?

Metro tekende op zondag 31 oktober de sfeer op de tribunes eens op. Een middenmoot- duelletje werd bijgewoond (Ajax-NEC in de Amsterdam Arena) en een topper in de Alkmaarder Hout: AZ-Feyenoord. Twee wedstrijden met een behoorlijk risico op spreekkoren. Ajax draait tenslotte voor geen meter en fans van de Godenzonen laten hun mening luid en duidelijk weten als er niet gewonnen wordt. In Alkmaar acteerden de nummers 2 en 3 van de eredivisie en tja, ook de harde kern van Feyenoord zingt doorgaans wat anders dan het oud-Hollandse 'keepertje wordt zenuwachtig, hi ha ho'.

Het werd me het zondagje wel, met name in De Hout. Een dikke overwinning voor AZ, twee rode kaarten voor Feyenoord en een niet gegeven strafschop aan Dirk Kuyt zijn voor de meegereisde Rotterdammers redenen genoeg om vreselijke ziektes en kinderen van publieke vrouwen van stal te halen. De dupe in Alkmaar: arbiter Dick van Egmond en AZ-vedette Barry van Galen, verdachte van het mishandelen van een vrouw tijdens de kermis van Assendelft. In Amsterdam is de sfeer bij de aftrap uiterst relaxt. Op dat moment is de 4-1 winst van AZ al bekend. Of hun ploeg nou de sterren van de hemel speelt of niet, een verlies van de vijand uit Rotterdam zorgt sowieso voor tevreden Ajacieden. Het spreekkoorgehalte blijft beperkt tot twee korte momenten. Scheidsrechter Eric Braamhaar en NEC-middenvelder Bj”rn van der Doelen moeten het ontgelden. Als Feijnoord nog zeer behoorlijk voetbal op de mat weet te leggen, beperkt de Zuid-Hollandse aanhang zich tot het toezingen van de genoemde Barry van Galen. De volgende 'nummers' komen aan bod: - 'Barry slaat zijn wijf ol‚ ol‚'. - 'En sla je wijf maar in elkaar' (melodie: 'Oh When the Saints'). - 'Hij gaat zijn wijf weer slaan' (bij Van Galen's wissel na een uur). Kwetsend? Ja.

DE GROTE SCHERMEN in de ArenA laten niets aan duidelijkheid over. 'Scheidsrechter Braamhaar legt de wedstrijd bij discriminerende of kwetsende spreekkoren onmiddellijk stil', staat er in koeieletters te lezen. Het blijft in Amsterdam lang netjes. Het feestvak op de tweede ring zingt geuzenliederen over joden op de maat van het Smurfenlied. De F-side een ring lager schrikt pas na zes minuten wakker. De grensrechter die binnen een kwartier zeven Ajacieden wegens buitenspel terugvlagt, is continu de hondenlul. De manier waarop is grappig. Het vak met de fanatiekste kern heeft witte vlaggen mee (voor trainer Koeman?), maar gebruikt deze voor de telkens wat traag wapperende man aan de zijlijn. Als Ajax in balbezit is klinkt het minutenlang 'vl ggen, vl ggen' en wordt 'en wie nu vlagt, die is een jood' aangeheven. Bovendien wordt de grens gemeld dat hij het kleurige vlaggetje maar beter in zijn achterste kan steken. Moet kunnen. Als scheidsrechter Braamhaar de Amsterdammers een penalty tot tweemaal toe onthoudt, klinkt het eerste ‚chte spreekkoor. Een hoerenjong blijkt de 'man in het geel' te zijn. Kwetsend? Ja.

TERUG IN ALKMAAR, waar scheids Van Egmond het bloed onder de nagels van de Feyenoord-fans vandaan haalt. Over de arbitrale kwaliteiten oordeelt Metro hier niet; wel kon het de spreekkoren uit het Rotterdamse vak optekenen. De volgende verwensingen galmden door De Hout (en zouden door Van Egmond - zo zei hij in Studio Sport - amper zijn gehoord):
- 'Hamas, Hamas, Egmond aan het gas.'
- 'Egmond is een kankerjood.'
- 'Egmond is een hoerenjong.'
- 'Egmond en Co (Adriaanse, red.) die hebben seks.'
- 'Egmond is een klant van Sylvie Meis.'
- 'Vriend van de joden, hij is een vriend van de joden.'
Kwetsend? Geen twijfel over mogelijk.

AMSTERDAM, DE TWEEDE HELFT. Trainer Koeman zal zijn pupillen geen onvervalst 'boerenkolen' hebben gepredikt, maar het gebeurt wel. Het ArenA-publiek lijkt er echter aan te wennen dat er matig spel vertoond wordt. Iedereen keuvelt maar wat op de tribune, zit met de hand onder de kin onge‹nteresseerd te loeren naar het zoveelste verloren kopduel van Van der Vaart en hoopt dat het aanvallende NEC niet scoort. In de 87e minuut toch nog een spreekkoor als de met wat langer haar getooide Bj”rn van der Doelen het veld ruimt. Het lied: 'Hij is een transseksueel. hij werkt in een bordeel.. Van 's morgens negen tot vijf. is hij een omgebouwd wijf.'

Het F-side-nummer was in stadion De Meer al bedoeld voor voetballers met lang haar. Dus niet kwetsend? Volgens het overduidelijke scherm wel. De spreekkoorcijfers van 0 (niets aan het handje) tot 10 (stakingswaardig) van zondag 31 oktober:
- AZ: 0.
- Feyenoord: 10.
- Ajax: 4.
- NEC 0.

Conclusie? De supporters vanADO hebben gelijk. Wat er gezongen wordt is niet te accepteren,maar de Hagenezen zijn wel de nationale pispaal. Consequentiegehalte? Ver, ver te zoeken.

TEKST: ERIK JONK (MET DANK AAN BOBBY SCHOUTE).