support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 GRA 28 15 4 9 49
5 DOR 27 12 10 5 46
6 GRO 26 13 6 7 45
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 CAM 27 11 6 10 39
10 EMM 27 11 6 10 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 27 10 7 10 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 27 6 7 14 25
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
nrc

Datum plaatsing: 07-12-2010 15:10:00

Mark van der Kallen: Zakenman die de Haagse regio wil binden


Mark van der Kallen (50) redde ADO Den Haag van een faillissement. De voetbalclub telt weer helemaal mee, dankzij een zakenman die de regio een beetje gelukkiger wil maken.


Door onze correspondent Brian van der Bol

Bij de laatste training van ADO Den Haag voor de uitwedstrijd tegen Ajax verscheen commissaris Mark van der Kallen in een gekregen trui van Sail Amsterdam. Met daarop drie kruisen – het stadslogo van Amsterdam. Dat tot hilariteit van enkele aanwezige supporters. Bij hen is de aversie tegen Ajax bijna net zo groot als de liefde voor de eigen club. Van der Kallen moet nog steeds wennen aan de voetballerij en de bijbehorende emoties, zegt vriend en medecommissaris Paul Beyersbergen.

Van der Kallen bezocht, voordat hij ADO Den Haag in februari 2008 van de ondergang redde met een investering van zo’n 9 miljoen euro, jaarlijks slechts een paar wedstrijden van de club. Op bovengemiddelde affectie met voetbal of grote clubliefde voor ADO DenHaag was de Rijswijkse zakenman niet te betrappen. Sterker, in zijn jeugd hing hij de grote rivaal uit Amsterdam aan. Toch twijfelde Van der Kallen een kleine drie jaar geleden nauwelijks om op een lokroep van ADO in te gaan. De club had dringend behoefte aan een „cowboy met een beetje geld”, sms’te Beyersbergen hem.
„Ik zadel mijn paard en kom eraan”, stuurde Van der Kallen vrijwel direct terug. ADO Den Haag was zo goed als failliet en binnen de Haagse gemeentepolitiek bestond weinig enthousiasme om opnieuw geld in de club te steken. In het afgelopen decennium investeerde de gemeente  immers al tientallen miljoenen euro’s in club en stadion. Maar toen Van der Kallen met zijnmiljoenen ADO overeind hield, besloot ook de gemeente eind 2008 nog eens bij te springen. Voor zo’n 10 miljoen euro kocht de gemeente het hoofdgebouw van het stadion, waardoor schulden afgelost konden worden. Daarnaast stak de gemeente nog eens 3 miljoen in de club voor de geavanceerde, maar dure veiligheidssystemen in het nieuwe stadion.

‘Het is een ondernemer pur sang, hij ziet in allerlei branches kansen’ Oud-collega Roland Schut


Naast bewondering viel Van der Kallen ook scepsis ten deel. Supporters vroegen zich af of de zakenman aan hun club wilde verdienen. De motieven van Van der Kallen zijn hetzelfde als toen hij tweeënhalf jaar geleden in de club stapte. Hij vindt dat iedereen die aan zijn eigen geluk werkt de bijdrage moet leveren aan de maatschappij die binnen zijn mogelijkheden ligt. „Een voetbalclub is hét middel om een lokale maatschappij sociaal te binden. Als je honderdduizenden mensen in de regio een beetje gelukkiger kunt maken met voetbal is mij dat veel
meer waard dan miljoenen euro’s op de bank.”

En ADO maakt momenteel veel mensen in de Haagse regio gelukkig. De club draait een van de beste seizoenen in decennia. Hoogtepunt was de 1-0 zege bij Ajax, enkele weken geleden. De resultaten worden ook nog eens bereikt met aanvallend voetbal, onder leiding van de
nieuwe trainer John van den Brom. Het sportieve succes is opmerkelijk, aangezien ADO sinds het ontslag van André Wetzel vorig jaar geen technisch directeur meer heeft. Van der Kallen zelf is nu medeverantwoordelijk voor het technische beleid. Hij bracht onder meer het
budget voor de spelerssalarissen met 40 procent terug. Van der Kallen denkt ook komend seizoen nog flink te kunnen snijden in de lonen van de selectie. Volgens hemkomt door de economische crisis de machtweer meer bij de clubs te liggen, in plaats van bij de spelers.
Hij zegt geen moment spijt te hebben gehad van zijn beslissing in ADO te stappen. Maar hij werpt zelf de vraag op of hij het had gedaan met de wetenschap dat er spoedig een zware economische crisis aan zou komen. Een van zijn bedrijven, de Thieme GrafiMedia Groep, werd daar hard door getroffen.

Na een studie bedrijfsrechten werkte Van der Kallen vier jaar voor de vroegere bank NMB. In 1993 begon hij als zelfstandig ondernemer. Hij verdiende onder meer geld in de autobranche. „Het is een ondernemer pur sang, hij ziet in allerlei branches kansen”, zegt Roland Schut, die jarenlang samen met hem de directie voerde over autobedrijf Riva. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Van der Kallen bij tal van ondernemingen betrokken is (geweest) als investeerder of commissaris.

In 1989 legde Van der Kallen de basis voor de Thieme GrafiMedia Groep. Tot februari van dit jaar, toen hij voor vijf ondernemingen binnen Thieme faillissement aanvroeg, was hij algemeen directeur. Bij de aankondiging van de faillissementen trok Van der Kallen zich terug als directeur, maar hield via zijn bedrijf Riva wel een nipte meerderheid van de aandelen (51,7 procent) in handen. Onder zijn leiding groeide Thieme in twintig jaar uit tot de tweede drukker van Nederland. Op het hoogtepunt in 2008 omvatte de groep met een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro ruim veertig ondernemingen en bood werk aan ongeveer 1.500 mensen.

Begin vorige maand werd de groep failliet verklaard. Een deel van de ondernemingen binnen Thieme maakt een doorstart. Van de circa 950 werknemers kunnen er, voor zover nu bekend, 264 hun baan behouden.

De vakbonden zijn zeer kritisch op Van der Kallen. FNV Kiem en CNV houden hem, op zijn minst gedeeltelijk, verantwoordelijk voor het faillissement van Thieme. Ze verwijten Van der Kallen „wanbeleid” en „slecht management”.

De curator zal, zoals gebruikelijk, nog een diepgravend onderzoek doen naar de oorzaken van het faillissement en de rol van de betrokken bestuurders. Daaruit zal moeten blijken of Van der Kallen juridisch iets te verwijten valt. Het faillissement van Thieme leidde ook tot vragen bij ADO. De voorzitter van de raad van commissarissen, Henk Jagersma, zegt dat het bankroet van de drukker geen gevolgen heeft voor de club. De investering van Van der Kallen in ADO is niet uit Thieme afkomstig en ondergebracht in een stichting. Volgens Jagersma kan Van der Kallen zijn geld niet zomaar uit de stichting halen die de club beheert.

Bij ADO klinken louter positieve geluiden over Van der Kallen. Hij wordt geroemd omzijn financiële en commerciële inzichten. Voor kritiek is dan ook nauwelijks aanleiding; op en buiten het veld gaat het goed met de club. Uit de jaarrekening over het seizoen 2009/2010 blijkt dat het verlies is teruggebracht tot 2 miljoen euro. Twee seizoenen geleden was dat nog bijna 8 miljoen euro. Na jaren van harde sanering hoopt de club volgend seizoen eindelijk weer eens zwarte cijfers te schrijven.

In de raad van commissarissen is Van der Kallen niet iemand die zijn zin doordrukt, zeggen collega-commissarissen. Hij is meer iemand die vanaf de achtergrond opereert. Van uiterlijk vertoon moet hij weinig hebben. Hij rijdt net zo lief in een oude auto en belt met een gedateerde mobiele telefoon. „Het is geen gouden-rolexman”, zegt een vriend.

Ook loopt de ADO-investeerder niet te koop met zijn liefdadigheidswerk (zie inzet). Sinds zijn entree bij ADO heeft Van der Kallen niet meer aan de publiciteit kunnen ontsnappen. En dat heeft zo zijn nadelen, merkt hij. „Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, zijn er altijd mensen die het je misgunnen.” Van der Kallen denkt dat daar mede het faillissement van Thieme door valt te verklaren. Maar omdat het bankroet nog onderwerp is van onderzoek wil hij daar inhoudelijk verder niet op ingaan.

De ADO-investeerder is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, vertellen mensen die met hemhebben gewerkt. „Het is niet iemand die op de winkel past”, zegt Paul Beyersbergen. Van der Kallen zegt nog niet klaar te zijn bij ADO en wil de club naar een „hoger niveau” tillen. „Als één club potentie heeft om te groeien, is het ADO wel, we zitten middenin het economisch hart van de Randstad”, meent Van der Kallen. Een stabiele club in het ‘linkerrijtje’ is het doel.Ookwil hij de sociaalmaatschappelijke rol van de club in de regio versterken, ondermeer door stageplekken aan jongeren te bieden. Van der Kallen zou graag meer bedrijven uit de regio bij de club betrekken.
Maar tot zijn teleurstelling blijken nog weinig gefortuneerde zakenlieden bereid in ADO te investeren, ondanks het sportieve succes en het verbeterde imago van de club.Het bleef de laatste twee jaar meestal bij goede bedoelingen of sterke verhalen, merkt Van der Kallen.

Voor de ontwikkeling is het noodzakelijk dat anderen opstaan, meent Van derKallen. Want na het debacle Thieme is de kans klein dat hij zelf nog een keer geld in de club steekt.

Zakenman en bestuurder
Mark van der Kallen werd op 12 augustus 1960 geboren in Den Haag. Hij heeft belangen in tal van bedrijven. Zo nam zijn bedrijf Riva begin dit jaar autodealer Wittebrug autogroep over. Van der Kallen is momenteel onder meer bestuurslid bij de vereniging Achmea en commissaris bij woningbouwcorporatie Haag Wonen. Daarnaast zet Van der Kallen zich in voor liefdadigheidsdoeleinden.  Hij organiseert bijvoorbeeld het Rode Kruis Golf toernooi. Van der Kallen is getrouwd en heeft drie kinderen (17, 19 en 21 jaar).