support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 GRA 28 15 4 9 49
5 DOR 27 12 10 5 46
6 GRO 26 13 6 7 45
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 CAM 27 11 6 10 39
10 EMM 27 11 6 10 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 27 10 7 10 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 27 6 7 14 25
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 11-10-2010 13:15:00

Warschau kleurt Groen-Geel


ADO Den Haag proeft aan Europees voetbal in Poolse hoofdstad. ADO Den Haag verloor zondagavond in Polen met 1-0 een benefietduel met Legia Warschau, waarmee de club een vriendschapsband heeft. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar de zieke supporter Wotjek Wisinski.


Deze Pool, in rolstoel aanwezig, werd toegejuicht door honderden ADO-fans en duizenden supporters van Legia.

Deze Pool, in rolstoel aanwezig, werd toegejuicht door honderden ADO-fans en duizenden supporters van Legia. AD Sportwereld reisde mee.

Wie twijfelt aan de vriendschapsband tussen ADO Den Haag en Legia Warschau moet eens een kijkje nemen in de fanshop van de Poolse club. Daar, tussen al het materiaal van Legia kun je “gewoon” groengele sjaaltjes aanschaffen van ADO Den Haag. Jan Vermolen, diehard ADO-fan, weet er alles van. Hij wilde wel zo'n collector's item, een ADO sjaal uit Warschau. „Ik heb al vier keer diezelfde sjaal gekocht. Maar telkens komt er dan een Poolse jongen met de vraag of ik wil ruilen. Kortom: ik heb nu vier Legia-sjaaltjes, maar niet eentje van ADO.' Het is een bijna surrealistisch beeld in en om het stadion van Legia Warschau: fans van beide clubs drinken gezamenlijk een drankje, zingen zij aan zij uit volle borst liederen - met onverstaanbare teksten - en gaan lachend met elkaar op de foto. Groen-geel mengt zich tussen het rood-wit-groen, een bijzonder beeld. ADO Den Haag gaat Europees, 1300 kilometer verderop in Polen wel te verstaan. Vanwege de vriendschapsband die de clubs al jaren koesteren.

Als Wotjek Wisinski bijna dertig jaar geleden geen reactie had gekregen op de brief die hij stuurde naar het weekblad Voetbal International, was dit allemaal niet gebeurd. De Pool, prominent lid van Sekcia Sympatykow, de fanatieke supportersschare van Legia, is in de jaren tachtig namelijk benieuwd naar die rellerige Haagse club daar voorbij het IJzeren Gordijn. Hij vraagt in de brief of iemand artikelen naar hem wil opsturen. De Haagse fan John van Zweden, tegenwoordig zakenman en sponsor, is de enige die in de pen klimt. Hij stuurt tot op de dag van vandaag alles van ADO naar Polen. De briefwisseling blijkt de geboorte van een vriendschapsband die door een andere ADO-supporter, Marcel van Rijthoven, is uitgebouwd en die zondag dus zijn climax beleefde.

Wisinski, een legende onder de Legia-fans, lijdt nu aan sarcoïdose en moet een dure operatie ondergaan in Amerika. De supporters-schare van Legia opperde zes weken geleden het idee een benefietwedstrijd voor hem te organiseren. Spelers, begeleiding en bestuur van ADO, alles zal geregeld en betaald worden. Door de Poolse fans wel te verstaan. „Daar sta je eerst een beetje van te kijken, maar al snel hadden we in de gaten dat dit heel serieus was," vertelt directievoorzitter Dick Vierling. John van den Brom omarmde het initiatief onmiddellijk. „Een heel bijzonder uitje met een wedstrijd erbij. Dat het initiatief van de supporters komt, maakt de trip alleen maar unieker," zegt de trainer. Dit is meer dan voetbal. Een andere omgeving, ontspanning, cultuur opsnuiven. Dit verstevigt de band met de supporters, want we doen het bij ADO toch met z'n allen. En kijk eens hoeveel fans er zijn:' In de dagen voor de wedstrijd kleurt de binnenstad van Warschau groengeel. Naar schatting vijfhonderd ADO-fans hebben het vliegtuig naar Polen genomen, vanaf de vliegvelden Eindhoven, Amsterdam en Charleroi. Ze zijn verspreid over tal van hotels, waar sommige fans wel een beetje schrikken van de delicate gerechten op de menukaart, eendenlever met jacobsschelpen? “Doe mij maar een balletje gehak".
„Iedereen wil hier bij zijn," zegt Van Rijthoven, samen met Koos Roeg de drijvende kracht achter de uitwisseling. „Dit is een hoogtepunt voor de ADO-supporters. Het is de sfeer van Europees voetbal die we zo lang gemist hebben. Hier wordt nog jaren over gesproken.'
Waar de fans in de najaarszon op zondagochtend genieten van een drankje en een hapje, doen spelers, begeleiding en bestuur het oorlogsmuseum aan. Marcin, Pjotr en Maciek, de drie Poolse initiatiefnemers van de trip, hebben het de Hagenaars meermalen op het hart gedrukt. Ze mogen Warschau niet verlaten voordat ze daar zijn geweest, in het Uprising Museum. ,,De oorlog en Warschau zijn voor altijd aan elkaar verbonden," zegt Marcin. „Kijk rond, kijk naar de kogelgaten in de muren van de stad. Die zullen er altijd blijven zitten. Dat moet ook, het zijn blijvende herinneringen. Het bloed van de oorlog is door de hele stad te vinden. Dat mogen we nooit vergeten."

In het museum, bij het zien van zoveel tastbare herinneringen aan de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, valt zelfs de doorgaans zo goed gebekte selectie van ADO stil. ,,Indrukwekkend, stamelt Ricky van den Bergh. „Heftig, dat kan je je nu toch niet meer voorstellen. Bijna die hele stad verwoest, er was bijna niemand meer over," laat Maurice Steijn zich vertellen.
Acht uur later krijgen de meeste spelers ook in het stadion van Warschau een brok in de keel als vijfhonderd Hagenaars en twintigduizend Polen de longen uit hun lijf schreeuwen voor de voetballers op het veld. Na een indrukwekkend eerbetoon aan Wisinski, die in een rolstoel het veld wordt opgereden en van ADO een cheque krijgt van 5000 euro, barst het geweld los van de tribunes met vuurwerk, spandoeken, vlaggen en liederen. Voor Legia, maar óók voor ADO, en dat mag op deze herfstavond in Warschau uniek worden genoemd.