support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 34 20 10 4 70
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 34 17 12 5 63
5 ADO 34 16 10 8 58
6 GRA 34 18 4 12 58
7 NAC 34 14 8 12 50
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 CAM 34 13 6 15 45
11 VVV 34 12 9 13 45
12 EMM 34 13 6 15 45
13 HEL 34 12 8 14 44
14 JAJ 34 10 9 15 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 34 9 6 19 33
17 TOP 34 10 2 22 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 34 7 8 19 29
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 24-10-2004 10:55:00

Supporters ADO: 'Meten met twee maten'


Voor het eerst in de geschiedenis legde afgelopen weekeinde een scheidsrechter een voetbalwedstrijd stil vanwege kwetsende spreekkoren. Op bezoek bij de club waar de boosdoeners zitten: ADO Den Haag


Door Zvezdana Vukojevic

Een handjevol trouwe supporters heeft de moeite genomen op deze ietwat druilerige donderdagochtend naar het Zuiderpark te gaan om de ADO-training bij te wonen. Gesprek van de dag: de dreigende puntenaftrek, de bevooroordeelde media, ongelijkheid van de straffen en de underdogpositie van ADO.

De zogenaamde nieuwe hooligans, een groepje jongens tussen de 14 en 18 jaar oud, zijn hier niet te bekennen. "Nee, die komen alleen naar de wedstrijd om rotzooi te trappen", aldus Daina Joval (31). "Helemaal onder de pillen en cocaïne dringen ze voor in de rij, overduidelijk onder invloed en zes politieagenten die dit zien gebeuren, grijpen niet in. Dat vind ik heel dubbel. De politie moet preventiever werken. Dan hoef je geen wedstrijd te staken." Joval vindt dat de spreekkoren worden opgeblazen door de media. "Studio Sport, Barend&Van Dorp, kranten en bladen brengen keer op keer negatief nieuws over ADO. ADO is een makkelijke prooi, een klein kluppie, de underdog. Wat bij ons op Midden Noord zit is niet zo'n harde kern als die van Utrecht en NAC, hoor. En wat ze zingen, zingen ze niet bij de bakker, zeg ik maar. Het is wel voetbal!"

Patrick Mackaay (36) ('ruim twintig jaar ADO supporter in hart en nieren') zou graag willen dat ook eens het positieve nieuws over zogenaamde ADO hooligans werd opgepikt. "Bijvoorbeeld dat die jongens geld inzamelen na de ramp in Volendam of dat ze knuffelbeertjes op het veld gooien voor Johnny Bosman die zijn kind had verloren." Soerin Rajbalsing (34): "Ze willen ADO gewoon uit de eredivisie hebben. Dat zal ze niet lukken." Mackaay: "Die spreekkoren heb je overal. Iedereen die anti Ajax is roept 'Sylvie Meis is de hoer van Amsterdam'. Daar moet Van der Vaart, die inmiddels een bekende Nederlander is en een vorstelijk salaris verdient, tegen kunnen. En 'kanker Koeman' roepen ze ook. Maar dat horen ze zogenaamd niet. Alleen als Den Haag dat zou roepen." Joval: "Ik hoor Koeman alleen op tv vertellen hoe kwetsend dat voor Van der Vaart is. Raar dat hij niet over zich zelf heeft. Alsof hij Van der Vaart boven zijn eigen persoontje zet." Achmed Nadari (43) is sinds de jaren tachtig al ADO-fan. "Dat gescheld op een scheidsrechter hoort erbij. Daar moet hij tegen kunnen, als hij dat niet kan, moet hij iets anders gaan doen. Dat gebeurt overal ter wereld, niet alleen in Den Haag. Supporters reageren zich nou eenmaal af."

Hans Rademaker (34) neemt vandaag zijn neefje Dion de Lange (8) mee naar de ADO-training: "Ik ben het niet eens met wat ze in het stadion roepen en vanwege het geweld ben ik ook niet meer in het stadion te vinden. Ik kan me goed voorstellen dat ADO-supporters boos zijn,maar ze kunnen ook eens de hand in eigen boezem steken." Dion: Ik heb op tv gehoord dat ze over de scheidsrechter 'PSV hoer' roepen. En ook hoe een Feyenoordspeler naar het ziekenhuis moest omdat hij in elkaar was geslagen." Hans: Het is een groepje van dertig man dat de boel meekrijgt. ADO had al voorwaardelijk, dus de KNVB moest wel iets doen." Dion: "Laat gewoon een paar keer geen supporters meer komen, dat is genoeg straf." Volgens Natacha Trekkers (23) is ADO de enige voetbalclub die zoveel doet om de vroegere hooligans op een positieve manier bij het voetbal te betrekken, maar dat is snel vergeten. "Supporters roepen het niet voor niets. Die scheids had een aantal dingen over het hoofd gezien. Een scheidsrechter moet wel tegen kritiek kunnen. Ze vechten tenminste niet."

Een jongen met kortgeschoren hoofd, gouden oorbelletje, zwart shirtje, dito trainingsbroek met afgetrapte gympen weigert commentaar. "Ik vind het veel te leuk die spreekkoren. Nee, praten wil ik niet." Ook zijn vriend in een donker jack trekt zijn capuchon nog iets dieper over zijn hoofd en loopt snel door.

Op de verschillende internetforums zoals www.denhaag.forum.tk schromen de supporters niet hun mening te geven. 'Eibertje' post het nieuwsbericht over de mogelijke puntenaftrek voor ADO. 'Ozzie': Dit kan nooit gebeuren. Dat durven ze nooit, want dan slaan de stoppen door en kan Kessler een kist uitzoeken. En dat zal geen actie van mij zijn, maar denk maar eens na hoe zulk nieuws ontvangen zou worden.." 'Ferdi' (zeg NEE tegen de media): "Ozzie breng dan ook niemand op gedachten aub." HageneeZ: "Daar heb ik Ozzie niet voor nodig hoor…" 'Petah': Dan breek gewoon de pleurus los. Die joduh kregen een boete omdat ze Feyenoord spelers mishandelden…Nah…dan moet dus echt de pleurus losbreken en is elke actie tegen de KNVB terecht." 'RICOFCDENHAAG': "Een kist uitzoeken? Wat denkie van een massagraf graven!!!". 'Ram': En dat is nou precies wat de KNVB en de media willen..dat de pleuris eens echt uitbreekt, zodat onze club echt kapot gaat…Weet je wat pas onredelijk is? Spelers in elkaar slaan: (lage) geldboete. Spreekkoren: twee wedstrijden zonder publiek." 'Haagse Corleone': "En die hebben de Joduh nog steeds geen stadionverbod gegeven of proces-verbaal. Terwijl ze wel weten wie het zijn."

Frans Leijendekkers (33) werd al op zijn zesde door zijn vader meegenomen naar ADO. Leijendekkers vindt het in elkaar slaan van jong Feyenoord door Ajax hooligans een grotere schande en niet in verhouding staan tot de Haagse spreekkoren. Ook qua sanctie niet. "Met een geldboete voor ADO ben ik het al niet eens, maar puntenaftrek kan helemaal niet. We hebben er tot nu toe maar vier! Kijk, we zijn geen lieverdjes, maar ook niet vervelender dan de rest."

Patrick Mackaay verheugt zich al op aanstaande zondag: "PSV-Ajax. Benieuwd wat ze dan gaan doen als ze 'Sylvie Meis is de hoer van Amsterdam' gaan zingen. Gaan ze dan ook een stadion met 35.000 man leeggooien. Dacht 't niet."