Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 09-10-1962 22:25:00

ADO met ere ten onder tegen Leyton Orient (2-1)

Jan Villerius in grootse vorm. De Engelse club Leyton Orient uit de eerste league heeft gisteravond met veel moeite een krappe 2 - 1overwinning weten te behalen op een uitstekend spelend ADO dat Maarten Trommel in plaats van Peter Hoet had opgesteld.

De ruim 12.000 toeschouwers waren in extase over het schitterende spel van, Jan Vïllerius, dat deed denken aan zijn destijds gespeelde wedstrijd in Glasgow toen Sparta daar voor de EuropaCup uitkwam. Met deze kleine overwinning kregen de Londenaren meer dan zij verdienden.

De Londenaren hebben gisteravond hun ogen herhaaldelijk moeten uitwrijven want het spel van ADO was een ware verrassing voor de Engelse club. Vooral voor de rust werd er voortreffelijk gespeeld en moest Leyton Orient alle zeilen bijzetten om doelpunten te voorkomen. De Haagse aanvallers hadden echter weinig geluk met hun schoten hoewel doelman Robertson ook felle schoten van Carol Schuurman, Maarten Trommel mel Harry Heijnen en Henny den Engelse met
veel bravour uit zijn doel wist te houden. De backs Charlton en Lewis hadden heel wat te stellen met de Haagse aanvallers, terwijl stopper Clark herhaaldelijk moest bijspringen om doelpunten te voorkomen. Aan de andere kant was Jan Villerius steeds een sta-in-de-weg voor Graham Dunmore en Blanstone en op waarlijk grootse wijze vestigde Villerius in Londen een indruk van zijn grote capaciteiten.

Ook de backs Smit en Haak speelden uitstekend terwijl de kanthalves, Verlangen en Aardse zich evenmin van het veld lieten spelen door te hard tackelende Londenaar.  In laatste instantie bewees Piet Oostrum zijn goede vorm door schoten te stoppen van middenvoor Dunmore, linksbinnen Graham rechtsbuiten
buiten Deely en de gevaarlijke rechtsbinnen Blanstone.

Bij de rust wees het scorebord nog een 0-0 stand aan. Een kwartier na de hervatting loste rechtsbinnen Blanstone een hard schot en via de haardos van Han Aardse verdween de bal onverwacht  achter de verbouwereerde Piet Oostrum (1-0).

Even later bracht Blanstone zelfs de stand op 2-0 ADO nam toen het heft volkomen in handen en met veel geluk konden Charlton c.s. voorlopig doelpunten voorkomen.

In de vijfentwintigste minuut raakte Clark echter in paniek en veroorzaakte een handsbal in het beruchte gebied Onder doodse stilte legde Carol Schuurman aan en vergeefs dook Robertson naar bet bruine monster 2-1.  Nadien kregen Schuurman Den Engelse en Trommel nog enige kansen maar de verdiende gelijkmaker bleef uit.