support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 28 17 6 5 57
2 RJC 28 15 9 4 54
3 ADO 28 15 8 5 53
4 GRA 28 15 4 9 49
5 DOR 27 12 10 5 46
6 GRO 26 13 6 7 45
7 NAC 28 12 7 9 43
8 JAZ 28 11 7 10 40
9 CAM 27 11 6 10 39
10 EMM 27 11 6 10 39
11 VVV 28 10 9 9 39
12 MVV 27 10 7 10 37
13 HEL 28 9 8 11 35
14 EIN 28 7 13 8 34
15 JAJ 28 7 9 12 30
16 JPS 27 6 7 14 25
17 TEL 28 6 6 16 24
18 TOP 28 7 2 19 23
19 JUT 28 5 8 15 23
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 04-10-2010 17:20:00

Ad Planken 'werken bij ADO; geen moment spijt van gehad'


De afgelopen maanden interviewde de redactie van ADOfans.nl verschillende mensen die door hun inzet voor de club direct of indirect een bijdrage leveren aan de successen van de club. Deze week spraken we met manager Algemene Zaken van ADO Den Haag, Ad Planken.


Ad, de meeste ADOfans kennen jou, maar niet van de functie die op je visitekaartje staat, hoe zit dat?

Dat komt waarschijnlijk, omdat de vaste bezoekers van ADO Den Haag mij kennen als de man die voor de wedstrijd en in de rust met een microfoon in zijn hand op het veld allerlei mededelingen en presentaties doet. Dus 10.000 tot 15.000 mensen kennen mij van die functie. Al hoewel dat niet eens een functie is. Dat werk op het veld doe ik als vrijwilliger, mijn echte functie bij ADO Den Haag is dus Manager Algemene Zaken.Hoe ben je bij ADO Den Haag terecht gekomen?
Als geboren en getogen Hagenees kwam ik van jongs af aan al samen met vriendjes naar ADO kwam kijken én naar Holland Sport. De ene week liepen we de Fahrenheitstraat uit richting Houtrust en de andere week via de la Reyweg naar het Zuiderpark. Dus ik heb alle grote namen bij ADO zien spelen.Voor ik bij ADO kwam ben ik in 1963 als 17 jarig mannetje bij de Amsterdamse Bank gaan werken, dat was een van de voorlopers van wat nu de ABN AMRO is. Daar heb ik bijna 40 jaar gewerkt. Maar door allerlei fusies etc. werd het daar qua werk heel onrustig. We werden tussen de vestigingen in Den Haag en Rotterdam heen en weer geslingerd.


En al die jaren was ik dus wedstrijden van ADO blijven bezoeken. Zo ook ergens in het begin van 2002. Het 2e elftal van ADO speelde de bekerfinale tegen het 2e van RKC en en tijdens die wedstrijd raakte ik toevallig in gesprek met de toenmalige veiligheidscoördinator Jan Boer. De beste man is helaas een paar maanden geleden overleden. Hij gaf aan dat men bij ADO leidinggevende vrijwilligers zocht en of dat niet wat voor mij was. Dat leek me wel wat en de week daarop heb ik een open sollicitatiebrief geschreven aan de toenmalige directeur van ADO, Govert Slooters. Ik heb hem daarin geschreven dat ik niet alleen wilde toekijken en commentaar wilde leveren op de club maar dat ik als vrijwilliger iets voor de club wilde doen. Na wat gesprekken ben ik bij de club aan de slag gegaan en hebben de eerdere genoemde Jan Boer en ik onder andere de hele stewardorganisatie geoptimaliseerd.


Maar dat deed je dus als vrijwilliger. Hoe ben je dan in vaste dienst gekomen?
Na een paar jaar als vrijwilliger te hebben gewerkt kwam vanuit het bestuur de vraag of ik niet in vaste dienst bij ADO wilde komen. In eerste instantie heb daarop nee geantwoord. Ik zat bijna 40 jaar bij die Bank en dan is toch wel een overstap naar een voetbalclub. Maar men bleef aan me trekken en vragen. Door allerlei ontwikkelingen bij de Bank werd het voor mij aantrekkelijker om bij de Bank weg te gaan en naar ADO te gaan. Er zijn mensen die me toen voor gek hebben verklaard, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Nadat ik bij ADO ben gekomen heb ik eigenlijk nooit meer teruggedacht aan mijn werk bij de Bank. Dat geeft toch wel aan hoe fijn het werk bij deze club is.Je bent dus Manager Algemene Zaken bij ADO Den Haag, wat houdt de functie van in?
In die functie was ik verantwoordelijk voor, zeg maar, alles wat los en vast zat in het stadion. Van de lampjes in de toiletten tot de LEDverlichting. Niet alleen in het stadion maar ook in het Zuiderpark, op de Aftrap en ook tijdens niet voetbalgerelateerde evenementen. Het Kyocera Stadion wordt, ondanks de kredietcrisis, gelukkig steeds meer voor allerlei andere activiteiten gebruikt. We hebben hier regelmatig allerlei beurzen, bijeenkomsten, vergaderingen en feesten. En daar moet ook van alles voor geregeld worden. Steeds vaker heeft men op allerlei plekken elektra en internettoegang nodig en dat regelen we dan.Minimaal twee dagdelen per week was ik ook in het Zuiderpark. Je kan wel veel met mail en telefoon regelen maar het persoonlijk aanwezig zijn vind ik altijd net even makkelijker. Kleine dingetjes die anders blijven liggen komen dan ter sprake, je kunt heel snel dingen regelen en dat vond ik altijd veel prettiger werk.En hoe kom je dan opeens met een microfoon in je hand op het veld te staan?
Men wilde vanuit de club een soort gastheer op het veld hebben die iedereen welkom heet en als het nodig was wat mededelingen kon doen. We hadden er genoeg vrijwilligers voor, maar niemand durfde op het veld te gaan staan. Vanuit de radiokamer vonden ze het geen probleem maar je kreeg ze met geen mogelijkheid het veld op. Toen heb ik dat zelf gedaan, maar dat is dus eigenlijk toch weer als vrijwilliger. Want ook tijdens de wedstrijd was ik manager Algemene Zaken. Als er wat aan de hand is, het licht valt uit of wat dan ook, dan moet ik samen met de collega's ervoor zorgen dat de bezoekers er zo min mogelijk last van hebben.In een aantal antwoorden gebruik je de verleden tijd, is daar een reden voor?
Dat is heel makkelijk te verklaren. Ik ben in augustus 1946 geboren, tel daar een paar handenvol jaren bij op en je komt in de buurt van de pensioengerechtigde leeftijd. En voor mij betekent dat dat ik per 1 oktober tot het gilde der gepensioneerde Nederlanders behoor. En ik ga nu genieten van mijn wel verdiende vrije tijd.Ben je niet bang voor een zwart gat waar je in valt?
Nee absoluut niet. Mijn vrouw en ik hebben 3 kinderen en 3 kleinkinderen, een knul en twee meisjes. Die overigens nog geen ADO Kids zijn, Maar opa heeft vanaf volgende week alle tijd om dat te regelen en zijn handen vol aan kleinkinderen. Daarnaast ben ik gek op musea dus ik ga de komende tijd op mijn gemak allerlei musea bezoeken. Dus dat zwarte gat zal heel erg mee vallen.
Mijn taken bij de club heb ik de laatste maanden overgedragen aan mijn opvolger Patrick van der Ende.Heb je nog bijzondere dingen meegemaakt tijdens je werk?
Nee niet echt bijzonder. Je probeert alles tot in de puntjes te regelen en dat gaat ook altijd wel goed. Maar er kan altijd wel iets onverwachts gebeuren. Zoals die wedstrijd een paar jaar seizoenen geleden dat de hele wijk en dus ook het stadion zonder stroom stond. Tja, daar konden wij niks aan doen. Het ergste wat me overkomen is was dat ik in de voorbereiding voor dit seizoen bij de oefenwedstrijd tegen Swansea van tevoren zowel in het Nederlands als Engels aankondigde dat er voor het begin van de wedstrijd een minuut stilte gehouden zou worden, voor clubmensen en een supporter van Swansea die onlangs overleden waren en dat scheidsrechter Van Sichem dat vergat. Die liet de wedstrijd gewoon beginnen. Na de rust hebben we het hersteld door de minuut stilte alsnog te houden en de scheidsrechter heeft ook zijn excuus gemaakt aan Swansea.Maar we hebben ook een echtpaar gehad die tijdens hun trouwdag in vol ornaat langs kwamen om even op de middenstip te staan. Daarnaast komen er regelmatig mensen uit heel Nederland en ver daarbuiten, vooral oud Hagenaars, die in de buurt zijn en dan even willen kijken en zich verbazen hoe mooi ons stadion is.En wie volgt jou op als stadionspeaker?
Niemand! De club heeft me gevraagd of ik dit wil blijven doen en dat doe ik graag. Ik vind het leuk werk en ik deed hel

al op vrijwillige basis en dat blijf ik ook zo doen. Dus voor die 10.000 a 15.000 mensen op de tribune verandert er wat dat betreft niets.

Dan de laatste vraag die we aan iedereen stelden, op welke plaats denk je dat we dit seizoen eindigen?
Ten opzichte van de andere medewerkers die jullie geïnterviewd hebben heb ik nu het voordeel dat we er al een aantal competitie wedstrijden op hebben zitten en we heel verdiend in het linkerrijtje staan. We hebben een heel sterke reservebank en als straks Mitchell Piqué, Aleksandar Rankovic en Danny Buijs weer helemaal fit zijn dan hebben we helemaal een sterke selectie. Als ik het zo bekijk zou handhaven makkelijk moeten lukken en dat linkerrijtje..... het zou mij niet verbazen als we daar zouden eindigen.