Datum plaatsing: 09-08-2010 21:00:00

Van den Brom valt uit zijn rol

Penalty's verpesten terugkeer ADO-trainer in Arnhem

Door Dennis Jansen

ADO Den Haag startte de competitie met flair, met aanvallend fris voetbal, maar hield dat tegen Vitesse maar één helft vol (3-1). Tot teleurstelling van John van den Brom, die zich zijn terugkeer in de Gelredome anders had voorgesteld. De trainer was na afloop woedend op scheidsrechter Wiedemeijer, die Vitesse na de rust twee strafschoppen gaf.

De stemming zat er vooraf nog zo lekker in. De terugkeer van John van den Brom gisteren in Arnhem, nu als trainer van tegenstander ADO Den Haag, ging aanvankelijk vergezeld van handen schudden, knipogen en innige omhelzingen. Maar na afloop stond het gezicht bij de man die nog altijd clubtopscorer aller tijden is van Vitesse (93 goals) op onweer. De nederlaag, die gezien de frisse en fraaie eerste helft volkomen onnodig was, kwam hard aan. „We hebben Vitesse de overwinning aangereikt” vond Van den Brom.

„Ik had me enorm verheugd op deze wedstrijd. Vanwege mijn debuut in de eredivisie, uitgerekend tegen Vitesse. Bovendien hadden we een goede voorbereiding gehad:' Dat een vlekkeloze oefencampagne nochtans geen garantie is voor een succesvolle competitie-ouverture, had Vitesse vorig jaar al bewezen. ,,Toen hadden we een heel goed gevoel over de voorbereiding, maar verloren we van Willem II, met dezelfde cijfers bovendien” zei Theo Bos.

De situatie in Arnhem was nu omgekeerd. Na het vertrek van een trits spelers daalde het verwachtingspatroon in de Gelredome, maar ziedaar: een onverwachte zege. ,,Een geweldige opsteker," jubelde Bos. „Heeft Theo weer van mij gewonnen," grapte Van den Brom op de, persconferentie. De trainer met de vriendelijke uitstraling viel na afloop uit zijn rol. Woedend was hij op scheidsrechter Wiedemeijer, die Vitesse in de tweede helft twee penalty's gaf.
Bij de stand 1-1 schoot Dalibor Stevanovic een vrije trap in de muur, waarna Wiédemeijer zeer resoluut naar de stip wees: hands. „Heeft niemand gezien, alleen hij," mokte Van den Brom. De vrije trap, was in zijn ogen ook al dubieus. ,,Bij het duel met Timothy gebeurde helemaal niets, maar Nilsson valt, schreeuwt en krijst hard genoeg. Dat had Wiedemeijer moeten zien. Van den Brom verzuimde niet de hand in eigen boezem te steken. „We hadden in de eerste helft 0-2 en misschien wel 0-3 moeten maken"

Zijn ploeg was gestart met opvallend fris, aanvallend voetbal, met bovendien de flair die ADO zo lang gemist heeft. De Hagenaars “overrompelden” de thuisclub bij vlagen en hadden na zes minuten via Van den Bergh moeten scoren. De nummer tien koos voor de korte hoek. Daar had doelman Piet Velthuizen net zijn been naar uitgestoken.
Negen minuten later was het wel raak. Na een vloeiend één-tweetje met Jens Toornstra leverde Wesley Verhoek een uitstekende voorzet af die op waarde werd geschat door Lex Immers: 0-1.
Geen vuiltje aan de lucht, zo leek het. ADO drong verder aan, maar was achterin nonchalant.
Ammi moest een bal van de lijn halen, waarna in de blessuretijd van de eerste helft doelman Robert Zwinkels zijn linksback Christian Supusepa aanspeelde, die de bal prompt inleverde. In de daaropvolgende aanval kreeg Wiljan Pluim wel erg veel ruimte om in te schieten (1-1).

Van den Brom: „Robert had die bal moeten wegrossen. Dan ga je met een voorsprong rusten en dus met een euforisch gevoel. Nu kun je achteraf stellen dat we de tik van die gelijkmaker niet meer te boven zijn gekomen”
Vitesse, dat vooraf afscheid had genomen van clubman Nicky Hofs (vertrokken naar de Cypriotische club AEL Limassol), was in de tweede helft ontketend, maar had wel nog een strafschop nodig om op 3-1 te komen. Nadat Ammi opzichtig Snijders had gevloerd, klaarde Nilsson het klusje opnieuw vanaf elf meter.